demir aykut a.
1 değerlendirme
22 Eylül 2015 tarihinde eklendi
Filmi izlemeden önce 1996'da yaşanmış bu trajik olayla ilgili detaylı bir bilgiye sahip değildim ve film vizyona girdiğinden beri birbirinden çok farklı görüşlerde yazılmış bir kaç eleştiri okudum. Dün merak içerisinde salona girerken acaba çıkışta hangi eleştiriye yakın olacağım diye geçirdim aklımdan.
Öncelikle hiç yüksek bir dağa tırmanmadım, ölüm tehlikesi olan ekstrem sporlar yapmadım, Everest şanını bildiğim görkemli bir doğa harikasından ibaretti. Filmi okuduğum negatif eleştirilerde ( özellikle profesyonel bir sinema eleştirmeninin yapmış olduğu bir tanesinde ) değinilen konulara dikkat kesilerek izledim. Bu bile kendimi Everest'te hissetmeme engel olamadı. Başından itibaren bir çok karakteriyle bağ kurduğum, gerçek olan hikayesini ve karakterlerini felaket filmi klişelerinden uzakta yaratmayı seçmiş olan Everest'i sevdim ben. Belgeselvari havası, oyunculukları, yerinde ve gerçekçi görselliği ( ki 3D çok sevmesem dahi o bile rahatsız etmedi ) ile takdiri hak ediyor.
3D den beklentisi gözüne gözüne sokulan ani cisimler, perdeden fışkıran kar, çığ gibi rahatsız edici efektler olanlar, felaket filmi klişelerine tutkun, şiddet dozu yüksek çılgınca ölümlerden haz alan sinema izleyicileri bu filmi beğenmeyecekler ve eleştireceklerdir ki bu normaldir. Benim aklımın almadığı tek şey ise sinematografik açıdan çeşitli eleştiriler yapılabilecek olsa dahi bu filmi doğru okuyamamış, topyekün yerden yere vuran bir eleştiri yazan ve filmi premierini yaptığı Venedik film festivalinde izleme fırsatı bulabilecek kadar önemli görülen bir eleştirmenin filmin hikayesinin ve karakterlerinin tamamiyle gerçek, filmde geçen bir çok diyaloğun dahi 1996 yılında gerçek kişilerin ağızlarından çıkmış olduğunu göz ardı edebilmesi. Filme aktarılan facianın o gün kampta bulunan, tırmanışı gerçekleştirip sağ kurtulabilen kişilerle yapılmış röportajlara ve bunlardan derlenen bir kitaba dayanılarak yapıldığı belirtildiği halde bu eleştirmen tarafından herhangi bir araştırma yapılmadığı aşikar ve bir o kadar üzücü.
Dün filmden çıkıp eve geldiğimde bu hikayenin beni derinden etkilemesi ve eleştirilere bir anlam verebilme iç güdüsüyle tüm gece internette araştırma yapıp 96 Everest faciası ve karakterler hakkında bir çok belge buldum. Bunlardan bir tanesi filmde çok fazla yer almayan fakat gerçek hayatta o tarihlerde çekilen IMAX takımında ve 10 mayıs günü 2. kampta bulunan ve Rob Hall ile daha önce tırmanış yapmış olan Ed Viesturs'un anılarını içeren National Geographic sitesinde bulunabilecek olan yazı. ( ilgilenenlere okumalarını şiddetle tavsiye ederim
Filmi izlerken dramatik kurgu olduğunu düşündüğüm bir çok sekansın ( özellikle finale yakın dokunaklı veda bölümü ) gerçek olduğunu ve olabildiğince realist bir dille aktarıldığını görmek filmin etkisini saatler sonra dahi kat be kat arttırdı.
Sonuç olarak Everest kendisi hakkında biraz araştırma yapılmasını hak eden ( ki sinema eleştirisini profesyonel olarak yapanların kesinlikle yapması gerektiğini düşündüğüm ) ve bu doğrultuda eleştirilmesi gerektiğine inandığım başarılı bir film olmuş.
Aynı fikre sahip olduğum için değil sadece filmin malzemesini bilen ve ortaya çıkan işe doğru yerden bakan eleştirisinden dolayı Oktay Ege Kozak 'a da teşekkür etmek isterim.
