Hesabım
    TÜRVAK Sinema ve Tiyatro Müzesi Tarık Akan İçin Sergi Düzenliyor!

    TÜRVAK Sinema ve Tiyatro Müzesi Tarık Akan'a ''Saygı ve Sevgi''lerini sunuyor.

    TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi’nde bu yıl Türk Sineması’nın 102.yılı etkinlikleri kapsamında Tarık Akan’a “Saygı ve Sevgi” temalı bir sergi açılacak. Yeşilçam'ın efsane oyuncusu Tarık Akan, 16 Eylül Cuma günü tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi'nde kansere karşı olan savaşını kaybederek yaşama veda etmişti. Yapılacak sergi, sanatçının Türk Sineması’na 46 yıl boyunca verdiği emeği sinematografik açıdan ele alacak. Sanatçının arkadaşları, sevenleri ve yakın dostlarının da katılacağı sergi açılışı 17 Kasım’da ülkemizin ilk ve tek sinema müzesi olan TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi’nde gerçekleşecek.

    Müzede serginin yanı sıra Tarık Akan’ın başrolünde yer aldığı bazı sinema filmleri de gösterilecek. Sergide ayrıca ünlü heykeltıraş Bülent İşcan tarafından yapılan Tarık Akan’ın silikon heykeli ilk defa bu sergiyle birlikte müzenin Heykeller Salonu’nda yerini alacak

    3 Aralık 1949 doğumlu Yeşilçam yıldızı hayata veda ettiğinde 67 yaşındaydı. Sinema kariyerine 1971 yılında ilk sinema filmi Emine ile başlayan Akan bundan önce 1970 yılında Ses dergisinin oyunculuk yarışmasına katılarak birinci olmuştu. 1972 yılında oynadığı film Suçlu ile 1973 yılında Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görülen oyuncu 1974 yılında Ertem Eğilmez imzalı, Rıfat Ilgaz'ın aynı adlı eserinden uyarlanan Hababam Sınıfı filminde canlandırdığı Ferit karakteri ile büyük çıkışını yaptı. Seri haline gelen filmler kısa sürede Türk sinemasında hatırı sayılır bir yer edindi.

    Halit Akçatepe ile başrolü üstlendiği Canım KardeşimGülşen Bubikoğlu ile başrolünü paylaştığı Ah Nerede, başrollerini Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz ile paylaştığı Sürü, Cüneyt Arkın ile beraber başrol oynadığı Maden1982 yılında Şerif Gören ve Yılmaz Güney'in yönettiği Yol boy gösterdiği unutulmaz filmler arasında yer alıyor.

    1982 yılında Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülünü alan tek film olan Yol ile Akan, En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde aday olmuştu. Aynı zamanda  Altın Portakal Film Festivali'nde yedi ödül alan tek erkek oyuncu da Akan'dır. Ünlü oyuncu aynı zamanda 2002 yılında Anne Kafamda Bit Var isimli bir kitap çıkardı. 

    1986-1989 arası Yasemin Erkut'la evli kalan oyuncunun Barış Zeki Eregül, Yaşar Özgür Eregül ve Özlem Eregül olmak üzere 3 çocuğu var. Akan, 1990 yılından beri Acun Günay ile birlikteydi.

     

    facebook Tweet
    Benzer Haberler
    • Tarık Akan, Hayata Veda Etti...
    • 23.Uluslararası Adana Film Festivali’nde Tarık Akan'a Saygı Duruşu!
    • Tarık Akan, Gözyaşlarıyla Son Yolculuğuna Uğurlandı
    • Tarık Akan Usta'ya Saygı
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top