Hesabım
    Gezici Festival'de 'Arap Baharı' Rüzgârı!

    Festival Arap Baharı'nı 'Bahar İsyancıdır' bölümüyle perdeye taşıyacak...

    Artık başlamasına sayılı gün kalan Gezici Festival bu yıl ‘Arap Baharı’na odaklanıyor. Festival bu yıl, dünyada yaşanan son gelişmelerden hareketle, bu yılın başında başlayan ve kısa sürede diğer ülkelere de sıçrayıp evrensel bir dönüşüm yaratan ‘Arap Baharı’nı sinemanın olanaklarıyla sinemacı bakış açısıyla 'Bahar İsyancıdır' seçkisiyle sinemaseverlerle buluşturacak.

    Sırasıyla Tunus, Mısır ve Libya’da baskıcı dikta rejimlerine karşı başlayan kitlesel eylemler ve bu ülkelerin iktidarlarının devrilmesine yol açarak, Suriye ve Bahreyn gibi bölgenin diğer ülkelerine de sıçramıştı. Bu kitlesel hareketlerin ortak adı olan Arap Bahar'nın, amatör kameralarla ve cep telefonlarıyla dünyaya duyurulan tanıklıklar, çok geçmeden sinemacıların elinde beyazperdeye de taşındı.

    Çizgisini özgürlükler, insan hakları, din, modernite, toplumsal cinsiyet ve eşitlik olarak belirleyen Bahar İsyancıdır seçkisinde bu konuyu ele alan kısa ve uzun metraj filmler yer alıyor. Ayrıca seçkiye ek olarak festival kapsamında bir de panel düzenlenecek.

    2-8 Aralık tarihlerinde her zaman olduğu gibi bu yıl da yolculuğuna Ankara'dan başlayacak olan Gezici Festival, daha sonra sırasıyla 9-12 Aralık tarihleri arasında Sinop’a ve 14-18 Aralık’ta da İzmir’e uğrayacak.

    Bu bölümde gösterilecek filmler:

    Kahire Merkez / Cairo Downtown

    Carolina Popolani'nin yönettiği belgesel, kitlesel ayaklanmanın fitilini ateşleyen internet aktivizmini ele alıyor. Mısırlı blogcular özelinden film, Mübarek rejiminin insan hakları ihlallerine karşı başlayan, sonrasında dünya çapında bir demokrasi hareketine dönüşen sosyal medya devriminin arkasındaki kahramanları izleyicilerle tanıştırıyor.

    İnşallah Laik Olacağız! / Laicité inch’allah!

    Nadia El Fani'nin yönettiği Tunus yapımı İnşallah Laik Olacağız!, ülkenin iki farklı dönemine ışık tutuyor. Bin Ali’nin baskıcı rejiminde sıradan bir Ramazan ayı olan 2010 yılının Ağustos’unda başlayan film, tüm Arap dünyasına yayılacak Tunus Devrimi’nin başladığı üç ay sonrasıyla devam ediyor. Yönetmen, özgürlüklerine ve anayasaya derinden inanan Tunus halkının da bir portresini sunuyor.

    Devrim Görüntüleri / Images of revolution

    İbrahim Hamdan’ın yönettiği Katar yapımı belgesel, gösteriler sırasında dünyaya servis edilen fotoğraf ve videoların arkasındaki isimlerle tanıştırıyor bizleri. Tunus ve Mısır başta olmak üzere toplumsal dönüşüme cep telefonlarıyla çektikleri görüntülerle katkı sağlayan sıradan vatandaşların hikâyelerine ortak oluyoruz.

    Tahrir: Özgürlük Meydanı / Tahrir Liberation Square

    ismini gösteriler sırasında ismi sıkça duyulan, Arap Baharı’nın merkez noktası olarak anılan Tahrir Meydanı'ndan alan 'Tahrir: Özgürlük Meydanı', Mısır tarihini değiştiren iki haftayı gerçek zamanlı ve gerçek kahramanlarıyla anlatıyor.  Noha, Ahmed ve Elsayed isimli devrim savaşçılarını izleyen kamera, bizleri tarihi değiştiren insanların gerçek zamanlı hikâyelerini onların gözünden aktarıyor.

    Duvar / Le mur

    Tunus Devrimi'ni bir duvarın dilinden anlatan Tunus yapımı 'Duvar', Tunus’un Regueb şehrinde gerçekleştirilen Devrim Festivali’nde ortaya çıkmış. Rafik Omrani’nin yönettiği bu kısa film, “Arap Baharı”nı sıcağı sıcağına perdeye taşıyor.

    Ankara Sinema Derneği tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenecek Gezici Festival, duraklarında Sinop Valiliği, Sinop Belediyesi, Konak Belediyesi, Sinop Kültür ve Turizm Derneği ile İzmir Sinema ve Görsel Sanatlar Derneği ile işbirliği yapacak.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top