Matrix
4,7

sinema
1 ziyaretçi
12 Temmuz 2022 tarihinde eklendi
Çok konuşmaya gerek yok hakkında. İzlemeyen kalmamıştır. Eğer izlemeyen varsa da izlesin artık yeter. Film başyapıt. Fakat benim sevmediğim bir kısmı var : FİNALİ. Çok tahmin edilebilir o yüzden 1 puan kırdım. Ama başyapıt olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Kesinlikle izlenmeli. Nokta
snkolas
snkolas

19 Haziran 2020 tarihinde eklendi
İnsan beyni Matrix de yani gerçek dünyadayken zihin ölünce gerçek ölüm olabilir tamam bu anlaşılabilir fakat vücuda alınan darbe nasıl fani vücudu etkiler bu durum bana imkansız geldi.Bunun dışına herşey muhteşemdi
Sarp Baran
Sarp Baran

12 Eylül 2020 tarihinde eklendi
Filmin replikleri, senaryoyu işleyişi kurgusu muhteşemdi..İzlediğim en iyi bilimkurgu filmlerinden biri. 9.3/10
Erge S.
Erge S.

3 Ocak 2018 tarihinde eklendi
oturup izlemeye zaman harcanabilcek bi film ama biraz eski olduğundan animasyonları biraz kötü ama kendi felsefesi falan var o muazzam :D
Evrim E
Evrim E

19 Temmuz 2017 tarihinde eklendi
Şİmdi bu film kurgusu, senaryosu, sahneleri ile bırakın bilim-kurguyu aksiyon türüne bile yön verebilecek ki yön vermiş bir film.
Cidden şuana kadarki en iyi bilim-kurgu senaryolarından birine sahip.
Şİmdi filmi övmeyi bırakıp (her ne kadar övülmeyi hak etsede) kötü yanlarından bahsedeceğim
1-2 müzik cidden kötüydü ama bunu 99 yılı oluşuna bağlayıp görmezden gelmeliyiz bence
Bazı sahnelerde hatta çoğu sahnede slow motion var ve bir andan sonra cidden göze batıyor ve rahatsız ediyor
Şİmdi bu filme neden 5 değilde 4.5 verdiğim kısımdan bahsedeceğim
spoiler: filmin başından beri Neo ya ilgisini sadece ona yemek götürüşü ile gördüğümüz ablamız, sanrım adı Trinitiy idi. bi anda filmin sonunda neo ya aşık oluyor, yani şuraya illa bir romantizim, aşk vs. sıkıştıracaksanız bunu başından beri hafif hafif gösterin de sonunda böyle alakasız durmasın
Filozofbaci
Filozofbaci

13 Eylül 2015 tarihinde eklendi
Matrix felsefesi diye bir kavram türedi, bilirsiniz takriben on-onbeş senedir falan..
Nedir bu peki? Sanal gerçeklik.. Makinalar ve insanların savaşı... Ya da aydınlık ve karanlığın savaşı mı desek!
............
Bu dünyanın geçici, sahte bir yer olduğu konusu zaten dinsel öğretilerde mevcut. "Matrix bunu bir adım ileriye mi taşıyor fantastik bir zeminde? Bu matrix denen yerde hapis miyiz, asıl özgürlük filmdeki doğru hapın seçilip içildiği seçimle mi başlıyor ve orası neresi? Zion mu? Neden adı Zion? Yoksa bu da bir siyonizm propagandası mı?" gibi sorular gelebilir aklınıza..

Fİlmle ilgili nette o kadar çok yorum bulunabilir ki bir de ben benzer şeyler söylemek istemiyorum. Bir kaç replik dışında düşünsel anlamda bana kattığı bir şey olduğunu söyleyemem. Ufkumu açtı da diyemem. Ajan Smith'in ve diğerlerinin melekler ordusu olduğunu söyleyenler de var, onların makinalar olduğunu söyleyenler de var. Zion diye bahsedilen yerin kutsal topraklara gönderme olduğunu söyleyenler de var, başka bir boyut olduğunu söyleyenler de.. Aslında "tam olarak bunu anlatıyor" denebilecek, önermesi hakkında net bir fikir yok gibi..
Tamam insanlarla makinalar savaşıyor olabilir, insanlar virüs gibi dünyayı yok ediyor olabilir, bu dünya sanal bir gerçeklikten ibaret olabilir, kaşık aslında yok da olabilir :) De... Ne peki? Napalım, ölelim başka bir dünyaya mı göçelim? Ya da "sanal gerçeklikte yaşıyrouz zaten, aman be boşver onu bunu şunu, emek vermeye değmez hiç bir şey" deyip ortalığı "örneğin çakallara" mı bırakalım? Napalım?

