Hesabım
    Usta Yönetmen "Ertem Göreç" Hayatını Kaybetti

    Yeşilçam efsanelerinden Ertem Göreç'i kaybettik...

    Sinemamızın usta yönetmenlerinden olan, Yeşilçam efsaneleri arasında gösterilen Ertem Göreç, 89 yaşında hayatını kaybetti. İstanbul'da bulunan Sanatçı Yaşam Evi'nde bir süredir hayatını sürdüren Göreç'ten gelen kötü haber, başta sinema camiası olmak üzere, ülkede derin bir üzüntüye sebep oldu ve ünlü isimler de sosyal medyadan taziyelerini sundular.

    Aynı zamanda milli bir basketbolcu da olan Göreç, 15 kez Türkiye Milli Takım formasını giymişti. Sinemamızda birçok ilke imza atan yönetmen, işçi sınıfını anlatan ve grev konusunu işleyen ilk film olan "Karanlıkta Uyananlar", yine fantastik sinemamız için mihenk taşı kabul edilen "Pamuk Prenses ve 7 Cüceler" ve toplumsal gerçekçilik filmi "Otobüs Yolcuları" başta olmak üzere sevilen ödüllü filmlere imza atmıştı.

    1959 yılında çektiği "Kanlı Sevda" filminden önce kurgucu ve yönetmen asistanı olarak sinemaya başlayan Göreç, Orhan Atadeniz’in yanında kurgu yaparak başladığı kariyerinde 1950’li yıllarda Orhan M. Arıburnu, Atıf YılmazAbdurrahman Palay ve Memduh Ün’ün asistanlığını yaparak ilerledi ve kendi filmlerini çekmeye başladı. Son filmi “Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe”yi 1988’de çeken Göreç, kariyeri boyunca altı filmde de oyuncu olarak yer aldı. Göreç, 18. İstanbul Film Festivali’nden 1999 yılında Onur Ödülü almıştı.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top