Hesabım
    Hollywood Senaristlerinin Grevinden Hangi Diziler Etkilendi?

    Dün başlayan grev ilk etapta hangi yapımların durmasına neden oldu?

    Netflix

    Amerikan Senaristler Birliği (Writers Guild of America - WGA) dün itibariyle ülke çapında greve gittiklerini açıkladılar. 15 yıl sonra gelen bu grev kararı, Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği'nin (Alliance of Motion Picture and Television Producers - AMPTP) senaristlerin çalışma koşullarını iyileştirmeyi teklif eden bir sözleşmeyi reddetmesi üstüne alındı.

    Sendikanın talepleri, senaristliği daha istikrarlı bir meslek haline getirme talepleri etrafında şekillenirken; giderek büyüyen dijital platformlar dünyasında daha iyi çalışma koşulları, izleyici kitlesi büyüklüğü ölçümlerinde veri şeffaflığı, yazar odaları için daha yüksek asgari personel seviyeleri ve yapay zekanın kullanımına ilişkin düzenlemeler gibi konulara değiniyor.

    Hollywood'da Senaristlerin Büyük Grevi Başladı!

    Senaristlerin 2007 - 2008 yıllarındaki son grevi yaklaşık 100 gün sürmüş ve bu durumdan pek çok yapım etkilenmişti. Dün başlayan grevin yaklaşık 2 ay sürebileceği tahmin ediliyor ve şimdiden pek çok yapım hem zorunluluktan hem de greve destek vermek için durdu. Grev süresi uzarsa daha fazla yapım etkilenecek, ancak ilk etapta etkilenen diziler ve TV şovları şu şekilde:

    ABC'nin ödüllü sitcom dizisi "Abbott Elementary"nin yapım süreci durdu ve dizinin üçüncü sezonu daha kısa olacak. Netflix'in sevilen dizilerinden "Cobra Kai"nin altıncı sezon hazırlıkları durduruldu. Kararı dizinin ortak yaratıcısı ve baş sorumlusu Jon Hurwitz "Cobra Kai yazarlar odasında kalemler durdu. Sette yazar yok. Bunlar eğlenceli zamanlar değil ama ne yazık ki gerekli." diyerek açıkladı.

    Showtime'ın hit dizisi "Yellowjackets"ın ortak yaratıcısı Ashley Lyle da 3. sezonun senaryo çalışmalarını durduklarını açıkladı. Lyle Twitter'dan yaptığı açıklamada "Yellowjackets S3 yazarlar odasında tam olarak bir gün geçirdik. Harikaydı, yaratıcı bir şekilde canlandırıcıydı ve çok eğlenceliydi. #WGA adil bir anlaşma yapar yapmaz ona geri döneceğim için çok heyecanlıyım." dedi.

    Grevin en kaçınılmaz ve ilk sonuçlarından biri, pek çok yazarın çalıştığı talk show'ların durması oldu. "Late Night with Seth Meyers", "The Late Show with Stephen Colbert", "The Tonight Show Starring Jimmy Fallon", "Jimmy Kimmel Live!", "The Daily Show", "Real Time With Bill Maher", "Last Week Tonight with John Oliver", "Saturday Night Live" programları grev süresince yeni program yayınlamayacak.

    Kendi programının yazarlarından biri olan ve SNL'de de yazarlık yapan Seth Meyers "Birliğin gururlu bir üyesi olarak, yazarların çıkarlarını en iyi şekilde gözeten bir kuruluş olduğu için çok minnettarım." derken; Jimmy Fallon "Yazarlarım olmasaydı bir şovum olmazdı ve onları sonuna kadar desteklerim. Adil bir kontratları olmalı ve halletmeleri gereken çok şey var." açıklamasında bulundu.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top