Fırat G.
1 değerlendirme
9 Şubat 2014 tarihinde eklendi
Cobb 'un fikir aşılamayı ilk olarak karısı Mal'un üzerinde deneyerek Mal'un ölümüne sebep olmuştur ve bundan dolayı vicdan azabı çekip sürekli karısı Mal ile karşılasıp karşılıklı dialoglara girmesi, Cobb'un tamamen kendisiyle yüzleşmesini gösteren dramatik bir sahnedir .bir diğer etkili sahne ise Saito, Cobb'a Amerikaya cocuklarına kavuşma sözünü vermesi ve garanti olarakta , fikir aşılama olayını uçakta gerçekleştirmesi, hayret verici bir sahnelerden biri olmustur. Cobb'un cocuklarına kavuşması ve Toteminin masada düşmeden dönmesi cobb'un hala rüyada mı acaba sorusunu akla getiriyor.
Christopher Nolan her ne kadar on yıldır bu proje üzerinde çalışıyor olsa da filmi izlerken aceleye gelmiş gibi durduğunu belirtmem lazım.Öncelikle kurgu açısından The Prestige ve The Dark Knighttan geri Inception.Senaryo da yine bu iki filme kıyasla (Memento'yu da dahil edersek üç) derinlikli değil.Nolan sağlam bir temel kurmak yerine brifing vermeyi seçiyor,bu da inandırıcılık konusunda filmi zayıf bırakıyor.İzledikten sonra işte budur dedirten bir oyunculuk da yok bu sağlam kadroya rağmen.Tüm bu nedenlerden dolayı izlemesi zor ve yorucu,anlaşılması güç Inceptionın biraz fazla kişisel bir film olduğunu düşünüyorum.DVDsi çıktıktan sonra Türkçe dublajıyla birlikte birkaç kez izledikten sonra nihai karara varacağım ancak o mükemmel fragmanları izlediktan sonra düşündüğüm gibi çıkmadı açıkçası.
Mesele.. Nedir mesele? Filmin şu an itibari ile imdb de 5.sırada olması mı,bunu hak edip etmediği mi,rüyamı gerçek mi olduğu üzerindeki tartışmalar mı?Rüyalar mı gerçek,gerçekler mi rüya?Nedir mesele..Beklendiği gibi genç kızların yakışıklı beyaz prensi olmak yerine kült filmlerin sağlam oyuncusu ve hatta Hollywood un en güçlü aktörlerinden biri olmak mı mesele..C.Nolan ın dehası mı mesele'Filmlerinde ki müthiş kurgular mı mesele?Mesele yoksa böyle bir hikayenin imkansızlığı mı?Peki bizim beynimize fikirler ekilmiyor mu'Bir şeyler bize dikte edilmek yerine önce buna uygun ortam yaratılmıyor mu'Yapacakları şeyleri yapmadan önce kitaplarla,filmlerle,ve en çok televizyonla bizi inceden inceden duruma alıştırıp kader kazaya dönüştüğünde durumu yadırgamamızı sağlamak değil mi mesele'Irak savaşı böyle olmadı mı'Nerede nükleer silahlar..Nerede Saddamın Dünyayı yok edecek gücü?Her seferinde rüyalardan uyanabildik mi? Farketmediğimiz neleri yedirdiler bize başka'Hangi masallarla hangi rüyalara inandırdılar bizi? Kaçıncı katmanındayız kaçıncı rüyamızın?Mesele..Nedir mesele?
Bu Yılın tek kelimeyle bombası keşke bu film yaz sezonu yerine sonbaharda gösterilseymiş. Bir başyapıt. 'Memonto ve Dark Night' yönetmeni Nolan adeta şov yapmış. Leonardo Di Caprio, Ellen Page ve diğerleri olağanüstü. Bu film inanın bana en az on yıl konuşulur. Üç saat bir görsel şölen yaşıyorsunuz daha ne olsun.