Kormakur muhteşem oyunculardan oluşan bir kadro oluşturmuş. Ancak 1996'da dünyanın çatısında yaşanmış gerçek olaylardan esinlenen bu filmin en büyük karakteri kesinlikle dağın, zirvenin, Everest'in kendisi. Hiç tanımadığınız insanlar sınırlarını zorlarken, siz sıcacık evinizde kahvenizi yudumluyor, ama yine de üşüyor, korkuyorsunuz. Ürperiyorsunuz. İzlediğimiz dağcılık filmlerinden bir farkı var mı? Aslında yok. Yine de kendini izleten, başarılı örneklerden biri.
gerçek hikaye. Everest e çıkan dağcıların hazin macerası… sürükleyicil inandırıcılık kadro oyunculuk süper… on numara macera filmi olmuş. anlaşılırlıkla alakalı çok ufak sıkıntı var diye düşündüm
Bu filme girmeden önce mission impossible aksiyonları bekleyen arkadaşlar vardı sanırım.. beğenmemişler, aksiyonları zayıfmış.. Adından belli bir dağ filminde farklı ne aksiyonlar bekliyorlardı acaba... önemli olan bildiğimiz aksiyonların ne kadar gerçek ve ne kadar etkileyici yansıtıldığı.. bu filmin gerçek bir yaşantıdan alındığını ve o dağda hala bu adamların cesetlerinin olduğunu bilip de izlemek gerek.. ışın kılıçları, patlayan arabalar elbette yok sırf bu yüzden düşük not verenleri anlamıyorum
Film gerçekten mükemmel olmuş baştan sonuna kadar nefesimi tutarak izledim. Oyuncuların tamamı rollerine bürünmüşlerdi bu filmi dahada güzel yapıyor. Efektlere gelirsek efektlerde kusursuzdu size tavsiyem LG IMAX teknolojisiyle izlemeniz.Şimdiden iyi seyirler.
Seyrederken üşüyüp üzerinize bir şeyler örteceğiniz her anı heyecanlı bir film: EVEREST. Filmde insanın genel kültürünü arttıracak doneler dahi mevcut, ne yapın edin bence bu filmi mutlaka izleyin. Her ne kadar gerçek bir olaydan esinlendiği ve daha önce belgeselleri bile çekildiği için senaryo anlamında bir merak ya da ilgi uyandırmasa da muhteşem çekimler ve "bu insanların everest'e çıkmak için yaptıkları ne kadar mantıklı?" sorusunun dayanılmaz hafifliği için kaçırılmaz.
Aslında filmin ilk part ı sıkıcıydı bir heyecan yoktu zaten 2. Partında film koptu Doug yüzünden çoğu insanın hayatı bitti en çok Rob ın ölmesine çok üzüldüm ama açıkçası tırmanıcılığa sıcak bakmıyorum film de geçtiği gibi 65 bin dolar verilip ölüme gidiyorsun. Insanlar çok sıkıldı diyen arkadaşa söylüyorum gerçek bir hikaye olduğundan dolayı içini mucize yada aksiyon katamazsın filmin bence efektleri kalitesi herşeyi harikaydı. Beck hala yaşıyormuş 2 elsiz ve burunsuz yaşamak ne kadar zordur allah bilir.
Bu filmi 2gün önce izledim çünkü izleyecek bir şey bulamadım sırf canım sıkıldığı için izledim ve izlemeden önce "kesin saçma bir şey dir "diye düşündüm ama gayet güzeldi ayrıca filmin kurgu olduğunu düşündüm taki sonda verilen bilgileri görene kadar bugün o olaylar hakkında biraz araştırma yaptım ve" iyi ki değiştirmedim ve sonuna kadar izledim" dedim kendi kendime bence izlenmesi gereken bir film
Yönetmen müthiş bir iş çıkartarak 1996’da Everest’te yaşanan felaketin öyküsünü aslına uygun, özgün bir anlatımla yansıtmış gerçek bir olaydan uyarlanan dramatik gerilim, macera uzmanları grubunun 1996’da eeverest dağına tırmanışını gerçekçi, belgesele yakın, sürükleyici bir anlatımla, etkileyici bir görsellikle betimliyor. Yanlız Scott ve Rob gibi ana karakterlerin iç dünyasına inilse filmi daha da yukarılara taşırdı.