Hesabım
    ''Gezici Festival'' Direktörü Başak Emre Sorularımızı Yanıtladı

    Bu yıl 26. kez düzenlenen Gezici Festival'i, festival Direktörü Başak Emre ile konuştuk.

    Geçtiğimiz yıl pandemi koşulları nedeniyle yapılamayan Gezici Festival, bu yıl 26. kez izleyicisiyle buluşacak. Ankara Sinema Derneği'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katıkılarıyla düzenlediği festival bu sene 26 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında Ankara'da, 3-5 Aralık'ta Sinop'ta ve 6-8 Aralık'ta Kastamonu'da perdelerini açacak.

    Festival direktörü Başak Emre, Gezici Festivalin 26. yılına dair sorularımızı yanıtladı.

    Festivalde bu yıl, Tuncel Kurtiz’in sürgün yıllarına ait iki film seyirciyle buluşacak; Saç ve Bebek. Gün yüzüne çıkmamış bu filmleri festival programına dahi etme fikri nasıl ortaya çıktı? Filmlere nasıl bir sürecin ardından ulaşıldı?

    Tuncel Kurtiz ve eşi Menend Kurtiz yıllardır Saç filmini bulmamızı istiyorlardı. İsveç’te yaşayan Festival danışmanımız Ahmet Gürata yoğun araştırmalar sonucu bu iki filme ulaştı.Televizyon yapımlarının yer aldığı İsveç devlet arşivinde Kurtiz adına böyle bir filmin kaydına rastlanmıyordu. Ahmet Gürata’nın İsveçli sinemasever bir arkadaşının verdiği, filmin özgün adının aslında Starkt, friskt och säljbart hår (Satılık, gür ve sağlıklı saçlar) olduğu bilgisi sayesinde filme ulaştık. Tuncel Kurtiz’in Sürgün Yılları başlıklı bölümümüzde yer alan ikinci film, İsveçli yazar ve yönetmen Barbro Karabuda’nın imzasını taşıyan Bebek. Film Yaşar Kemal’in yurt dışında yayınlanan ilk hikayesi olan Bebek’den sinemaya uyarlanmış. Bu filmin hakları Barbro Karabuda’ya ait ve Karabuda hayatta olmadığı için İsveç Televizyonu ile birçok yazışma yapmak, birçok kişiye ulaşmak zorunda kaldık.

    Festival son üç yıldır olduğu gibi, 26. yılında da Kastamonu ve Sinop’a gidiyor. Bu illeri seçmenizin nedeni nedir? Gezici Festival’i ilerleyen yıllarda, önceden olduğu gibi farklı illerde de görebilecek miyiz?

    Bu şehirlere gitmemizin en önemli nedeni festivale gösterilen yoğun ilgi ve Sinop Belediyesi ile Kastamonu Üniversitesi’nin misafirperverlikleri. 1995’ten bu yana Türkiye’de 23 kente ve yurt dışında beş ülkeye konuk olduk. Aradığımız sadece sıcak bir misafirperverlik ve filmlerimize ilgi gösterilmesi. Sinop ve Kastamonu’da ikisi de mevcut. Tabii ki başka kentlerden gelebilecek davetlere de her zaman açığız.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top