Güzel film,izlerken zevk alıyorsun.Matrixe benzetiliyor fakat film 13.kat filminden esinlenilmiş gibi ama tabiki farkı var. Gelgelelim filmi izlerken bir sürü soru işareti kalıyor akıllarda(en azından benim aklımda bir sürü soru var)fakat bu soruları uzun uzadıya yazmanında anlamı yok.Keşke filmin bazı sahneleri daha açıklayıcı olsaydıkeşke,araf muhabbetine pek bir az değinilmiş,madem araftan çıkmak o kadar kolaydıda leonarda ve karısı neden 50 yıl beklediler arafta?Çünkü dikkat ederseniz filmin sonunda saito ve leo kafalarına sıkıp gerçek dünyaya döndüler(hoş gerçek dünya olduğu meçhul ama :) )kısaca araf muhabbetini ya film iyi açıklayamadı ya da ben anlamadım. Birde filmdeki dürtme olayı var tabi,eğer filmi izlerseniz dürtmenin bir önceki katmanda verilen bir uyarı olduğunu anlardınız hemen ki arthur filmde diyordu bunu yani sen 3.katmandaysan uyanman için 2.katmandan uyarı gelmesi lazım ama o mimar kız en alt katmana indiğinde binadan atladı ve ölüp arafa düşmesi lazımdı amma ne oldu direk üst levele atladı,bana göre senaryoda kusur vardı biraz,keşke biraz daha açıklayıcı olsaydı,ama yinede genel olarak film çok güzeldi,ve buna film müzikleride eklenince bunun tadı 2 katına çıktı.
Christopher Nolan'dan yine kafaları karıştıran bir film ... Özgün senaryo, zekice kurgu, oyunculuklar güzel ... 3 katmanlı rüyalar, gerçek ve rüya arasında geçişler ... Aksiyon ve görsel efektlerle büyülenen bir seyirci ... Diğer filmlerden farklı ve belki gözden kaçırdıklarımız ve daha iyi anlamamız için 2 defa izlememiz gerekebilir ... Bizim sinemamızda da komedi filmlerinden ziyade böyle özgün senaryo ve zeki kurgulu filmler yer almalı ...
Kesinlikle iyi 1 sinemada izlenesi bir film,özellikle yerçekimsiz ve yawaş çekimlerin olduğu sahneler kesinlikle görülmeye değer.Fikir çok mu orjinal derseniz,size 13. kat filmini seyretmenizi öneririm.Biraz bu film,biraz Matrix derken hakikaten çok başarılı bir film çıkmış ortaya.Christopher Nolan bakalım Batman 3 de neler yapacak,Dark Knight i aşabilecek mi göreceğiz,ama bu filmle epey 1 ses getirceği kesin.Di Caprio abimiz de kendini epey geliştirmiş zaten,küçük Juno da epey büyümüş we çok hoş olmuş.Ken Watanabe,Cillian Murphy ve Michael Caine zaten Nolanin vazgeçilmezleri arasında nerde ise(Batman Begins den hatırlayacaksınız zaten)Hatta Christian Bale nerede görünecek diye düşünmedik değil :)Mutlaka seyredin,müzikler ayrı 1 olay zaten.9/10
Ne zaman bir filmi büyük umutlarla ülkemizde gösterime girmesini beklesem genelde filmden çıktığımda hüsrana uğramış oluyorum. Fakat bu film farklı oldu, genel anlamda memnun kaldım, dvdsi çıktığında arşivime eklyeceğim. Yönetmen hareket, macera, çarpışma, ajanlık, dram, bilimkurgu vs hepsini güzel bir şekilde kıvamında vermiş. Filmin atmosferine uygun müzikler seçilmiş, onlarda çok etkileyiciydi. Kesinlikle sinemada izlenmesi geren bir film. Korsanını beklemeyin derim.Bu arada bir parantezde Ellen Page için açmak isterim. Belki henüz erken olabilir ama bir çok filmini izledim bence geleceğin Meryl Streepi olacak.