Sinema dünyasında Christopher Nolan ismi geçtiğinde akla genellikle zaman bükümleri, karmaşık fizik kuralları ve Stanley Kubrick ile kıyaslanan ağırbaşlı bir sinema dili gelir. Ancak, usta yönetmenin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalar, onun sadece kuantum fiziğiyle değil, aksiyonla da yakından ilgili olduğunu ortaya çıkardı. Nolan, dünya çapında milyonlarca hayranı olan ancak eleştirmenler tarafından sıklıkla "çerezlik" olarak nitelendirilen "Hızlı ve Öfkeli" (Fast & Furious) serisinin sıkı bir takipçisi olduğunu gururla paylaştı.
Universal
"Sürekli İzliyorum ve Seviyorum"
Stephen Colbert ile gerçekleştirdiği sohbette Nolan: "Hızlı ve Öfkeli hayranı olmaktan hiçbir suçluluk duymuyorum. Muazzam bir aksiyon serisi... Bu filmleri her zaman izliyorum ve onları seviyorum." dedi. Nolan, seriyi henüz izlememiş olanlara başlangıç rotası bile çizdi. Yönetmene göre, serinin ruhunu anlamak için en iyi başlangıç noktası, 2006 yapımı ve kronolojik olarak farklı bir yerde duran "The Fast and the Furious: Tokyo Drift".
Nolan’ın bu itirafı, serinin başrol oyuncusu ve yapımcısı Vin Diesel tarafından da karşılıksız bırakılmadı. Diesel, ortak dostları Michael Caine aracılığıyla tanıştığı Nolan’ı Instagram üzerinden selamladı. Diesel, "Oppenheimer'da ortaya koyduğu şeyden gurur duyuyorum." diye yazdı, "İnsanlık tarihimizin bu çoğu zaman gizli kalmış kısımlarında dram bulmak... vay canına."
Nolan'ın favorileri sadece hızlı arabalarla sınırlı değil. 2024 yılının en sevdiği filminin "Gladiator II" olduğunu açıklayan yönetmen, aynı zamanda 1994 yapımı aksiyon klasiği "Speed" ve Will Ferrell’ın komedi filmi "Talladega Nights"a olan ilgisini de gizlemiyor. Eleştirmenler, Nolan’ın bu seçimlerinin aslında kendi sinemasıyla paralel olduğunu savunuyor; tıpkı "Interstellar"da olduğu gibi, "Hızlı ve Öfkeli"nin de maksimalist hikaye anlatımı, devasa dünya inşası ve fantastik fikirleri büyük bir ciddiyetle ele alması Nolan'ın sinematik duyularına hitap ediyor. Görünen o ki, gerçek bir sinemacı için türün ne olduğundan ziyade, anlatımın tutkusu ve izleyiciyi o dünyaya hapsetme becerisi her şeyin önünde geliyor.