Hesabım
    Halil Ergün ile Yerli Sinema Üzerine Konuştuk!

    Ünlü sanatçı Halil Ergün sorularımızı yanıtladı...

    Yerli sinemanın dev çınarlarından Halil Ergün, Malatya Film Festivali'nin Onur Ödülüne layık görülen değerli sanatçılarından biriydi. Her jenerasyonun farklı rollerle tanıdığı ve sevdiği başarılı oyuncu, festivalin açılış töreninde ödülünü aldığında, yaptığı duygusal konuşma ile salonu oldukça etkilemişti. Ünlü oyuncu ile festivalin açılışının ertesi günü, Onur Ödülü sahipleri için gerçekleştirilen fidan dikimi etkinliğinde konuşma şansımız oldu. Başarılı oyuncu hem sinemaya dair sorularımıza cevap verdi hem de kendi projelerinden, başarılarından bahsetti.

    Keyifli sohbetimize buyurun!

    "Ağırbaşlı bir kent"

    Malatya’ya ilk gelişiniz bu. Nasıl hissediyorsunuz Malatya hakkında?

    Yeni bir yeri tanımak güzel bir şey. Ben yeni bir yere gelince oranın yöresel yanlarını keşfetmeyi seviyorum. Malatya’da da bu kadar ağırbaşlı bir kent beklemiyordum. Malatya’ya girdiğimiz an “Bir sakinlik ve ağırbaşlılık var” dedim. Dilerim bu doku bozulmaz.

    "İyi ki bu işi yaptım"

    Malatya Film Festivali’nde Onur Ödülü’ne layık görüldünüz. Nasıl bir his oldu sizin için?

    İnsan bir sürü ödül alıyor. Heyecanlandım. Yaşarken bir oyuncunun, bir sanatçının değerlendirilmesi, hatırlanması ve ödül verilmesi çok önemli. Bizde çok yoktur, öldükten sonra değer bilinir. Oysa insanlara yaşarken bu değeri vermeyi bilmemiz lazım. 'İyi ki yaşadım, iyi ki bu işi yaptım' dedim. Bu ülkede sanat yapmak kolay iş değil, çok zorluk çektim. Sinema yapmak, hele bir de belli ilkelerin varsa, kolay değildir. Bütün bunlardan sonra bu sevgiyi görmek çok heyecan verici.

    "Sokaktan kopmadım"

    Sizi çok farklı rollerde gördük. Her jenerasyon sizi tanıyor, seviyor. Bu çok az oyuncuya nail olur…

    Ben sokaktan hiç kopmadım. Benim ailem de sokağın dışında bir aile olmadı asla. İnsanı sevmek, insanlarla olmak, hep genç kalmaya çalışmak ilkem oldu. Seçtiğim, oynadığım karakterlerde sokağın kokusunu yakalamaya çalışıyorum. Organik bağ benim için çok önemli. Bütün kapılardan girebilmeliyim ben. Halk beni izlemek için belli bir kategoride olmak zorunda olmamalı. Yurtdışından da çok ilgi geliyor, bu çok gurur veriyor tabii...

    Otobiyografi yolda

    Film harici projeleriniz de var mı?

    Bir otobiyografi yazma projem de var. Her şeyi yazmaya da korkuyorum. İnsan kalbini açıyor sonuçta. Anlaşma yaptık ancak henüz yayınlayıp yayınlamama konusunda kararsızım. Zaman gösterecek.

    "Erkeklerin kurtuluşu kadınlar"

    Sizin kadın filmlerine verdiğiniz değer ortada. Sizce yerli sinemada bu konuda neler yapılmalı?

    Erkek egemen kültürün hakim olduğu, baskın bir ataerkilliğin olduğu bu sistemin değişmesi lazım. Kadını anlatmak lazım sinemada. Ülkemizin erkeklerini yetiştiren de kadınlar. O yüzden kadınlara da kendilerini anlatmak, onları anlamak lazım. Erkeklerin kurtuluşu bence kadınlara bağlıdır.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top