Hesabım
    Ya İstiklal Ya Ölüm
    1. Sezon
    Puanım :
    Ya İstiklal Ya Ölüm

    Özet

    Ya İstiklal Ya Ölüm, İstanbul’un işgal edilmesinin ardından Meclis-i Mebûsan’ın dağılması ile Ankara'da tam bağımsız meclisin kurulması arasında geçen sürede yaşananları konu ediyor.

    Sezon bilgisi:

    11 Bölüm
    orijinal kanal: Trt 1
    İlk yayın tarihi: 16 Mart 2020
    44 Fotoğraf | 6 Video
    İlker Kızmaz
    İlker Kızmaz
    Rolü : Mustafa Kemal Atatürk
    Birkan Sokullu
    Birkan Sokullu
    Rolü : Topkapılı
    Dolunay Soysert
    Dolunay Soysert
    Rolü : Halide Edip
    Osman Sonant
    Osman Sonant
    Rolü : Ali Fuat Paşa
    Ya İstiklal Ya Ölüm 11.Bölüm Fragmanı 0:41
    Ya İstiklal Ya Ölüm 11.Bölüm Fragmanı
    55 gösterim
    Ya İstiklal Ya Ölüm 9-10.Bölüm Fragmanı 0:48
    Ya İstiklal Ya Ölüm 9-10.Bölüm Fragmanı
    34 gösterim
    Ya İstiklal Ya Ölüm 7-8.Bölüm Fragmanı 0:47
    Ya İstiklal Ya Ölüm 7-8.Bölüm Fragmanı
    48 gösterim
    • Fotoğraf Ya İstiklal Ya Ölüm
    • Fotoğraf Ya İstiklal Ya Ölüm
    • Fotoğraf Ya İstiklal Ya Ölüm
    • Fotoğraf Ya İstiklal Ya Ölüm
    • Fotoğraf Ya İstiklal Ya Ölüm
    • Fotoğraf Ya İstiklal Ya Ölüm
    • Fotoğraf Ya İstiklal Ya Ölüm
    • Fotoğraf Ya İstiklal Ya Ölüm
    • Fotoğraf Ya İstiklal Ya Ölüm
    1. sezon bölümleri
    Ya İstiklal Ya Ölüm 1-2.Bölüm
    S01E01 - Ya İstiklal Ya Ölüm 1-2.Bölüm
    Bomboş sokakların sessizliğini işgal kuvvetlerine ait askerlerin postal sesleri bozmaktadır. Kamyonlardan inen Hindu ve İngiliz askerlerinin girdiği karakolda çıkan çatışmalar sonucu acı kayıplar yaşanmaktadır. İstanbul Telgraf Merkezi’ne işgalin haberi ulaştığında moraller bozulmuştur. Fakat böylesine zorlu bir günde dimdik ayakta durmak gerekmektedir. Ankara ile irtibat kurmayı başaran İstanbul Telgraf Merkezi, kendi üzerine düşen vazifeyi öğrenecektir. Ancak işgal kuvvetlerinin oraya da baskın yapması, durumu vahim bir hale getirecektir.
    Ya İstiklal Ya Ölüm 3-4.Bölüm
    S01E02 - Ya İstiklal Ya Ölüm 3-4.Bölüm
    Meclis-i Mebusan’ın kapatılması; Mustafa Kemal’in Anadolu’da kurmayı planladığı meclisin açılması adına önemli bir adımın başlangıcı olur… Mebusan Meclisi’ndeki mebusların bazıları işgal güçleri tarafından tutuklanırken bazıları da kendi imkanları ile Mustafa Kemal’in çağrısına uyarak Anadolu’ya geçmeye çalışmaktadırlar. Tutuklanan mebuslara karşılık Mustafa Kemal’in de işgal güçlerinden önemli kişilerin tutuklanması fikrini ortaya atması, İtilaf Devletleri’nin kumandanlarında şaşkınlık yaratır.
    Ya İstiklal Ya Ölüm 5-6.Bölüm
    S01E03 - Ya İstiklal Ya Ölüm 5-6.Bölüm
    Düşman kuvvetlerinin Ankara’da Meclisi açmaya niyetli Mustafa Kemal’i suikastle ortadan kaldırma planları da usul usul işlemektedir. Suikast için görevlendirdikleri Mustafa Sagir, Fatih’te bir eve yerleşir. Sagir, cami cemaati arasında, kahvelerde dolaşıp, sempatik ve sıcak tavırlarla insanlarla diyalog kurup, kendini Hint Hilafet Komitesi üyesi olarak tanıtır.
    Ya İstiklal Ya Ölüm 7-8.Bölüm
    S01E04 - Ya İstiklal Ya Ölüm 7-8.Bölüm
    Milli mücadele için Anadolu’ya silah sevkiyatı yapan Topkapılı Mehmet ve arkadaşları, kendilerini yakalayan İngiliz askerlerinden, son anda kurtulurlar. Mustafa Kemal’e suikast yapmak için görevlendirilen Mustafa Sagir ise planının bir sonraki aşaması için Ankara’ya geçmek istemektedir ve bunun için de formaliteden bir cemiyet kurar.
    Ya İstiklal Ya Ölüm 9-10.Bölüm
    S01E05 - Ya İstiklal Ya Ölüm 9-10.Bölüm
    Dürrizade Abdullah Efendi’nin fetvası ve Damat Ferit Paşa Hükümeti’nin bir beyannamesi Takvim-i Vakayi ile diğer İstanbul gazetelerinde yayımlanacak ve İstanbul çalkalanacaktır. Fetva, İngiliz ve Yunan uçaklarıyla Anadolu topraklarına atılırken, Anadolu’nun her tarafına çeşitli vasıtalarla ayrıca yola çıkarılacaktır. Bu durum Milli Mücadeleciler arasında tedirginliğe yol açacaktır.
    Ya İstiklal Ya Ölüm 11.Bölüm Final
    S01E06 - Ya İstiklal Ya Ölüm 11.Bölüm Final
    16 Mart 1920’de İtilaf devletlerince işgale uğrayan İstanbul’un işgali sonrasında Anadolu’da açılması planlanan Meclisin tüm zorluklar, yokluklar, talihsizlikler ve engellemelere rağmen büyük bir coşkuyla açılışı anlatılacak… Bir önceki bölümde, mebuslar ve askerler, Nisan ayının sonlarında açılması planlanan Millet Meclisi’ne yönelik Anzavur kuvvetlerinin saldırısına hazırlıksız yakalanmışlardı… Ancak bu bölümde, Ziraat Mektebi’nde yer alan Mustafa Kemal ile mebuslar ve askerler, yeni bir saldırıyı bertaraf edeceklerdir… İstanbul’un baskısı her ne kadar Ankara’ya kadar ulaşsa da Mustafa Kemal ve beraberindekiler kararlılıklarını asla yitirmeyeceklerdir.

    Hayran tepkileri

    Back to Top