Hesabım
    Altın Portakal Eski Filmleri Gün Yüzüne Çıkartıyor!

    Tozlu raflarda unutulmaya yüz tutmuş “Hudutların Kanunu” ve “Kalabaka” uzun bir aradan sonra festivalde Pelikülün İzinde başlığı altında gösterilecek...

    Bu yıl 8-14 Ekim tarihleri arasında Antalya Kültür Sanat Vakfı’nın düzenleyeceği 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, unutulmaya yüz tutmuş filmleri seyirciyle buluşturacak. Tozlu raflardan çıkarılarak yıllar sonra restore edilen Lütfi O. Akad’ın yönettiği “Hudutların Kanunu” ve yönetmenliğini Fred Von Bohlen-Hegewald’ın yaptığı 1930 yapımı “Kalabaka”, Pelikülün İzinde başlığı altında gösterilecek.

    Geçen yıl büyük bir beğeni toplayan bu bölümde, Türk sinema tarihi kaynaklarında adı geçmeyen, İstanbul’da çekilen ilk yabancı film olma özelliğini taşıyan “Enis Aldjelis, Doğunun Çiçeği”, Muhsin Ertuğrul’un kayıp filmi ‘Kara Lale Bayramı (1918)’, “Kadın Charlie Chaplin” olarak anılan Mabel Normand’ın rol aldığı “The Floor Below (1918)’ ve hiçbir kopyasının var olmadığına inanılan ‘Beyond The Rocks  (1922)’ filmlerinin gösterimleri yapılmıştı.

    YILMAZ GÜNEY'E ALTIN PORTAKAL KAZANDIRAN "HUDUTLARIN KANUNU" TEKRAR ANTALYA'DA!

    1966 yapımı filmde, geçtiğimiz yıl Altın Portakal’da özel bir bölümle anılan ve restore edilmiş filmleri gösterilen usta oyuncu-yönetmen Yılmaz Güney, bu yıl Altın Portakal’da yaşam boyu onur ödülünü alacak olan usta oyuncu Tuncel Kurtiz, Erol Taş, Pervin Par, Tuncer Necmioğlu rol alıyor.

    Kaçakçı olmamak için direnen ama koşullara yenik düşerek kaçakçılığa başlayan Hıdır’ın öyküsünü anlatan “Hudutların Kanunu”, 1967 yılında düzenlenen Altın Portakal’da en iyi ikinci dram filmi seçilirken, Yılmaz Güney’e de en iyi erkek oyuncu dalında Altın Portakal kazandırmıştı.

    64. Cannes Film Festivali’nde gösterilen ve büyük ilgi gören filmin restorasyonu ünlü yönetmen Fatih Akın’ın öncülüğünde yapıldı. WCF’nun (Dünya Sinema Vakfı) talebi üzerine, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan filmin kopyasını alan filmin yapımcısı Dadaş Film, kopyayı WCF’a iletti. Özenli bir çalışmanın ardından Hudutların Kanunu dünya sinema kültürüne tekrar kazandırıldı.

    ÇİNGELERİ ANLATAN BALKAN FİLMİ "KALABAKA"YA ÇİNGENE MÜZİKLERİ EŞLİK EDECEK

    Geçen yıl Hollanda Eye Film Enstitüsü’nün desteğiyle gerçekleştirilen “Enis Aldjelis, Doğunun Çiçeği“ Baba Zula’nın canlı performansı ile renkli bir gösterim yapmıştı. Altın Portakal, bu yıl da benzer bir gösteriyi Kalabaka için yapıyor.

    Yönetmenliğini Fred Von Bohlen-Hegewald’ın yaptığı 1930 yapımı Kalabaka, Balkanlar’da yaşayan çingenelerin o dönemki hayatlarını perdeye taşıyor. Filmin restore edilmiş kopyası Türkiye’de ilk defa, 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde gerçekleştirilecek. Film, Kingalita and the Very Good Band grubunun canlı performansı eşliğinde Antalya’da izleyici ile buluşacak.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top