Hesabım
    Erol Günaydın'ı Kaybettik!

    Türk sineması yaşayan en önemli değerlerinden birini daha yitirdi...

    1933 Akçaabat, Trabzonda doğumlu olan tiyatronun, sinemanın ve televizyon ekranlarının duayen oyuncusu Erol Günaydın'ın bugün öğlen saatlerinde yaşamını yitirdi. Bodrum'un Gümüşlük beldesinde kızı Ayşe Günaydın ile beraber yaşayan Günaydın, geçtiğimiz aylarda birkaç kez nefes darlığı nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. En son eylül ayında durumu ciddileşen Günaydın'ın vefat haberini ise kızı Günfer Günaydın sosyal medya ağı Twitter üzerinden aktardı.

    Tiyatro sahnesine ilk olarak Galatasaray Lisesi'nde başlayan Günaydın, profesyonel oyunculuğa ilk olarak 1955 yılında Haldun Dormen Cep Tiyatrosunda "Papaz Kaçtı" adlı tiyatro oyunu ile başlamıştı. Sinemaya ise 1960'da Muhterem Nur ile başrolleri paylaştığı Yeşil Kurbağalar adlı film ile adım atan Erol Günaydın, 2010'da En Mutlu Olduğum Yer adlı sinema filmi ve uzun yıllar devam eden televizyon dizisi Akasya Durağı ile 50. sanat yılını geride bırakmıştı.

    Oyuncak Hikayesi (Toy Story), Harry Potter ve Felsefe Taşı (Harry Potter and the Philosopher's Stone)Charlie’nin Çikolata Fabrikası (Charlie and the Chocolate Factory), Yukarı Bak (Up), Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring) gibi pek çok yabancı hit film ve animasyonun da Türkçe seslendirmesini üstlenmişti. 

    50 yıllık sanat yaşamına tiyatro, sinema ve televizyonda onlarca eser sığdıran Günaydın, 1967 yılında düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, "Güzel Bir Gün İçin" adlı film ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'nü almıştı.

    2007 yılında ise Emine Algan'ın kendisiyle gerçekleştirdiği nehir söyleşilerden oluşan İki Kalas Bir Heves: Erol Günaydın Kitabı adlı eser Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayınlanmıştı.

    Rahmetli Erol Günaydın'a Beyazperde'de en son Türk sinemasının yaşayan ustalarını andığımız Yeşilçam'ın Çınarları dosyasında yer vermiştik.

    Büyük usta Engin Günaydın'a Tanrı'dan rahmet, ailesine sabır ve tüm sevenlerine baş sağlığı dileriz....

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top