Hesabım
    Roger Ebert, Hayata Veda Etti

    Efsanevi film eleştirmeni, 70 yaşında kansere yenildi.

    1967 yılından beri Chicago Sun-Times gazetesine film eleştirileri yazan, ABD'de film eleştirisine olan yaklaşımı değiştiren Siskel & Ebert televizyon programının sunucularından biri olan efsanevi film eleştirmeni Roger Ebert, 2002'den beri savaştığı tiroid kanserine yenildi ve 70 yaşında vefat etti.

    Ebert, 2006 yılında geçirdiği bir ameliyat sonucunda ses tellerini kaybetmişti. O zamandan beri bir ses kutusu aracılığıyla konuşan ve film eleştirileri yazmaya devam eden Ebert, hatta konuşma yeteneğini kaybettiği için daha iyi bir yazara dönüştüğünü söylemişti. Pulitzer ödülü alan ilk film eleştirmeni olan Ebert ve 1999 yılında vefat eden eleştirmen Gene Siskel, Sneak Previews isimli, haftanın filmlerini eleştirdikleri televizyon programına 1975 yılında başlamışlardı. Program, seksenli yıllarda ulusal olarak yayınlanmaya başladığında ismi Siskel & Ebert olarak değişmişti.

    Beyazperde yazarı Oktay Ege Kozak, Ebert'in ölümü hakkında yazdı: '15 yaşında bir sinema hayranı olarak Cinemania 95 isimli CD-ROM'u alıp Roger Ebert'in binlerce eleştirisini yalayıp yuttuğumu hatırlıyorum. O zamandan beri her hafta rogerebert.com web sitesinde yeni eleştirilerini merakla bekleyerek okurdum. Sinemaya olan duygusal olduğu kadar dürüst, espritüel ve detaylarla dolu yaklaşımının benim bir eleştirmen olarak büyümemde en büyük etkisi olmuştur ve gelecekte de olacaktır. Yeni filmler hakkında Roger Ebert'in ne düşündüğünü artık öğrenmeyeceğim için kalbim kırılıyor.'

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top