Otomatik Portakal, şiddet bağımlısı gençlerden kurulu bir çetenin, çevrelerine saçtığı dehşet ve korkuyu işleyerek bir korku imparatorluğunun resmini çizmektedir. Çetenin lideri Alex, işler çığırından çıkınca yakalanır ve gözaltına alınır. Ama hapse atılmaz; cezası bir şiddet deneyine kobay olarak kullanılmak olur. Bu deney insanoğlu ve şiddet kavramı arasındaki ilişkiyi ortaya koyma amaçlıdır ama deneyin kendisi de bir o kadar insan doğasına aykırıdır.
Fragmanlar
1:00
Otomatik Portakal Orijinal Fragman
17.445 gösterim
Ekstra Videolar
1:54
Ölmeden Önce İzlemeniz Gereken Bilimkurgu Filmleri vol. 1
"DÜŞÜNMEK ÇARESİZLERİN İŞİDİR." şiddet uygulamaktan zevk alan ve arkadaşlarıyla beraber çevredeki insanlara bulaşan, tüm bunlar da yetmiyormuş gibi insanları öldürmekten zevk alan bir adam. arkadaşlarının attığı kazıkla hapise düşen ve hapise düştükten sonra hükumetin uyguladığı bir terapi programıyla zararsız bir insana dönüştürülmeye çalışılan bir adamın hikayesi. film kültleşmiş ve zamanında ...
Devamını oku
gordeslideniro
Takip Et!
Takipçi
130 Eleştirisini Oku
5,0
26 Nisan 2009 tarihinde eklendi
Stanley Kubrickten kesinlikle bir başyapıt. Tecavüz-adam öldürme - gasp - para çalmak gibi birbirinden pis işlere bürünen dört sokak çetesinin liderinin başından geçen hikayeyi konu edinen film belki de Kubrickin yapmış olduğu en iyi roman uyarlaması. Sisteme ve toplum yapısına getirdiği eleştirisel yaklaşımlarıyla sıradışı bir film. Şiddet ve şiddetin toplumsallaşması üzerine kurulu bir kült.queer as a ...
Devamını oku
1 ziyaretçi
5,0
9 Ağustos 2012 tarihinde eklendi
Kitaptan uyarlanmış bir kara mizah örneği. Ailelerin içindeki şiddetten, cinsellikten ötürü çocuklarının görmeyi çok istemesine rağmen engel çıktıkları ilginç psikolojik traji-komedi. Bazı sahnelerde şiddetin ve cinselliğin aşırıya kaçtığı sınırı aştığı bir gerçek ama anca gerçek insanların başka insanlara çektirdiği acı, zarar sınır tanımazlık bu şekilde anlatılabilirdi. Kötü bir espri ...
Devamını oku
kruvasan
Takip Et!
Takipçi
134 Eleştirisini Oku
5,0
29 Haziran 2007 tarihinde eklendi
Beş kere keyifle izlediğim bir filmMuhteş’m bir başyap’t. Herşeyin şiddet ve cinsellikten oluştuğu bir ort’mda şiddet ve cinsellikle güdümlenen gençlerden ne yapılması beklenirdi...Stanley kubrick kendi nev’inden geleceği ele almış ve gidişata bakarak gelecekte muhtemel distopia tablosu çizmiş bu tabloda Alex2in evine girerken gördüğümüz gibi dini motfileri simgeleyen resimlere cinsel organlar çizilmiş ...
