şu kadarını söyliyim ben böyle bi film izlemedim.üstad sınır tanımıyo.sanki her karede onlarca anlam.ama en unutulmazı benim için alex ve droogs ların kadına saldırırken, kadının bir fallusu müthiş bir sanat eseriymiş gibi korumaya çalışırması ve buna karşılık beethoven büstüyle kendini savunmaya çalışması.sanırım alexi de ençok kızdıran bu:) klasikle postmoderni karşı karşıya getiren müthiş estetik bi sahne.bu film için yazılcak o kadar çok şey varki.herşey bir imge.ölmeden izlemek lazım tabi o da yetmez bu film hakkındaki kitaplara da bi göz atmal.
Kubrick'in filmlerindeki kadınları nereden bulduğu büyük bir soru işareti :) Tabii ki erotizm gözlüğüyle bakmadım Otomatik Portakal'a.Genel olarak da iyiydi.Bir ara "Ulan dön artık eski haline" dediğimi de gizlemiyorum.Ama Oscar'lık falan değil.Nitekim alamadı zaten..
Şiddet üzerine deneysel ve ’’karamsar’’ diyebileceğim,müziğinden tutun her yönüyle titiz ve özenli bir çalışma..İyi ki sinema var dedirten bir film.Teşekkürler Kubrick,seni unutmayacağız...
he bu arada hiç oscar alamamasının nedeni aday olduğu tüm dallarda karşısında the godfather gibi bir devin olmasıdır yani bir sene önce veya sonra aday olsa kesin alırdı heykelcikleri
Atmosfer,müzik,anlatım,sistem eleştirisi,replikler gerçekten çok etkileyici.Kubrick gerçekten çok iyi bir iş çıkarmış.Öyle olmasa zaten 1971 yapımı bir film hakkında hala konuşuyor olmazdık.
Seyrettiğim ilk Kubrick filmi... Müziğin kendisini bir enstrüman gibi kullanmış. Filmi tek kelimeyle tarif et deselerdi kesinlikle "ritim" derdim. Diyaloglara, düşüncelere, Alex’in yemek yiyişine bile yansıyan/yansıtılan bir ritim duygusu var. Filmin ilk yarısında kurulmak istenen üst dile alışmak epey zor oluyor, bunda Kubrick’in diline yabancı olmanın da rolü vardı elbette... Fakat sonra ritme kendinizi bıraktığınızda"görmeye" başlıyorsunuz. Beethoven’ın 9.senfonisi bugüne kadar bir çok filmde kullanıldı bir şekilde, ama Clockwork Orange senfoniyi adeta yeniden anlamlandırdı. İyi ki seyretmişim.