Hesabım
    Mavi Gözlü Dev: Nazım Hikmet
    Mavi Gözlü Dev: Nazım Hikmet
    9 Mart 2007 Sinemada | 1s 58dk | Dram
    Yönetmen Biket İlhan
    Oyuncular: Özge Özberk, Yetkin Dikinciler, Dolunay Soysert
    Üyeler
    3,5 663 Puanlama, 82 Eleştiri
    Beyazperde
    3,5
    Puanım :
    0.5
    1
    1.5
    2
    2.5
    3
    3.5
    4
    4.5
    5
    İzlemek İstiyorum

    Özet

    En büyük şair Nazım Hikmet beyazperde'de! Türkçe’nin bu en büyük ustası, dilimizin en sevdalısı Türkiye’nin büyük şairi Nazım Hikmet, 1941’den sonra hapishanede geçirdiği dönemle sinema salonlarına konuk oluyor. Komünizm propagandası nedeni ile mahkum edilen Nazım, içeride kulaktan kulağa büyüyen haklı bir üne kavuşur. Dil yeteneği ve muhteşem şiirleri sayesinde yavaş yavaş bir efsane haline dönüşür. Çevresinde şiirinden, ressamlığından feyz alarak genişleyen bir devrimci ve sanatçı arkadaş grubu oluşurken Nazım Hikmet’in aklında olan tek şey çok sevdiği eşi Piraye’dir. Uzun zamandır haber alamadığı karısını çok merak etmektedir. Savaş yıllarının sefaleti iyice kendisini hissettirirken Nazım için yıkım olacak haber de gelmekte gecikmez. Hakkında verilen 28 yıl hapis cezası onaylanmıştır. Türkiye’nin en büyük şairi Nazım Hikmet’in hayatı ile ilgili dünyada çekilen ilk film olma özelliği taşıyan Mavi Gözlü Dev, "Kayıkçı", "Ayın Karanlık Yüzü" filmlerinden tanıdığımız Biket İlhan tarafından yönetildi. Büyük Türk şairi Nazım Hikmet'i canlandıran Yetkin Dikinciler de eşsiz bir perormans gösteriyor.

    Beyazperde Eleştirisi

    3,5
    İyi
    Mavi Gözlü Dev: Nazım Hikmet

    Ne Kadarı <br><b>Mavi Gözlü Dev</b>’in <br>Ta Kendisi?

    Yazar: Ali Ercivan
    İyi bir biyografi, hayatını perdeye yansıttığı kişiyi erdemleri ve zaaflarıyla, iyi ve kötü, güçlü ve zayıf yanlarıyla yansıtır. Oyuncu/senarist Metin Belgin ile yönetmen Biket İlhan’in son işbirliği Mavi Gözlü Dev’i başarılı bir biyografi olmaktan öncelikle alıkoyan da işte bu. Nazım Hikmet’i ilahlaştırması, gerçek bir insandan ziyade bir masal karakteri naifliğiyle ele alması.Nazım’ın 1941 sonrası hapiste geçirdiği dönemi anlatan filmin yaptığı şey malesef, sevgi dolu gözlerle etrafına bakarken birdenbire gelen ilhamla ağzından bitmiş haldeki şiirler dökülen ve bunları 'Hah, buldum!' diye hemen defterine not eden, katışıksız iyi bir adam. Denebilir ki, 'Dayısının kızı Münevver ile ilişkisinin filmde tuttuğu yer onun zayıflıklarını da perdeye yansıtmaya araç oluyor, daha ne istiyorsun?'. Ama uzun zamana yayılmış bu ilişkinin birkaç adımını gösteren film, karakterlerin arasındaki duygusa
    Öneriler

    Son Haberler

    Kaçırmamanız Gereken Yerli Biyografi Filmleri
    Haberler - Özel Dosyalar
    7 Mart 2022 Pazartesi
    Mavi Gözlü Dev
    Haberler - Gündemdeki Filmler
    Nâzım Hikmet'in hayatını konu alan ilk sinema filmi...
    16 Şubat 2007 Cuma

    Oyuncular

    Özge Özberk
    Rolü : Mnevver
    Yetkin Dikinciler
    Rolü : Nazm Hikmet
    Dolunay Soysert
    Rolü : Piraye
    Uğur Polat
    Rolü : Tahsin Bey

    İzleyici eleştirisi: sevdiler

    En iyi ve en faydalı yorumlar
    barfly-2
    barfly-2

    Takipçi 229 değerlendirmeler Takip Et!

    3,5
    13 Mart 2007 tarihinde eklendi
    konu nazım himet olunca objektif bakış çok zor oluyor. film kafadan artıyı zaten alıyor. böyle büyük bir ustanın hayatı ilk kez beyazperde de ve biz çok mutluyuz. onun için bu seferlik sinematografik açıdan bakmıyorum filme ve çok başarılı buluyorum!!!
    vince15
    vince15

    Takipçi 165 değerlendirmeler Takip Et!

    4,0
    22 Aralık 2007 tarihinde eklendi
    Oyunculuk başarılı, biyografi türü ii sergilenmiş, teknik açıdan başarılı ancak senaryo çok zayıf olmuş. Keşke daha ii bir senaryo olsaydı da Türk sinema tarihine damgasını vurabilseydi bu film ama yine de 8 puanı hakettiğini düşünüyorum..
    tolstoyevski
    tolstoyevski

    Takipçi 76 değerlendirmeler Takip Et!

    4,0
    19 Nisan 2007 tarihinde eklendi
    Ufuklardan ufuklara ordu ordu köpüklü mor dalgalar koşuyordu; Hazer rüzgârların dilini konuşıyor balam, konuşup coşuyordu! Kim demiş ’çört vazmi! ’ Hazer ölü bir göle benzer! Uçsuz bucaksız başı boş tuzlu bir sudur Hazer! Hazerde dost gezer, e.....y! .. düşman gezer! Dalga bir dağdır kayık bir geyik! Dalga bir kuyu kayık bir kova! Çıkıyor kayık iniyor kayık, devrilen bir atın sırtından inip, şahlanan bir ...
    Devamını oku
    Sikimic
    Sikimic

    Takipçi 165 değerlendirmeler Takip Et!

    3,5
    10 Aralık 2008 tarihinde eklendi
    Vasat bir film olmuş. Daha özenilerek çekilse daha güzel bir sonuç ortaya çıkabilirdi.

    Fotoğraflar

    Teknik bilgiler

    Ülke Türkiye
    Dağıtımcı -
    Yapım yılı 2007
    Metraj uzun metrajlı film
    İlginç Detaylar -
    Bütçe -
    Dil -
    Görüntü formatı -
    Renk -
    Ses formatı -
    Yapım formatı -
    Viza numarası -

    Bu Filmi Beğendiysen, Şunlara da Göz At:

    Bu filmi sevdiyseniz, şunlar da ilginizi çekebilir: : Yılın en iyi filmleri 2007, En iyi film: Dram, {Genre} türündeki en iyi filmler : 2007.

    Yorumlar

    Back to Top