KaliteTAKİP
11 Ekim 2015 tarihinde eklendi
Aksiyonun dramatilize edilmiş hali olan olan Everest,hammaddesi yaşanmış bir olay olan senaryosuyla kesinlikle evde DVD ve mısır patlatmasıyla izlenip de hak ettiği değeri görmeyecek bir film değil.Yönetmenlik koltuğunda oturan İzlandalı yönetmen Baltasar Kormákur,bu filmde ekibinden ne istediğini açıkça belli ediyor ve bunu da izleyicilerine yansıtmayı başarabiliyor.Birçok yönetmenin içinde kar fırtınası olan sahnelerdeki korkulu rüyası olan grafik programı sonucu oluşturulan yapay kar sahnelerini,Kormákur öylesine başarılı bir şekilde vermiş ki,bu çalışmanın karşısında mest olmamak elde değil.Kesinlikle sinemada izlenmesi gereken bir film. iyi seyirler...
Muhteşem bir kadro, harika bir konu -ki gerçek bir hikayeye dayanmaktadır- ve umut verici bir fragman neticesinde izlemeye gittiğim ve salon çıkışında sorulara boğulduğum ortalama bir film. Dağ filmi çekiliyor ve gerilim adına hiçbir şey yok. En amatör dağcılar bile bilir ki takımlar arasında rekabet vardır hatta bu bireysel performanslar için de aynı ölçüde geçerlidir. Dağ filmi çekiyorsun Everest gibi muazzam bir tepeyi izleyiciye aktarmaya çalışıyorsun ama bunun için canlarını feda etmeyi göze almış o cesur yüreklerin karakterlerini bile derinleştiremiyorsun. Sırf bu yönetmenin beceriksizliği ve iş bilmezliği yüzünden bu baya pahalıya mâl olan film adeta içi boş bir filme dönüştürülmüş. Bu kadar geniş ve seçkin bir kadron var, teknik açıdan iyi bir arka planı olan görüntü yönetmenin ve kurgu yönetmenin var. Ama sen iki flycam kullanıp geniş açı yaparak filmi kotarmaya çalışıyorsun. Yönetmen Baltasar Kormakur için söylemem gerekirse her ne kadar daha önceki The Deep filmi nedeniyle kendisi doğru bir tercih gibi gözüküyor ise de, kariyerinde böylesi bir kadroyu ve emeği içeren bir film olmadığından bu amatör ruhunu tecrübesizlik olarak algılıyorum. Filme tekrar dönecek olursam el verdikçe karakterleri tanıtmaya çalışıyor gibi gözükse de maalesef pek çok karakteri tanıyamıyoruz. Bayan karakterler sadece bir eş olarak kalmış, Scott Fisher gibi dağcılığın efsane isimlerinden olan ve Jake Gyllenhaal'ın rolünü üstlendiği bu adamı tanıyamadık bile yahu. Her zamanki gibi tek boyutlu karakterler var ve filmin içimize işleyebilmesi için senaryonun başarılı olabilmesi için bunlar elzem şeyler. Bunlar yok. Daha iyi bir örnek verebilmem açısından söylemem gerekirse misal neden dağa çıkmak istiyorsunuz şeklinde karakterlerden biri soru yöneltiyor gruba ve burada da biri hariç doğru düzgün cevap alamıyoruz. Motivasyonları nedir, ne için dağa çıkıyorlar kimse bir şey bilmiyor. Bir dağcı neden dağlara dahası dünyanın en yüksek zirvesine çıkmak istediğini açıklayamaz mı? Sonrası daha vahim elbette. Dağ tırmanışı sahnelerinde gerilim adına neredeyse (merdiven sahnesi hariç) hiçbir şey yok. Teknik yönden çok iyi bir film olabilir ancak ben o soğuk ve karanlık dağın tepesini perdenin gerisinden hissetmek isterdim. Nasıl ki Gravity filmi bunu başarabilmişse -ki orada Cuaron gibi usta yönetmenler vardı- senin de bunu yapabilmen lazımdı. Hayatta kalma çabalarını dramın da iyi işlenememesinden dolayı sıradan sahneler olarak izledim. Dağcılık üzerine tırmanma üzerine en iyi filmlerden biri olabilecekken, dahası bu kadro ve para ile en iyisi olabilmek varken bu kötü senaryo ve vasat yönetmenlik ile olamamış! Filmin iki senaristi de baya iyi senaryoları olan iki büyük isim belki ama nasıl bu kadar yavan bir iş çıkartabilirler hala anlayamadım. Hadi yönetmen kötü anladık adam umut vaat etmeye çalışıyor ama bu senaristler kalibreli adamlar nasıl batırdılar bu işi bu kadar kötü karakter tanımlamaları, diyaloglar çok kötüydü... Yine de teknik yönden ve oyunculuklar yönünden başarılı olarak kabul edilebilir. Daha iyi bir dağcılık filmi izlemek isteyenler North Face filmine göz atabilirler. 6/10
Konu var,oyuncu kadrosu var ama sanki bir şeyler eksik kalmış.Gerilim ve sürükleyicilik zayıf kalmış,nedenini bilmiyorum ama sonu gelsin diye geçirdim içimden.Gerçek bir hikayeden alınması güzel ama keşke karakterler daha derinlemesine işlenseydi ve izleyiciye tanıtılsaydı böylece izleyici daha rahat bütünleşebilirdi filmle diye düşünüyorum.