Devamını oku
"TAM BİR KİLOMETRE TAŞI 10 ÜZERİNDEN 10Ahlaki gelişim;Doğru ve yanlışın belirlenmesinde geçerli bir prensip ve ilkelerin gelişimidir." İşte ünlü psikologlarların yada toplumumuzun benimsediği yargı bu şekildedir.Özgürlük ve baskının sınırlarının eleştirildiği en büyük yapıtlardan Anthony Burgess 'ın aynı isimli romanı Otomatik Portakal'ı Kubrick'in tepki gören penceresinden izliyoruz bu sefer ... Britanya'da ahlaki değerin olmadığı,Alex 'in önderlik yaptığı 4 karakteri anlatır sinemanın başyapıtı… Ünlü yönetmen Alfred Hitchcock’un “Kötü adam ne kadar başarılıysa film de o kadar başarılıdır, bu en önemli kuraldır” sözüyle Alex’e tekrar yüzümüzü dönecek olursak;Mick Jagger'in saçlarını andıran saçlarıyla Alex'i canlandıran Malcolm Mcdowell belkide şiddetin en tatlı yüzüdür bizim için,ama devlet tarafından öyle olmadığı anlaşılıcaktır.Bir diğer taraftan toplumun değer yargılarının dışında kalan Alex bunun bedelini en ağır şekilde öderken aklımıza bu soru gelir; Toplumun bu davranış konusundaki şekilciliğinin bedeli bu mudur sizcede? Alex'in hayranlık duyduğu Ludwig van Beethoven 'ı bir daha asla dinleyemeyecek olması yaptıkları sözde topluma kazandırmanın hoşgörülecek bir bedeli midir aslında? Bütün bu sorularının cevabını Kubrick'in liberal düzene yaptığı bu algı saldırısında en iyi şekilde yorumlayabiliyoruz. Jacques Tati ’nin dediği gibi ; “Ben istiyorum ki; film, siz sinema salonunu terk ettikten sonra başlasın." bizim için film; film bittikten sonra Kubrick ‘in sistem eleştirisinin gölgeleriyle başlar beynimizde…
MojoRising
Anthony Burgess'ın romanından üstad Kubrick tarafından uyarlanmış mükemmel bir film. Kendisine sinemaseverim diyen herkes mutlaka izlemeli. Sistem ve toplum eleştirisi bu kadar mı güzel anlatılabilir. Film hakkında analiz yapsam saatler sürer, siz en iyisi filmi izleyin, ardından internetten film hakkında yapılan binlerce analizden bakabildiğiniz kadarına göz atın. Sinema tarihinin en iyi filmlerinden birisi olan ''Otomatik Portakal'' ve aynı adlı kitabını araştıran, sorgulayan herkese tavsiye ederim. İyi seyirler.
arzu-83
Filmi izlemeden önce duyduğum aşırı şiddet içerdiğine yönelik yorumlara, filmi izledikten sonra doğrusu çok şaşırdım. Dakikalarca sürecek şiddet ve tecavüz sahneleri olan bir filmmiş zannediyorsunuz yorumları okuduğunuzda(ya da ben öyle zannettim) hâlbuki şiddet ve cinsel sapıklığı ele alan bir filmde olması gerektiği kadar şiddet sahnesi vardı diyebilirim. (Kaldı ki Öyle bir geçer zaman ki, İffet gibi dizilerle bile bu tür sahnelere alışkın bir ülkeyiz) Şiddet içerikli bir film olarak anılması insanı etkileyen oyunculuklardan(karakterlerin kişilik özellikleri), kıyafetlerden ve anlatım tarzından olsa gerek…Filmin konusuna gelince; “İnsan başkasının özgürlüğünü kısıtlamadığı sürece(kadar) özgürdür!!” sözü geliyor ilk önce aklıma.. İnsan 7 sinde neyse 70 inde odur mu? Yoksa insan “kendiliğinden” değişmek ister mi? ve Değişmek isteyen insan değişebilir mi? istemek yeterli mi yoksa genetik ve çevresel faktörler izin verdiği ölçüde mi değişebilirsiniz? Toplumda bizi koruyacak güçler bizi ne kadar koruyabilir, hükümet toplumun düzenini, çıkarlarını kendi çıkarlarından üstün tutabilir mi?
sero840
Bir başyapıttır.Karakterin monologları sırasında inceden verilen toplumsal mesajlar düşündürür.Fakat her sinemaseverin izlemeyeceğini düşünüyorum.Düşünmeden izlenirse sıkar.Bol şiddet sahneleri filmin içeriğinin yanında absürd durmuyor.Çok başarılı bir uyarlama : 9.5/10 :)
Yorumları göster
Beyazperde.com'da gezintiye devam etmek istiyorsanız çerezleri kabul etmelisiniz. Sitemiz hizmet kalitesini artırmak için çerezleri kullanmaktadır.
Gizlilik sözleşmesini oku.