Matrix Resurrections
2,8

Can Eyüp
Can Eyüp

29 Mayıs 2025 tarihinde eklendi
Film hakkında çok fazla eleştiri var, bunların çoğunluğuna katılmakla birlikte birkaç noktada da farklı düşünüyorum. Öncelikle filmin ilk perdesinin gerçekçi bir tarafı sergilemesi hoşuma gitti. Birçok insan filme 20 yıl öncesinin devamı beklentisiyle gitmişken bir nevi onları gerçeklerle yüzleştirmek ve bulutların üstünden indirerek yeryüzüne ayak bastırmak hiç de fena fikir değil. Benzer bir durum Before Sunrise serisinde de vardı ve hoşuma gitmişti, devam filminde bir önceki filme nazaran daha gerçekçi ve ayakları yere basan bir senaryo göstererek benim takdirimi kazanmıştı. Matrix de Neo'nun hayal dünyası veya kurguladığı bir oyundan öte olmayabilirdi, bu yıllar sonra sinemaya giden insanları şok edebilirdi belki ama bir yandan 20 yaş daha olgunlaşmış bir kitlenin o süre içerisindeki tecrübeleriyle paralel de bir senaryo olurdu. Sonuçta otuzlara ve kırklara yaklaşınca insan bambaşka bir gözlük takarak devam etmiyor mu hayatına?

Ancak filmin net eleştirilmesi gereken bir ikinci perdesi oldu. Tamamen Neo ve Trinity'nin büyük aşkı senaryosuna evrilen ve sadece bir devam filmi olarak da değil ayrıca değerlendirildiğinde de vasat altı bir bilim kurgu filmi karşıladı bizi. Şipşak anlatılan bir geçmiş, hızlıca akan senaryo, zorlama aksiyon sahneleri ve büyük vuslat... Felsefeden tamamen yoksun, Netflix filmleri tadında bir filmle karşılaştık. Zaten karakterler de bu minvalde, bir o kadar zorlamaydı. Sürekli entelektüel gösterilmeye çalışılan siyahi oyuncular, mavi saçlı kadınlar, saçlarını boyamış, tuhaf takılar takan erkekler... Eee bu bildiğin Netflix filmi zaten.

Karakter seçimleri de felaket kötü. HIMY'in Barney'i aralarındaki en kötü seçim olmuş diyebilirim. Rol için kesinlikle uygun olmaması bir yana, seslendirmesi de bu uyumsuzluğu arşa çıkarmış. Mavi saçlı ablamızdan tut, ekipteki bir kişi bile Matrix evrenine uygun bir fenotipe sahip değildi.

İlk perdesini bir noktada kabullenirim ancak ikinci perde net bir şekilde puanımı aşağıya çekti. Ayrıca kabul edelim arkadaşlar, çoğu film artık bir proje, bir fikir aşılama. Ki Matrix zaten transseksüel propagandası olduğu senaristler tarafından kabul edilmiş bir yapıt. Dolayısıyla bugünün dünyasına böyle bir film giderdi, daha sıradan, daha sığ ve zorlama görsel efektler, mavi kısa saçlı kadınlar, tuhaf kıyafetler giyen erkekler, eşini aldatan çiftler vs.

O dönem için Matrix her ne kadar bir kitleyi farklı bir yaşam tarzına ittiyse bugünün filmlerinin de ana amacı bu işte, kırkına dayanmış eski bir Matrix hayranının bu filmden bir şey anlamaması anormal bir durum değil çünkü bu film senin için değil on sekiz yaşındaki genç için çekilmiş...

Film baştan sona Matrix aurasından da uzaktı, hiç olmadı kötü bir senaryoyu bile kurtaracak bir ambiyans oluşturulabilirdi. Ancak siyah yeşil evren gitmiş, pastel bir evren gelmiş, kim bilir bu da belki de birilerinin gökkuşağı imgesidir....
Mustafa Kaya
Mustafa Kaya

3 Eylül 2023 tarihinde eklendi
Tekrara düşmüş. Devam filmi değilde diğer bölümlerden tazeleme olmuş. Beklenileni karşılamayan bir film olmuş. Görsel efekt ve önceki bölümlerin kaymağıyla gişe yapma hevesine dönmüş bir film algıladım.
sinema
1 ziyaretçi
20 Haziran 2022 tarihinde eklendi
Yani ne desem bilemiyorum. Çok yazık olmuş. Matrix gibi bir serinin finali asla bu olmamalıydı. Ortalama bir gişe filmini bile geçememiş bu film. 2 yıldızı da oyunculara verdim bu berbat senaryoya rağmen filme katlanıp oynadıkları için. REZALET. Nokta
Hülyali hülya
Hülyali hülya

27 Ocak 2022 tarihinde eklendi
Uzun yazı yazmaya gerek yok eski serileri gibi sandım.gittim zaman ve para kaybın oldu hatta filmin yarısında sinemadan çıkanlar bile oldu. Daha iyilerini izlediğim için bunu beyenmedim 10 üzerinden 5 diyebilirim
Zengin's S.
Zengin's S.

