Hesabım
    Besson'dan Doğudan Batıya Atak

    EuropaCorp ilk Latin Amerikalı filmine başlıyor

    Avrupa sinemasının en üretkenlerindendir Luc Besson. Topu topu kaç filmi var demeyin, sadece on filmde yönetmenlik yapmasına rağmen, altmıştan fazla filmin yapımcılığını üstlendi ve bir o kadar da senaryo yazdı. Besson'ın 2000 yılında kurduğu EuropaCorp otuzdan fazla film yaptı ve şimdi de ilk Latin Amerikalı filmleri Federal'e başlamaya hazırlar.

    Brezilyalı yönetmen Erik de Castro'nun yönetmenliğini yapacağı, bir uyuşturucu patronu ve polis arasındaki kovalamacanın anlatılacağı Federal'ın senaryosunu tabi ki Luc Besson, de Castro'yla beraber yazacak. En son 2000'de çektiği, Brezilya'nın 2. Dünya Savaşı'ndaki yerini anlatan Hit Them Hard belgeselinden sonra, Federal, de Castro'nun ilk uzun metrajlı filmi olacak. Tüm oyuncuların Brezilya'dan seçildiği filmde başrolleri Selton Mello, Carlos Alberto Riccelli ve Eduardo Dussek paylaşacaklar. 2005 ortasında başlayacak çekimlerin ardından film, Luc Besson imzasıyla 2006'da sinemalrda olacak.

    1997'de çektiği 5. Güç ve 1999'da çektiği Jeanne D'Arc'ın ardından yönetmen kimliğini arkada bırakan Besson, artık tamamen senarist ve yapımcı olarak çalışıyor. Yine de Besson'ı bugünkü konumuna getiren tüm özellikler hala yerli yerinde. Bildiğimiz diğer yapımcılar gibi bütçeyi planlayıp, şu şöyle bu böyle olsun dedikten sonra ortadan kaybolmuyor. Filmin her aşamasına katılan ve senaryoyu yazmamış olsa bile baştan sonra inceleyen Besson, yerli sinemalara verdiği destekle de ön planda. Dünyada film yapılmasına hasıl olmadığı kıta kalmadı nerdeyse. Avrupa, Asya ve Uzakdoğu'da birçok filmin yapımcılığını üstlendi ve hemen hemen bu filmlerin hepsinde o ülkenin oyuncuları ve yönetmenleriyle çalıştı.

    80 milyon dolarlık bütçesiyle, yine senaryosunu kendi yazdığı 3D animasyon Arthur'un yapımına devam eden Besson ve firması halihazırda pekçok filminde ya yapım ya da post prodüksiyon aşamasında. Penelope Cruz ve Salma Hayek'in başrollerini paylaştığı Bandidas'ın çekimleri yakında başlıyor ama Besson diğer filmlerinde de hız kesmedi; Louis Leterrier'in yönetmenliğini yaptığı, Jet Li, Morgan Freeman ve Bob Hoskins'in rol aldığı Danny the Dog, Guy Ritchie'nin Revolver'i ve Tommy Lee Jones'un ilk yönetmenliği The Three Burials of Melquiades Estrada, EuropaCorp'un devam eden projeleri.

    Besson'un yeteneği Uzakdoğudan Latin Amerika'yı, tüm dünyayı sarmış olsa da biz hala yeniden yönetmen koltuğuna oturacağı Derinlik Sarhoşluğu gibi bir film beklemiyor değiliz.

    Sanem Türk

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top