Hesabım
    Noel Filmi "It's A Wonderful Life"ın Bilinmeyenleri!

    It's A Wonderful Life / Hayat Güzeldir hakkındaki bu gerçekleri biliyor muydunuz?

    Şahane Hayat, gelmiş geçmiş en çok bilinen ve sevilen noel filmlerinden biri. Amerikalılar için tatil zamanı denilince It's A Wonderful Life'ı izleme etkinliği en başlarda gelir. James Stewart'ın yıldızı olduğu Şahane Hayat, 1946 yılında ilk kez izleyici karşısına çıktı ve o günden bugüne değerine değer kattı. Film, yüzlerce mutlaka izlenmesi gereken filmler listesinde yer aldı ve Akademi'den En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Ses ve En İyi Kurgu kategorilerinde adaylık aldı. Golden Globe dışında ödül sahibi olamadı. Ama kesinlikle gönüllerimizi kazandı.

    Yılbaşı zamanı geldiğine göre bizlerin de yağması gereken karı bekleme ve It's A Wonderful Life'ı izleme dönemimiz geldi, çattı. Ama öncelikle dosyamızı okuyabilir, It's A Wonderful Life'ın bilinmeyenlerine göz atabilirsiniz.

    It's A Wonderful Life

    It's A Wonderful Life günümüze kadar klasikleşmiş bir noel filmi olarak gelmiş olabilir. Ama bunun anlamı zamanında gişe rekorları kırdığı değil. En İyi Film, En İyi Yönetmen dahil 5 Oscar adayı olan film, stüdyosunun batmasına neden olmuştu. 2.3 milyon dolarlık bütçenin karşılığında 6,130,720$ elde etti.

    It's A Wonderful Life

    It's A Wonderful Life, bir noel kartı için yazılan The Greatest Gift isimli kısa hikayeden uyarlandı. 21 sayfalık hikaye Philip Van Doren tarafından yazılmıştı. Hikaye, tam 200 aileye gönderilmişti. Sonunda ise yapımcı David Hempstead'in eline ulaştı ve talih, It's A Wonderful Life'ın yüzüne güldü.

    It's A Wonderful Life

    It's A Wonderful Life'ın hikayesinin 'müstehcen' olduğu söyleniyordu. Akademi tarafından ortaya çıkarılan bir mektupta yazanlara göre, orijinal senaryoda uygunsuz bir dil kullanılmıştı. Tüm eleştiriler sonucunda da senaryo elden geçirildi.

    It's A Wonderful Life

    Film için kurgulanan şehir Bedford Falls, herhangi bir film için o güne kadar kurulan en uzun süreli set olmuştu.

    It's A Wonderful Life

    Film bir kış filmi olmasına karşın set o kadar çok sıcak oluyordu ki, oyuncular ter döküyordu. Çünkü film yaz aylarında çekilmişti ve oyuncular kışlık kıyafet giyiyorlardı. Bazen setin sıcaklığı 90 dereceye kadar yükseliyordu. Bu nedenle bazı sahnelerde oyuncuların ter damlaları görünüyor.

    It's A Wonderful Life

    It's A Wonderful Life'ta kullanılan kar taneleri aslında kahvaltılık mısır gevreğiydi. Bu konuda Home Alone için patates, Superman için ise strafor kullanıldığı biliniyor.

    It's A Wonderful Life

    Jimmy Stewart dua ettiği sahnede gerçekten de ağladı. Oyuncu bu konuyu 'O sözleri söylediğimde gidecek hiçbir yeri olmayan insanların yalnızlığı ve umutsuzluğunu hissettim. Gözlerim doldu. Hıçkıra hıçkıra ağladım. Bu planlanmış bir şey değildi.' sözleriyle anlattı.

    It's A Wonderful Life

    It's A Wonderful Life'ın bir noel klasiğine dönüşmesi, zamanla gerçekleşti. 1974 yılında filmin telif haklarıyla ilgili sorunlar başgösterdi. Sonucunda da filmin hakları, kamu malına dönüştü. Sonrasında her noel günü gösterilmeye başlandı.

    It's A Wonderful Life

    It Happened One Night, Mr. Smith Goes to Washington, You Can't Take It With You, Mr. Deeds Comes To Town ve daha birçok filmin yönetmeni Frank Capra, filmografisinde yer alan favori filminin It's A Wonderful Life olduğunu söyledi.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top