Çekildiği dönemi düşünürsek eğer kesinlikle kendisinden sonraki filmlere çok iyi referanslar veren bir film blade runner.En iyi bilimkurgu filmleri arasında gösteriliyor hala..Harrison ford her zamanki gibi inanılmaz.
philip k. dick in kemikleri sızlıyor. 60 dk. dayanabildim filme. philip k. dick oysaki total recall,minority report,paycheck gibi muhteşem filmlere ilham olmuş birinin yaşasaydı herhalde bu fillmi görüp kalpten giderdi gerçekten arkadaşlar bu film o zaman değilde şimdi çekilse kesin yerin dibine girerdi.gerçi film 1982 filmi diye bir şey demiyorum ama 1976 filmi carrie bazı 2005 filmlerine bile kafa tutacak tarzda bir film ama bu film inanırmısınız 3gün boyunca bu filmi aradım ama 60 dk. sabrım tükendi az kasın makinayı kıracaktım ya o derece sinirim bozuldu yani zaten film sürüklemiyor film dediğin insanı ekrana bağlayacak kardeşim müzik içimi kararttı zaten olmaz böyle yani
Kamera acılarını,ortamın derinligini ve karanlıgını cok begendim ama film için aynı seyleri söylemem zor.Filmin sıradısı olduguna katılıyorum ama ridley scott topu bos kaleye atamamıs gibi geldi bana.Filmin içine bir türlü giremedim acıkcası 6.5/10
BİLİMKURGU SİNEMASININ 2001 SPACE ODYSSEY`DEN SONRAKİ EN ÖNEMLİ YAPITLARI ARASINDA KABUL EDİLEN BU FİLM BENİM İÇİN DE ALIEN İLE BİRLİKTE EN İYİ RIDLEY SCOTT FİLMLERİ ARASINDA YER ALIYOR.TERMINATOR İLE BİRLİKTE CYBORG`LU,ANDROID`Lİ FİLMLER ÇAÐINI BAŞLATAN BU DICK UYARLAMASI AZINLIK RAPORU`YLA DA KARŞILAŞTIRILIYOR.BENCE AZINLIK RAPORU`NUN ATMOSFERİ VE GELECEK ÖNGÖRÜSÜ ÇOK DAHA GÜZEL.TABİİ BUNDA FİLMLERİN BÜTÇELERİNİN VE ARADAKİ 20 YILLIK SÜRENİN DE VARLIÐINI UNUTMAMAK GEREK.FİLMLE İLGİLİ SÖYLEYEBİLECEK O KADAR ÇOK SÖZÜM VAR Kİ ŞİMDİ BUNLARI YAZIP DA BU FİLMİ İZLEMEYENLERİN KEYFİNİ KAÇIRMAK İSTEMEM.AMA ŞİMDİYE KADAR HİÇBİR FİLMDE BU KADAR KARANLIK BİR ATMOSFER VE HÜZÜNLÜ BİR ŞEHİR GÖRMEDİM.SCOTT,BİZLERE İNSANLARIN SIKIŞ TIKIŞ YAŞADIÐI,ULUSLARIN KARIŞTIÐI VE İNSAN-ROBOT AYRIMININ YAPILAMADIÐI BİR GELECEK SUNMUŞ.SİNEMA NEDİR,BİLİMKURGU NEDİR ÖÐRENMEK İSTİYORSANIZ MUTLAKA İZLEMENİZ GEREKEN BİR KLASİK...
Harrison Ford bence yakışmamış bu filme.Bunun dışında filmin karanlık atmosferi sanat yönetimi mükemmel.Konu eğer o dönemde şimdiki gibi teknolojik imkanlar geniş olsaydı çok daha iyi işlenebilirdi.Kesinlikle güzel bir film.Harrison Ford’a rağmen.
İşte en iyi on bilimkurgu filmi1- Blade Runner (Ridley Scott) 2- 2001: Space Odyssey (Stanley Kubrick)3- Star Wars (George Lukas)4- Alien (Ridley Scott)5- Solaris (Andrei Tarkovksy)6- Terminator ve Terminatör 2: Judgment Day? (James Cameron)7- The Day the Earth Stood Still (Robert Wise) 8- War of the Worlds (Byron Haskin) 9- The Matrix (Andy & Larry Wachowski) 10- Close Encounters of the Third Kind (Steven Spielberg)
1980/lerin film noir akımının öncüsü büfilm nefis görüntüler eşliğinde sert ve çok eleştirel. philip k.dick/in kitabı bana göre sinemaya da aynı şekilde çok iyi uyarlanmış çok başarılı bir klasik
Ben şu an yorum yazarken hem filmin müziklerini dinliyorum , hemde filmi tekrar yaşıyorum. Gerçekten gelmiş geçmiş en iyi bilimkurgu filmlerinden biri. Ben bu filmi ilk izlediğimde(1990 yılıydı) filmin havası beni sarmamıştı. Ancak sonra büyüdükçe filmdeki gizemli karanlık atmosferi , müzikleri beni çekmeye başladı. Ve en sonra bu film gerçekten çok iyi bir film olduğunu anladım. Şimdi filmi hergün izlesem sıkılmam. İzlemeyenlere tavsiyem soğuk bir kış gününün sonunda , akşam güneş hafif batarken kafanız sakin olduğu vakitte , çayınızı yudumlarken seyredin . İşte o zaman filmin zevkine kat kat varacaksınız. Bu filmin 1982 yılında yapıldığınıda düşünürseniz görsel efektlerinde o zamana göre çok etkileyici olduğunu söyleyebiliriz. Ne yazık ki artık böyle filmler yapılmıyor. Bu filmin kıymeti bilinmeli.