Fantastik bilimkurgu türlerinde felsefik mesajlar vermek zor oluyor gözlemlediğime göre.. Aslında varolmayan Ajan Smitler üzerinden neyi kötüleyip de doğruyu anlatıcaksın ki insanlığa?
Filmi film gibi görerek izlemek keyifli. Ama bir felsefesi var diye düşünüp, aklı buna takıp "gerçek gerçeklikten" kopmaya da gerek yok. Çünki ne kadar düşünürseniz düşünün, net bir fikre sahip olamıyorsunuz. Bu açıdan bakınca böyle, o açıdan bakınca da öyle görünüyor bir çok şey. Siz bunlarla uğraşırken atı alan Üsküdar'ı geçiyor haberiniz ola ..

İzleyin izlemediyseniz henüz. Üçlemenin ilkini özellikle.. İkinci ve üçüncüsü vasattı bana göre. Ama fazla derinlere inmeyin. Felsefik açıdan, hayatın anlamını keşfetmenize yardımcı olacak bir şey yok yani.. Sanal gerçeklikten ibaret bir dünyadayız düşüncesine kapılıp hayatınız için, insanlık için, değerleriniz için, sevdikleriniz için iyi şeyler yapmaktan vazgeçmeyin.. Sevgiler.. :)
Furkan Y.
Furkan Y.

28 Kasım 2014 tarihinde eklendi
Bir zamanlar peşinden koştuğumuz, bilim kurgunun sınırlarını zorlayan harika bir film. Her zaman sıkmadan izlenebilir.
Amir Han
Amir Han

22 Mayıs 2014 tarihinde eklendi
15 yıl öncesinin teknolojisine göre görsel açıdan çıtayı aşmış felsefik bir bilim kurgu filmi. Mantık hatalarının çokluğuna rağmen o yıllara kadar neredeyse hiç yapılamamış olan ilginç kurgusu ve stili olan Matrix bir fenomen olmuştur. Keanu Reeves'in karizmatik oyunculuğunun ön planda olduğu film; dünya-ahiret, cennet-cehennem, şeytan-melek ve rüya-gerçek metaforlarını film içerisinde Matrix potasında eritiyor. Neo sanki kurtarıcı bir mesih gibi lanse ediliyor. Helikopter sahnesi ve hiç unutulmayacak olan Neo'nun kurşunlardan geriye doğru kaçış sahnesi hafızalardan silinmeyecek. Wachowski kardeşler müthiş bir yapıma imza attılar. Bu arada mantık hatalarının en barizi; telefonda konuşacakları sırada; "bu telefon güvenli değil, dinleniyor" dedikten sonra buluşma yerini tarif etmesi gözlerden kaçmadı.
Carrie Anne Moss'un çekiciliği, Keanu Reeves'in yakışıklılığı ve L. Fishburn'ün karizması ve ajanların tuhaflığı ile birlikte senaryonun mükemmel akıcılığı filmin pozitif yanları.
Hala izlememiş olan varsa mutlaka izlesin.
kagancebi
kagancebi

Takipçi 1 değerlendirme Takip Et!

18 Mart 2014 tarihinde eklendi
Ayrıntılarında kaybolacağınız bir başyapıt, yıl 2014 ve siz daha izlememişseniz bilim-kurgu nun doruklarına daha ulaşmamışsınızdır.
Ogulcan B.
Ogulcan B.

