Hesabım
    Pixar'dan Disney'e Homofobi Suçlaması

    Disney bünyesinde yer alan Pixar çalışanları, şirketin yönetim kadrosunu homofobi ve sansürle suçladı.

    Pixar çalışanlarının, bağlı oldukları Disney'in birtakım kararları konusunda mutsuz olmaları yeni bir haber değil. Bu yılın başlarında, "Oyuncak Hikayesi" ve "Kayıp Balık Nemo" gibi efsanevi filmlere imza atan animasyon stüdyosu, son filmleri olan "Soul", "Luca" ve "Kırmızı"nın vizyondan çekilip yalnızca Disney+'ta yayınlanma kararını eleştirmiş ve hayal kırıklıklarını dile getirmişti. 

    Ancak şimdi, Pixar ekibi paylaştıkları resmi bir mektup ile Disney'in kararlarının onları çok daha derinden kızdırdığını açıkladı. LGBTQ çalışanlar tarafından yazılan mektupta Disney yöneticileri "eşcinsel ilişkiyi sansürlemekle" suçlanıyor.

    Tartışma yaratan mektup, Florida eyaletinde yürürlüğe girmek üzere onaylanan bir yasa tasarısının ardından kaleme alındı. Bu yasaya göre, Florida'daki okullarda eğitim alan 5 - 9 yaşları arasındaki çocuklarla cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği konularında konuşulması artık resmen yasak. Aileler, çocuklarının okullarında bunun aksine bir durum olduğunu tespit ettikleri takdirde okullara dava açabilecekler. 

    Disney CEO'su Bob Chapek konu hakkında, kendisinin ve Disney'in tüm yönetici kadrosunun "kesinlikle LGBTQ+ çalışanlarını, ailelerini ve topluluklarını desteklediğini" ve "Disney'in ürettiği içeriklerle daha kapsayıcı dünya yaratmaya kararlı olduğunu" açıklayarak "İnsan Hakları Kampanyası"na (Human Rights Campaign) 5 milyon dolarlık bir bağışta bulunma sözü verdi. 

    Ancak kurum, Disney'in bağışını “kamu taahhütlerini inşa ettiklerini görmedikçe ve Florida'nın bu yasa tasarısı gibi tehlikeli tekliflerin yapılmamasını sağlamak için LGBTQ+ savunucularıyla birlikte çalışmadıkça” kabul edemeyeceklerini belirttikten sonra reddetti.

    Bunun üzerine Pixar tarafından yayınlanan açık mektupta, Disney'in samimi bulunmadığı ve Disney bünyesindeki yöneticilerin Pixar işlerinde herhangi bir eşcinsel ilişki ve sahne sunması durumunda bu sahneleri sansürlediği açıklandı.

    "Biz Pixar'da, çeşitli karakterlerle dolu güzel hikayelerin, Disney'in kurumsal incelemeleri sonucunda bir zamanlar oldukları şeylerin kırıntılarına dönüştürülmesine şahit olduk." diyen Pixar çalışanları "LGBTQIA+ karakterler yaratmak, dünyada varolan ayrımcı mevzuatın çözümü olsa dahi, bu karakterleri yaratmaktan alı konulduk." ifadelerinde bulundular. 

    Pixar'ın homofobi ve sansür suçlamalarının ardından Disney kanadından herhangi bir açıklama gelmezken, sosyla medyada Disney'in boykot edilmesini söyleyen hashtaglere destek arttı. 

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top