Hesabım
    "Expats" İnceleme: Sahi Yuva Dediğin Gerçekten Neresi ki?

    Prime Video dizisini Duygu Kocabaylıoğlu kaleme aldı

    Beyazperde

    Dijital platform Amazon Prime’ın 2024’e sağlam açılış yaptığı işlerden biri olarak karşımıza çıkan Yabancılar/Expats, 2019 tarihli The Farewell/Elveda ile adını uluslararası camiaya yazdırmış olan yönetmen, senarist ve yapımcı Lulu Wang’ın imzasını taşıyan 6 bölümlük bir dizi serisi.

    Hong Kong doğumlu Amerikalı yazar Janice Y. K. Lee'nin 2016 tarihli "The Expatriates" adlı romanından hareketle uyarlanan ve her bölümünü Lulu Wang’ın çektiği Yabancılar/Expats, genel çerçevede bir Uzak Asya ülkesi olan Hong Kong’da, dünyanın farklı yerlerinden gelmiş insanların bir şekilde kesişen yollarını anlatıyor. Aslında 2014 yılına tarihlenen öykü bu veriyi, dizinin 5. bölümüne kadar çok açık etmese de da Hong Kong’un yabancılarının yanı sıra, buranın esas sakinlerini, yani Hong Kong’luları da çeşitli cephelerden ve farklı sosyal sınıflardan ele alıyor.

    Bir aile trajedisi ile başlayan ve dizinin ana karakterlerinden olan Mercy’nin anlatımıyla girdiğimiz hikaye örgüsünde, hayatta yaşadığımız travmaların alt sınıf-üst sınıf fark etmeksizin, beyaz Amerikalı-Avrupalı, Afrikalı ya da Asyalı ayırmadığı ilk bakışta seyirciye fısıldanıyor. Kariyerinin ilk dizi işinde (ki bu yapımı da bir sinema filmi örgüsünden ve kalitesinden aşağı kotarmadığını açık yüreklilikle belirtmek gerek) Lulu Wang, şehrinize yabancı bir expat olmasanız bile kendinizden bulduklarınızla özdeşlik yakalayabileceğiniz, insani duygulara ve ruha dokunan bir yapıma imza atıyor.

    Dizinin ilk 2 bölümünde önce Woo ailesi ile tanışıyoruz; casting’in şüphesiz ki en güçlü ismi olan Nicole Kidman bu ailenin annesi (Amerikalı) Margaret rolünde karşımıza çıkıyor. Aslında bir peyzaj mimari olan ama yaşadığı Hong Kong’un fiziki şartları el vermediği için ailenin muhasebecisine dönüşmüş olan Margaret, çocuklarını evin uzun yıllardır yardımcılığını yapan Essie (Ruby Ruiz) ile beraber büyütmektedir; eşi Clarke (Brian Tee) ile de sevgi dolu bir ilişkileri var gibi görünmektedir. Bir gün bir gezide Margaret’ın yolu tesadüfen Koreli bir genç kadın olan Mercy (Ji-young Yoo) ile kesişir. Kelimenin tam anlamıyla bir serseri-survivor olan Mercy, sosyal sınıf olarak Margaret’a fersah fersah uzak olsa da, sevimliliği ve kurnazlığı ile sivrilen bir kızdır. Şaşırtıcı biçimde bu ikilinin aralarında, biraz da Margaret’ın çocuklarından dolayı bir sohbet gelişse de bu taze arkadaşlık, çok geçmeden Woo ailesinde yıkıcı bir travmaya sebep olacaktır.

    "Yabancılar" esasen bu travmayı merkezine almış gibi görünse de, Woo ailesinin yakın çemberindeki Starr çifti de (Jack Huston-David Starr / Sarayu Blue-Hilary Starr) benzer refah seviyelerine ve sosyal statülerine rağmen mutsuzluk abidesi olarak resmediliyor. Öykü gitgide diğer çemberlere sıçradıkça, her ailenin ya da bireyin kendi kişisel travmaları ya da çevreleriyle yaşadıkları ilişkilerdeki sarsıntılar, bir kitabın yaprakları gibi tek tek önümüze seriliyor. Ve üst sınıfların maddiyattan azade dertlerinin karşısında, ilerleyen bölümlerde bu sefer expat olmayan, Hong Kong’un kendi insanlarının hikayeleri önümüze seriliyor. Lulu Wang bu akışı, bir film uzunluğunda (100 dakika) ve tadında çektiği 5. bölüme saklamış. 2014’te yaşanan ve maalesef hükümetin sert baskısı ile karşılaşan Umbrella Movement/Şemsiye Hareketi protestoları, Expats’ın yabancılara hizmet eden yerel halkını ekrana getirmesi açısından oldukça kıymetli ve çarpıcı bir bölüm. Ve bu bölüm, bugün itibariyle taze taze 16 Şubat 2024’te platformda yayına girildi.

    Prime Video

    Atmosferi anlattığı tüm hikayeler ile muazzam biçimde örtüşen, hiç bilmeseniz bile Hong Kong’un sokaklarını sizin için arşınlayan Expats, bu şehrin hem gri hem de renkli ve karmaşık olan dokusunu arka plan olarak kullanmayı başarıyor. Ana öykünün sürükleyiciliği ve yan hikayelerin yarattığı duygusal karmaşalar bir anda bu şehrin geniş açılı planları, sanki hiç bitmeyecekmiş gibi görünen yağmurlu ve fırtınalı sahneleri ile üst üste biniyor.

    Oyunculuklarda kadronun en güçlü kozunun Margaret’ı canlandıran Oscar'lı oyuncu Nicole Kidman olduğunu dile getirmiştik. Şüphesiz Kidman, Margaret’ı travma yaşayan bir annenin tüm çalkantıları ile başarıyla canlandırıyor fakat öte yandan kendi annesi ve geçmişiyle travmalarını ilerleyen bölümlerde öğrendiğimiz Hilary Starr karakterinde Sarayu Blue, ve hayata yapayalnız tutunmaya çalışırken ana öykünün merkezine oturan Mercy performansında Ji-young Yoo’nun, Kidman’ın karakterinden geriye düşmediğini de belirtmek gerek. Özellikle Sarayu Blue’nun asansör sahnelerindeki performansı ve Ji-young Yoo’nun kimseye eyvallahı olmayan ama derinlerde bir yerde kendisi de kırık olan Mercy karakterleri diziye, kadın kahraman potansiyeli açısından çıta atlatıyor. Özetle her birinin seyir zevki ayrı keyfili.

    Uzun lafın kısası, bu hafta sonu yayınlanan devasa 5. bölümü ile Expats/Yabancılar, uzunca ama su gibi akan bir maraton vadediyor. Lulu Wang’ın üç uzun metrajlı filminden sonra Yabancılar, bu yazının satırlarına sığmayacak onlarca farklı spoiler/sürprizbozan detayı, hayata, kadere, aile olmaya/olamamaya, dine, seçimlere ya da seçmeyişlere, birbirinin dilinden gerçekten anlayıp anlamamaya ve insan ilişkilerine dair sorgulamaları ile Amazon Prime’da yayında.

    facebook Tweet
    Benzer Haberler
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top