Uzak doğu lokantaları, sokakta dolaşan insanların yarısının uzak doğulu olması, reklamların... kısacası herşeyde bolca uzakdoğu öğesi kullanılması hoşuma gitmedi. 2029 da Los Angeles ’da bu kadar Çinli olmasına da bir anlam veremedim. Filmin günümüzden 23 yıl önce yapıldığını düşünürsek başarılı bir yapım. Yine de bu kadar övgüyü nasıl hakettiğini başkalarının yorumu ile de öğrenmek isterdim. Ben pek çözemedim.
zamanının çok çok ötesinde bir bilim kurgu şaheseri,kahramanımızında robotlardan biri olup olmadığını kimsenin bil(e)memesine karşın film çok sürükleyici,görsel olarak çok tatmin edici ve senaryosu da orjinal..türünün en iyilerinden..
Blade Runner, Philip K. Dick'in ünlü romanından uyarlanmış, Ridley Scott'ın yönettiği ve Harrison Ford'un başrolünde olduğu, 1982 yapımlı bilimkurgu filmi. Bunu görünce insan bir heyecanlanıyor doğrusu. Hak ediyor da.
Blade Runner, vizyona girdiğinden beri hala çoğu kişinin dilinde olan, gelmiş geçmiş en iyi bilimkurgu filmlerinden birisi olarak adlandırılmış bir film. Eski Blade Runner Rick Deckard'ın yaratıcısından kaçmış olan 4 yapay zeka robotu bulup yok etme öyküsünü anlatıyor. Ve filmin bunu anlatış tarzı çok başarılı.
Blade Runner'ın görsel efektleri muazzam bir kere. Çıktığı zamanı da düşünürsek, efektler oldukça etkileyici doğrusu. Sizi direk filmin atmosferine çekiyor. Buna Harrison Ford'un performansı da katkıda bulunuyor doğrusu. Başarılı bir performans sergilemiş Ford.
Yalnızca bu da değil, yönetmen Ridley Scott'ın bu dünyayı anlatış stili gerçekten iyiydi. Aynı zamanda da karakterlere yoğunlaşmayı başarıp senaryoyu müthiş noktalara götürmüş. Ayrıca filmin son 20 dakikasında, onun yönettiği ilk Alien filmindeki gibi gerilim tonu iyice yükseliyor ve gerçekten de heyecanlı anlar ortaya çıkıyor.
Ama Blade Runner'ı bu kadar özel yapan şeyse, sorgulayan bir yapıya sahip olması. Yani ortada öyle sıradan, efekt cümbüşünden ibaret bir film yok. Bu filmin sorguladığı şeyler, insanı biraz düşündürtüyor ve hayata farklı bir açıdan baktırıyor doğrusu. Filmin böyle bir şeye kalkışması biraz cesurcaydı.
Blade Runner'ın kötü bulduğum birkaç yanı vardı sadece. Mesela filmin başında akan yazılar, arada geçen yavaş sahneler gibi seyircinin çabucak unutacağı, rahatça silinebilir sahneler var bu filmde. Bu yüzden her saniyesini hatırlayacağınız bir film değil Blade Runner.
Ve Blade Runner'ın gelmiş geçmiş en iyi bilimkurgu filmlerinden biri oluşuna da pek fazla katılmıyorum. Beni yanlış anlamayın, Blade Runner gerçekten de iyi bir film ve bilimkurguya getirdiği fark tartışılamaz. Ama son zamanlarda bu türe dair o kadar çok film çıktı ki, Blade Runner'ın bazı konularda biraz geri kaldığını düşünüyorum.
Ama genel anlamda Blade Runner, kesinlikle izlenmeye değer bir film. Bilimkurgu türüne getirdiği fark kesinlikle fark ediliyor. İyi karakterleri, yaratıcı öyküsü, sorgulayan yapısı, farklı yanları kesinlikle filmi görülmeye değer hale getiriyor. Eğer izlemediyseniz, bir göz atmaya kesinlikle değer.
Son derece sıkıcı ve saçma bir film. Felsefesini anlamadım, görsellik açısından sınıfta kalır. Her sahnesinde bolca floresan ışığı koymuş al sana yakın gelecek filmi olmuş güya.1982 yapımı olması bazı hataları ve saçmalıkları örtbas etmemize yetmez, zira o yıllarda çekilmiş çok süper filmler izledim; Taxi driver, İndiana Jones gibi... Filmden koptuğum en saçma görüntü ise: 2019 L.A. şehri her yer son teknoloji, uçan arabalar falan ama polis ofisinde serinlemek için hala kemeraltı çarşısından alınmış ventilatörler kullanılıyo... 3 puan vermemin sebebi de Harison Ford ustadır...
Berbat bir film sakın gitmeyin hem paranıza yazık hem zamanınıza yanımdaki arkadaş film izlerken uyudu ne bi aksiyon var ne bir heyecan hayatımda sinemasına gittiğim en kötü filmlerden biriydi