22 Ocak 2022 tarihinde eklendi
Matrix hayranı olarak ilk 3 seriyi belki beşer kez izlemişimdir. Ancak 4. filmi beğenmedim. Yıllar öncesinde çekilen diğer bölümlerin kalitesinden çok uzakta bir yapım olmuş. Hiç çekmeselerdi daha iyiydi sanki.
kabus-2
kabus-2

7 Ocak 2022 tarihinde eklendi
Neo başka hareket bilmiyormuş gibi ellerini ileri kaldırıyor devamlı. Lana wachowski nin Netflix teki sense oyuncu ekibi toplanmış .."Lana abla hadi be bi Matrix 4 çekte bizde oynayalım" demişler gibi. Heryerde Sense8 oyuncusu görüyoruz. Çekimler amatörce. ilk 3'leme bir efsaneydi onların yanından bile geçemez. Birde kurgu çok saçma. Mesela ben şöyle bir şey bekliyordum. Neo'nun öldüğü Zion evreni'de bir matrix'miş felan . Senaryoda resmen Resmen saçmalamışlar.
Barış Kılıncarslan
Barış Kılıncarslan

29 Aralık 2021 tarihinde eklendi
Keşke hayallerimizde kalsaydı diyeceğimiz bir film olmuş. Jr. Marpheus yapmak kimin aklına geldiyse aklına tüküreyim. Film sanki WB destekli değilde sıradan bir film şirketi çekmiş gibi.

Konu Türk filmleri gibi olmuş Neo sevdiğini arayan aptal aşık modunda dolanıyor film boyunca.

Kötü karakter (matrix) olarak komedi dizisinden adam seçmeleri ayrı bir saçmalık zaten.

Düşük gelirli vasat ötesine geçemeyen bir film olmuş. İzlemeyin hayallerinizi yaşayın. Onları yıkmayın
gword
gword

29 Aralık 2021 tarihinde eklendi
45-50 dakika dayanabildim.
Senaryoyu asiri zorlama buldum.
yeni hicbirsey yok, senaryo, efekler hepsi orjinal serinin ucuz bir kopyasi gibi duruyor.
Biz zaten 90larda ayni filmin cok daha iyi bir senaryo ve efekli versiyonunu izlemistik.Buna ne luzumu varidi.Sasi sasi bir sey.
Normalde 1 yildizi hakediyor ama ikinci yildizi Keanu Reeves ve Carrie‑Anne Moss'u filmde oynamaya ikna ettikleri icin veriyorum. Onlarda buyuk ihtimal bu kadar kotu olacagini tahmin etmiyorlardi.
Esat Akyıldız
Esat Akyıldız

26 Aralık 2021 tarihinde eklendi
Cidden Matrix yapıtının büyük bir hayranıyım . Kaç defa seriyi tekrardan bitirdim hatırlamıyorum. Ama bu film hakaret mi dersiniz dalga geçmek mi bilemedim. Düşük bütçeli bir marvel filminden daha keyif alırdım herhalde. Zaten dayanamayıp yarı molasında ayrıldım salondan. Beğenenlere saygılarımı sunuyorum ama cidden çok yazık oldu. Bu kadar bekleyişin sonu bende hüsran..
Serdar Doğan
Serdar Doğan

Takipçi 1 değerlendirme Takip Et!

26 Aralık 2021 tarihinde eklendi
Matrix hayranlarını kesinlikle çok üzecek bir film.

Matrixi hiç seyretmemiş yeni neslin ise hiç bir şey anlamayacağı bir film.

Film iki saat boyunca yerini konumunu bir türlü bulamamış. Konu, görsellik vs içinse geri geri geri gitmiş. 20 yıl sonra insan "vay be" diyeceği bir film görmek istiyor fakat fiilmin sonunda şaşkınlığın adı Kocaman Bir Hayal Kırıklığı. Çok zorlama olmuş.

Spoiler İçerir:

Neo ve Trinity nin neden ve nasıl hayatta kaldığı mantıklı bir açıklama ile oturtulmuş.
Makinelerin kendi aralarında ki savaş fikri de hoşuma gitti.
Trinity nin Neo'nun güçlerine sahip olması, Lana Watchowski'nin cinsiyet değişikliği ile duygusal bağlı sanırım.
Hilmi Hancıoğlu
Hilmi Hancıoğlu

