Hesabım
    Kont Drakula Google'da!

    Yazar Bram Stoker'ın 165. yaş günü özel bir Doodle ile kutlanıyor!

    Özel temalı Doodle'ları ile şaşırtmaya devam eden dünyanın bir numaralı arama motoru Google'dan Dracula'nın yaratıcısı Bram Stoker'a özel tasarım geldi. Korku edebiyatının en önemli yazarlarından olan Stoker'ın 165. yaşanı kutlayan Google, özel tasarladığı Doodle ile yazar ile ilgili her türlü veriyi anında listeliyor.

    Bram Stoker Kimdir?

    8 Kasım 1847 doğumlu olan İrlandalı yazar Bram Stoker devlet memuru olarak sürdürdüğü sade yaşamında yazarlığa yerel bir yayın olan "Dublin Evening Mail" gazetesinde tiyatro eleştirileri yazarak başladı. Memurluğa devam ederken tiyatro oyuncusu Henry Irving ile tanışması hayatının dönüm noktası oldu. Lyceum Tiyatrosu'nda Irving'in asistanı olarak çalışmaya başlayan Stoker aynı dönemde, romanı üzerinde çalışmaya da devam etti. Transylvania'lı aristokrat bir vampiri 'yarattığı' Drakula romanı nihayet 1897'de yayınlandı. Stoker bu dönemde Londra'ya yerleşerek evlendi ve romanın ses getirmesi üzerine hayatına bir edebiyatçı olarak devam etti.

    20 Nisan 1912'de frengi nedeniyle hayata veda edinceye kadar pek çok başka öykü ve roman kaleme adlı ama hiçbiri vampir mitini en karakteristik biçimde ortaya attığı Dracula kadar popüler olmadı. Edebiyat kariyeri başladıktan sonra yaşamı, evliliği ve karakteriyle sıradışı bir kişilik olduğunu belli eden Stoker öldükten sonra vasiyeti üzerine "Golders Green Krematoryumu"nda yakıldı.

    Sinemaya defalarca kez farklı yönetmenler tarafından uyarlanan Drakula romanı, edebiyatta ve sinemada gotik temaların en çok beslendiği eserlerden biri oldu. Bela Lugosi'ye Kont Drakula rolüyle büyük şöhret getiren 1931 tarihli ve ilk resmi uyarlama olarak kabul edilen "Drakula (Dracula)" filminden 2012 tarihli Alacakaranlık Efsanesi : Şafak Vakti  (The Twilight Saga: Breaking Dawn)'ne kadar çok geniş bir skalayı besleyen vampir miti Buffy, the Vampire Slayer'dan The Vampire Diaries'e kadar pek çok popüler televizyon dizisine de kaynak oldu.

    Her ne kadar Sheridan Le Fanu'nun 1871 tarihli ve lezbiyen bir vampiri konu aldığı "Carmilla" romanından ve bir başka seri olan "Varney the Vampire" eserinden esinlendiği iddia edilse de, bugün kalbine kazık saplandığında ölen sivri dişli kan emici vampirleri büyük ölçüde Bram Stoker'a borçluyuz!

    Beyazperde.com'da Vampir Dosyaları!

    Sinema Tarihinin En Çekici Vampirleri

    En Kült Vampir Avcıları !

    The Vampire Diaries'ı Twilight'tan İyi Yapan 10 Neden

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top