Anons, ordudan tasfiye edilmiş dört askerin bir gece boyunca süren sıra dışı yolculuğunu konu ediyor. 1963 yılının Mayıs ayında Ankara’da başlayacak olan bir darbenin hazırlık çalışmaları vardır. Teğmen Şinasi, Binbaşı Kemal, Binbaşı Rıfat ve Albay Reha darbenin İstanbul ayağında görevlidir. Etkili bir bildirinin darbenin başarısında önemli olacağını, halkı bu sayede yanlarına çekeceklerini düşünen dört asker, darbe gecesi Ankara’daki radyolarda okunacak darbe bildirisinin bir benzerini İstanbul’da okumayı planlar. Askerler darbenin başarılı olacağına çok emindir. Onlar yaptıkları planlama ve askeri güçle her şeyin üstesinden gelebileceklerini düşünür. Fakat hesap etmedikleri bir şey vardır o da sivil hayatın görünmeyen gücü.
Anons’un yönetmen koltuğunda “Uzak İhtimal” ve “Yozgat Blues” filmlerinin ödüllü yönetmeni Mahmut Fazıl Coşkun oturuyor. Başrollerini Ali Seçkiner Alıcı, Tarhan Karagöz, Murat Kılıç ve Şencan Güleryüz’ün paylaştığı filmin senaryosunu Mahmut Fazıl Coşkun, Ercan Kesal ile birlikte kaleme alıyor. Filmotto Production yapımı “Anons” filmi, BKM ve Chouchkov Brothers ortak yapımı olarak hayata geçirildi.
Beyazperde Eleştirisi
4,0
Çok İyi
Anons
“Bir Talat Aydemir Vakası”
Yazar: Başak Bıçak
Uzak İhtimal ve Yozgat Blues gibi başarılı iki projeden sonra üçüncü uzun metrajına imza atan Mahmut Fazıl Coşkun, nihayet hak ettiği başarıyı Venedik Film Festivali’nde, Anons ile yakaladı. Türkiye’nin, darbelerle dolu geçmişinin çok bilinmeyen bir kısmına ışık tutan Coşkun, beyaz perdeye henüz değinilmemiş bir meseleyi, Talat Aydemir vakasını yansıtıyor…Türkiye’nin kuruluşuna giden süreçte, İlhan Tekeli-Selim İlkin tarafından “utangaç modernleşme” olarak tanımlanan dönemi de kapsayan reform çabalarından, Cumhuriyet’in ilanından sonraki “köktenci modernleşmeye” değin öne çıkan yürütücü ekibin ekseriyetle askeri ve sivil bürokrasi olduğu gerçeği yadsınamaz… Bir burjuva sınıfının olmayışı sebebiyle bürokratların önce “devleti kurtarma” çabasıyla başlayan bu modernleşme hareketleri (III. Selim ve diğer reformcu padişahları saymazsak), Yeni Osmanlılar, Jön Türkler ve daha sonra İttihat ve
ağır olmasına rağmen sıkmadan kendini izletebilen ve olayları trajikomik bir şekilde ekranlara yansıtmayı kısmen başarmış bir film.7 /10
Mert H
Takipçi
1.199 değerlendirmeler
Takip Et!
4,0
30 Ocak 2019 tarihinde eklendi
75. Venedik Film Festivali'nde En İyi Akdeniz Ödülü'nü kazanan bu darbe girişimi filminde kara mizahın doruklarına ulaşıyorsunuz. Absürt bir mizahın işlendiği filmde dönemin ruhu iyi anlatılıyor. Film oldukça yavaş aktığından izlerken sıkılma ihtimaliniz yüksek.
Turgay Buğdacigil
Takipçi
1.704 değerlendirmeler
Takip Et!
3,5
2 Ağustos 2023 tarihinde eklendi
Kara Harp Okulu Komutanı Kurmay Albay Talat Aydemir ve arkadaşlarının 27 Mayıs 1960 darbesinde yer alan subayların tasfiyesine karşı başlattıkları ve Talat Aydemir'in geri adım atmasıyla sonra eren 22 Şubat 1962 ayaklanmasının devamı olarak bir kez daha denenen...
Ve tarihe...
"20 Mayıs 1963 Ayaklanması" veya "20 Mayıs 1963 Darbe Teşebbüsü" olarak geçen başarısız girişimin...
İstanbul aşamasındaki safhasından ...
Devamını oku
Eren Akyüz
1 değerlendirme
Takip Et!
5,0
7 Ağustos 2021 tarihinde eklendi
Film çok güzel herkesin izlemesini tavsiye ediyorum puanım 5. Jshdnhdbshebshebejdhsjsjshsnhsbsbs Mshendhsnsuendhdbshsbdhsbsbbsbshsbsbshbsbshshsbbshsnshsbsjsudhdbhdsnisusndiehshs
Nihayet vizyondan kalkmasına iki gün kala Pera Sineması'nda Mahmut Fazıl Coşkun'un son filmi Anons'u seyretme fırsatını yakaladım. Yönetmenin biyografisini okurken tüm filmlerini seyrettiğimi fark ettim. Ardından diğer filmlerinde olduğu gibi Anons'ta da Ercan Kesal'la çalıştığını öğrendim. Senaryoda Kesal'ın kalemi, kendi açımdan heyecan vericiydi. Film, 21 Mayıs 1963 yılında yaşanan askeri darbeden esinlenerek kurgulanmış. Ve bir günü daha doğrusu bir gecede yaşanılanları ele alıyor. Sabit kamera kadrajları, durum komedisi, biçimsel sinema dilinin birleşmesi ve italyan yeni gerçekçilik akımının etkisiyle kasvetli, durağan absürt komedi türünde bir filme dönüşmüş. Bu sebeple sakin bir kafayla seyretmekte fayda görüyorum. Mahmut Fazıl Coşkun'un Anons ile diğer filmlerine nispeten bambaşka bir tarz arayışında olduğu ortada. Fakat ilgimi çektiğini ve etkilendiğimi söyleyemeyeceğim. Bilakis Yozgat Blues ve Uzak İhtimal'i izlerken yaşadığım hazzın onda birini yaşamadım. Kaldı ki haz alınacak bir yapım olduğu da sanmıyorum. Yalnız sinematografik anlamda harikalar yaratıldığını ve sanat yönetmeninin dönemi iyi yansıttığını söylemeden geçemeyeceğim. Yanı sıra katıldıkları hemen her festivalinden ödülle dönen filmin bunca ödülü hak edip etmediği ayrı bir tartışma konusu olacaktır.
Can Kaya
İzlemek istiyorum bu filmi
Yorumları göster
Beyazperde.com'da gezintiye devam etmek istiyorsanız çerezleri kabul etmelisiniz. Sitemiz hizmet kalitesini artırmak için çerezleri kullanmaktadır.
Gizlilik sözleşmesini oku.