26 Aralık 2021 tarihinde eklendi
Tekrar gördük ki devam filmleri eskiyi hep aratıyor yinede arattı.Film bitse cıksam diyip durdum hatta sonunda kalktim bile...cünkü kurgu ve anlatılan bu kadar yıl yapılan yorum ve teorilerin hicbirine uygun degildi hatta sahneler bile o dönemin teknolojine göre gerilemis diyebiliriz.Eski versiyonlarda dövūsler kaliteli gorsel tatmini olan sahnelerdi simdi ise kamera sallayarak aksiyonu cogalttiklarini zannetmisler ;izleyemedim dovus sahnelerini....Konu zaten ilgi cekici degil ayrica matrix onceki versiyonlari cekilse hatta baska karakterlerle ( o basarisiz olan 6 ya kadar ki versiyonlari) bence daha tatmin edici olurdu.Kenue ve kate i yasli görmek acikcasi ūzdu. tabi bizde yaslandik artik dedirtti.Bence filmler bunu yapmamali izleyicisine.Matrix şaşırtmadigi surece bize gercek bu da degil demedigi sūrece ileri gidemezdi gidemeyecektirde......
TcRecai Çilingir
TcRecai Çilingir

25 Aralık 2021 tarihinde eklendi
Bu ne ya ,Terminatörün son serisi bu filme 10 basar ,tirinitimi kurtulacak ,neomu tirinitiyi kurtaracak, tiriniti uçan tekme mi atacak ,en güzel uçan tekmeyi neomu atacak ,eskiden ne uçan tekmeler atiyorduk ,morpeusmu çıkacak kuşmu çıkacak ohooooo , yani demişler ki biz 2000 yılında matrixde oynadık ne yıllardı be,şimdi seyimizdeki tüyler beyazladi vay be ,çok kötü film
Halil Alp K.
Halil Alp K.

23 Aralık 2021 tarihinde eklendi
Matrix 4'ü izledikten sonra 3. filmden tüm samimiyetimle özür dilemek istiyorum. 3. film bunun yanında bir başyapıt, kusursuz bir eser, eşi benzeri bulunamaz bir film. Gerçekten film bittikten sonra düşündüm bu filmin neyi iyi yaptığı hakkında. Tabi 10-15 dakika film bittikten şoku atlatmam lazımdı ben ne izledim diye. Bunun sonunda filmin iyi yaptığı şeyleri buldum. Eski filmlerden sahneleri göstermek. Birebir aynı sahneleri gösteriyorlar filmin bazı sahnelerinde ki siz filmi izlediğiniz sırada sıkıntıdan bayılmayın diye. Sonra eski filmlerden kesitler görünce vay be diyorsunuz ne film çekmişler ve sonra pat diye asıl filme dönüyorsunuz ve sıkıntı festivali tam gaz devam ediyor. Abi kimse mi demedi ki usta biz ne yapıyoruz biz ne çekiyoruz diye. Filmin yarısı Matrix 1 ama Flash Tv'nin yaptığı bir bir parodi filmin ikinci yarısı ise World War Z. Filmin rezil senaryosuna hiç girmeyeceğim zaten. Yani bu filmde Merovingian karakteri neden var bi sahnede geliyor bir şeyler geveliyor 2-3 fransızca konuşup gidiyor ya inanılır gibi değil. Neyse aksiyona dönelim. Abi bunlar nasıl aksiyon sahneleri nasıl kareografiler ilk filmden bu yana bir film nasıl bu kadar geri gidebilir gerçekten aklım almıyor. Tabi burada ana karakterlerin yaşlanması da maalesef önemli etken. Ama bu yine de aksiyon sahnelerinin bu kadar vasat olmasını açıklayamaz. Yönetmen bunlara demiş ki evet şimdi aksiyon sahnesi çekiyoruz bir şeyler yapın demiş bizim oyuncular da tamam diyip oraya buraya boş boş yumruk sallamaya başlamış. 2. Filmde Morpheus'un ikizlerle 10 saniyelik garajda geçen bir sekansı var samuray kılıcı ile o 10 saniyelik o sahne bile bu filmin vasat aksiyon sahnelerine taş çıkartır. Ben Matrix filmlerini aksiyonu için seven biri değilim zaten. Aksiyon Matrix filmlerinde (gerçi bu sadece ilk film için geçerli 2. ve 3. filmler senaryodan daha çok aksiyona odaklandı zaten 3. filmde sadece dövüş var) senaryonun tuzu biberi olmuştur. Ama serinin 4. filmi olan Matrix Resuraction aksiyon konusunda sınıfta çok kötü bir şekide kalıyor. Dövüşte kurgu yok tatminkarlık yok onu geçtim benim için filmin en büyük eksilerinden biri olan filmde müzik yok. Müzikleri naptınız lan hani bari müzik koymayacaksanız bari serinin ilk filmlerindeki efsanevi müzikleri koysaydınız da bari kulaklarımızın pası silinseydi. Arka planda bir şeyler çalıyor ama ne çalıyor niye çalıyor belli değil. Matrix 4 kelimenin tam anlamıyla bir fiyaskoydu bu kadar yıl beklemenin sonucu bu olmamalıydı.