Hesabım
    Güneşe Yolculuk Filmiyle İlgili Davanın Sonuna Gelindi

    Yeşim Ustaoğlu’nun yönettiği 1999 tarihli “Güneşe Yolculuk” adlı filmin senaryosuna dair süren dava geçtiğimiz hafta sonuçlandı ve mahkeme, senaryonun Ustaoğlu’na ait olduğuna karar verdi.

    Senaryosunu ve yönetmenliğini Yeşim Ustaoğlu'nun üstlendiği 1999 yapımı Güneşe Yolculuk filminin senaryosuna dair süren dava geçtiğimiz günlerde karara bağlandı. 

    Ustaoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, özellikle dijital medyada “Güneşe Yolculuk filminin senaryosunun Tayfun Pirselimoğlu’na ait olduğu ve bu durumun mahkeme kararıyla kesinleştiği” şeklinde yayılan bilginin yanlış olduğunu, Pirselimoğlu’na sadece filmin tretman bedelinin ödendiğini belirtti.

    Yeşim Ustaoğlu tarafından yapılan açıklama metni ise şöyle:

    KAMUOYUNA AÇIKLAMA

    Yönetmenliğini üstlendiğim ve aynı zamanda senaryosunu yazdığım “Güneşe Yolculuk” adlı filmimle ilgili son zamanlarda gerek sinema kamuoyunda, gerekse dijital medyada “Güneşe Yolculuk filminin senaryosunun Tayfun Pirselimoğlu’na ait olduğu ve bu durumun mahkeme kararıyla kesinleştiği” şeklinde yanlış bilgiler yayılmaktadır.

    Tayfun Pirselimoğlu’nun davacısı olduğu aramızdaki senaryo ihtilafı davası sonuçlanmış olup; İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nin vermiş olduğu 2013/71 Esas ve 2013/91 Karar sayılı ve 21.05.2013 tarihli ilamın gerekçesinde “…ancak senaryo işleme eser olup tretmandan bağımsız olmamakla beraber, tretmanın sahibi olan davacının senaryonun oluşturulmasına bizzat katılmadığından davacının senaryo sahibi olarak kabul edilemeyeceği, senaryonun sahibinin işleyen pozisyonundaki Yeşim Ustaoğlu olduğu” açıklanmış ve senaryo yazarının Yeşim Ustaoğlu olduğu açıkça belirtilmiştir.

    Karar, Yargıtay tarafından da onanmıştır.

    Mahkeme, davacı Tayfun Pirselimoğlu’ya sadece tretman bedeli ödenmesine karar vermiş ve bu bedel, kararı icraya koyan davacının icra dosyasına nakden ödenmiş, “Güneşe Yolculuk” isimli filmin senaryosunun Yeşim Ustaoğlu’na ait olduğu kesinlik kazanmıştır.

    Tretman konusundaki karar yönünden avukatlarımız tarafından ayrıca tashihi karar yoluna başvurulmuştur.

    Sinema kamuoyuna bilgi amaçlı olarak duyuruyoruz.

    03.12.2014

    Yeşim Ustaoğlu

    Yönetmen/Senarist

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top