Hesabım
    Darth Vader'ı Canlandıran "David Prowse" Hayatını Kaybetti

    85 yaşındaki aktör yaşamını yitirdi..

    Orijinal Star Wars (Yıldız Savaşları) üçlemesinde Darth Vader'ı canlandırdığı performansıyla tanınan İngiliz aktör David Prowse 85 yaşında hayatını kaybetti. Prowse bir süredir rahatsızdı ve cumartesi günü hayata gözlerini yumdu. Prowse’un menajerliğini yapan Bowington Management şirketi pazar sabahı tweet attı ve "Müşterimiz Dave Prowse'un 85 yaşında vefat ettiğini duyurmak, bizim ve dünyanın her yerinden milyonlarca hayranımız için büyük bir üzüntü ve yürek burkan bir haber." dedi.

    Prowse, 1935'te doğdu. 1962'de İngiliz halter şampiyonasını kazandı ve aynı yıl Brisbane'de düzenlenen İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları'nda halter kategorisinde İngiltere'yi temsil etti. Prowse, “Casino Royale” (1967),  “The Horror of Frankenstein” (1970) ve “Frankenstein and the Monster from Hell” (1974) filmlerinde Frankenstein canavarını oynadı. Stanley Kubrick’in “The Clockwork Orange” (1971) filminde George Lucas'ın onu fark etmesini sağlayan bir korumayı oynadı. Hem Darth Vader, hem de Chewbacca için seçmelere katıldı ve sonunda Sith Lordunun bir parçası oldu.

    Aktörün Vader performansında aksanı rol için uygun görülmedi ve fiziksel olarak canlandırmasına rağmen ses performansı için James Earl Jones kullanıldı. 1975'te, çocuklar için bir İngiliz karayolu güvenliği kampanyasını desteklemek için icat edilen bir süper kahraman olan "Green Cross Code Man"i oynadığında İngiliz kültürünün ayrılmaz bir parçası oldu. Kampanyayla olan uzun süreli ilişkisi, ona 2000 yılında İngiliz İmparatorluğu Mensubu (MBE) onurunu kazandırdı.

    Prowse en çok, "Star Wars: Episode IV - A New Hope" (1977), "Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back" (1980) ve "Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)" filmlerinde Darth Vader'ın maskesinin arkasındaki adam olarak hatırlanacak.  Daha sonraki yıllarda "Yıldız Savaşları" kongrelerine tanıdık bir figür olarak katıldı. "Straight from the Force’s Mouth" adlı anı kitabı 2011'de yayınlandı. Hayatının hikayesi 2015 yılında "I'm Your Father" adlı belgeselde anlatıldı. 

    facebook Tweet
    Benzer Haberler
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top