13 Ekim 2012 tarihinde eklendi
Öncelikle filmdeki favori karakterimin Ajan Smith oldugunu söylemek istiyorum gerçekten Ajan Smith için Matrix filminin tuzu biberi diyebilirim zaten Ajan Smith'i canlandiran Hugo Weaving'in filmdeki oyunculugu da çok iyi.Keanu Reeves müthis bir oyunculuk çikartmasa da gayet iyi oynamis,diger oyuncular da gayet iyi oynamislar.Filme gelirsek 20.yüzyilin sonundaki o kaliteli film furyasinda isminden oldukça söz ettiren bir film peki gerçekten Matrix bu kadar ilgiyi hak ediyor mu bence evet ediyor çünkü gerçekten farkli bir film ama sadece farkli bir film mi hayir film esasinda saglam ve derin bir senaryoya sahip.Filmin giris kismi bence biraz az tutulmus hemen olaya girilmis giris kismi biraz daha uzun tutulabilirdi.Çogu filmde filmi izlerken nasil bir film olacagini az çok tahmin edebiliriz ama bu filmi hiç izlemeyen biri bastan sona filmde neler olabileceginiz tahmin etmesi imkansiz diyebilirim.Filmin bazi diyaloglarini Fight Club'in diyaloglarina benzettim ama sanirim Matrix Fight Club'tan daha önce çikmis,bence iki filminde anlatmak istedigi bazi seyler ayni ama Fight Club ve Matrix arasinda seçim yapmak gerekirse ben Fight Club derim.Bence filme daha fazla aksiyon sahnesi konabilirdi çünkü senaryon zaten saglam ayriyetten filme daha fazla akici sahne konulsaymis keske,filmde olan aksiyon sahneleri de keske biraz daha uzun tutulsaymis.Film gerçekten siradisi bir film sahneleri olsun diyaloglari olsun kesinlikle siradisi bir film.Farkli ve kaliteli senaryosu fakat siradan bir olay örgüsüne sahip olan bir film Matrix.Filmin bence Inceptionla az da olsa benzerlik payi var ama bence Nolan'in Inception'u yazarken Matrix'ten esinlendigini sanmiyorum çünkü birbilerine o kadar da benzeyen iki film degiller.Film bence bir defa da degil birkaç defa izlenirse anlasilabilecek bir film.Filmin müzikleri güzel fakat keske o müzikler daha fazla sahnede kullanilsaymis bence filmin daha etkileyici olmasini saglardi çünkü bence film etkileyicilik konusunda biraz zayif kalmis.Filmin yönetmenleri gayet iyi is çikartmislar çekim açilari gayet iyi.Son olarak Matrix kesinlikle izlenilmesi gereken bir film tavsiye ederim.Filmin müzikleri daha etkileyici olup daha fazla yerde kullanilsaydi filme belki biraz daha fazla puan verebilirdim.

8/10
Engin Yüksel
Engin Yüksel

11 Kasım 2014 tarihinde eklendi
kendini efsane filmler arasına sokan başarılı bir yapım 9/10
MojoRising
MojoRising

1 Temmuz 2011 tarihinde eklendi
Son 15 yılın en önemli filmi Matrix kuşkusuz. Daha sonra çok taklit edildi, yerine yeni başyapıtlar konularak etkisi azaltılmaya çalışıldı ama 2012 yılına kadar henüz bunu başarabilen olmadı. Bu kadar popüler bir filmde felsefi unsurları yerli yerinde ve dozunda kullanmasıyla, çığır açan görsel efektleriyle, kıyafetleriyle, müzikleriyle mükemmel bir fenomene dönüştü Matrix zaman içerisinde. Keşke 2. ve 3.filmler çekilmeseydi de efsane daha güçlü, daha ışıltılı bir şekilde kalabilseydi. O berbat devam filmlerine rağmen Matrix sinema tarihinin en iyi fimlerinden birisidir. Hala izlemeyen kaldıysa mutlaka izlemeli bu muhteşem bilim-kurgu başyapıtını.
napitexfilm
napitexfilm

15 Mart 2011 tarihinde eklendi
konusu yapımı ve çekimleri itibariyle seyredilmesi ve arşive alınması gereken bir film
bagerberf
bagerberf

24 Kasım 2010 tarihinde eklendi
Bilim kurgunu zirvesi ve en iyisi Sinemaya yeni bir yön veren film artık bazı filmler metrixvari yada değil diye nitelendiriliyor çok iyi
adedvet
adedvet