Filmde görsel açıdan bayağı bir emek var. Gerçek karakterlere de benzeyen oyuncular seçilmiş. Filmde Everest'in tepesine varana kadar herşey olağan ancak tepeden inerken sorunlar birden patlak veriyor. O açıdan gerçekliliğini biraz kaybetmiş. Sanki sırf aksiyon olsun diye yazılmış senaryo gibi durmuş. Ayrıca bazı sahnelerde sanki normal şehir soğuğu varmış gibi tedbirsiz gezen dağcılar inandırıcılığını yitirtmiş Everest olayının. Helen karakteri de sonuçta bu dağın eteklerinde çadırda duruyor ama sanırsın ki evinde odadan yapıyor görüşmeleri. Yönetmen çok yerde eksik davranmış. Ben bile izlerken donuyorum sandım ama bazı sahnelerde gerçekten o hissi oyuncular veremedi. Gerilim dolu bir film beklerdim. Sadece görsel açıdan kazanır bu film.
Maceranın yanında dram soslu bir film. Hatta bazen bu sosun aroması öyle baskın hale geliyor ki, film iki tür arasında bir halatta gidip geliyor. Saf macera değil de insani duyguları da içinde barındıran, enfes dağ manzaralarıyla bezenmiş sahneler izlemek istiyorsanız, işte film gibi film.
Aynı soruyu ikiz kulelerin arasında yürüyen arkadaşa da yöneltmiştim, Neden bunu yapıyorsunuz..? Bir cevabı olmadığını da biliyorum. Cevabı, en mantıklı olarak açıklarsak farklı olmak ve o tepeye ayak basan o azınlıkta olmak. Everest'e tırmanmak İkiz kulelerin üzerinde yürümekten daha kolay olsa gerek, zira bunu yapan kişi sayısı çok daha fazla ama İkiz kulelerin arasında ip ile geçen tek bir insan var...
Film açıkçası hikaye olarak çok bilindik ve klişe olmuş bir hikaye. Herkes az çok tahmin ediyor. Burada önemli olan atmosferi seyirciye yansıtabilmek. Bu filmde bu bakımdan çok iyi değildi. Ortalama diyebiliriz. Manzara görüntüleri, çekimleri, görsel anlamda her şey harikulade. Ama gel gelelim film o kadar akıcı değil. Aksiyonun başlaması için epey bir ürenin geçmesini bekliyorsunuz, ardından çok yüksek dozda olmayan bir aksiyon ve gerilim karşınıza çıkıyor. Bende öyle çok etkilenme falan olmadı. Normal seyrinde giden bir film.
Film için söylenebilecek bir artı oyuncu kadrosu. Çok geniş bir kadrosu var. Jason Clarke, Jake Gyllenhaal gibi başrollerin yanında çok kısa rolleri olmasına rağmen Keira Knightley ve Robin Wright gibi üst düzey oyuncular da yer alıyor. Bu bakımdan saymadığım bir sürü oyuncu ile çok meraklandırıcı bir film. Ama ortalamanın pek üstüne çıkamamış ne yazık ki. İyi seyirler... 6.8/10
Sinema koltuğuna oturduğumda ödediğim paranın yarısı , fragmanları izlediğimde de tamamını helal edip başlarım film izlemeye .Bir tutkudur benim için sinema.. Gelelim everest e bir felaketle karşılacağınızı biliyorsunuz filme gitmeye karar verdiğinizde. Beklenti belli düzeyde sonuçta bir kaç kişinin öleceği bir dağcılık filmi. Bu nedenlerle beklentim çok yüksek değildi.
Filmin ilk yarısı oldukça durağan ve sıkıcı ikinci yarısı ise oldukça keyif verici. izlemeye değer.
her film bize bir şeyler anlatır. bu filmde de öleceğini bile bile karda hareketsiz kalmayı tercih etmek çok ibret vericiydi.
Filmin son saniyelerinde yufka yürekliler göz yaşı dökebilir.