Hesabım
    19. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali "Ödüllerle" Sona Erdi

    13. Altın Bamya "Ödülleri" sahiplerini buldu!

    19. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali'nde 19-29 Haziran tarihleri arasında Kadınların Sineması, Bedenimiz Bizimdir, Kendine Ait Bir Cüzdan, Gökkuşağının Altında, Yerel Siyaset Yerinden Sinema, 65+ Candır, Dijital Hallerimiz ve Feminist Bellek bölümlerinde onlarca ülkeden 48 film izleyiciyle buluştu. Festival, ödül töreniyle sona erdi.

    Pandemi koşulları nedeniyle ikinci kez www.filmmoronline.org adresi aracılığıyla online düzenlenen festivalde,  Canlandıran Kadınlar, Yeryüzü Şifacıları, Kurgucu Kadınlar, Yerel Siyaset, Yerinden Sinema gibi çevrimiçi buluşmalar vardı. 13. Altın Bamya Dijital Film Ödülü 'nü kadın kimliğinin kurucu ve eril tanrısal iktidarı yıkıcı mitosu Lilith"i ehlileştirerek sıradan melodramatik kadın figürüne dönüştürdüğü, değersizleştirdiği için 9 Kere Leyla filmi aldı.

    13. Altın Bamya Dijital Dizi Ödülü, iki Netflix yapımı tarafından paylaşıldı; Fantastik olay örgüsünde yine parayı, bilgiyi erkeklere münasip görüp kadınları doğurma-doğurmama ikilemine kapatan, "masum-küstah-fettan"larla yetinmeyip hayal-hayalet, deli-cinli-perili kadın kalıplarını da ihmal etmeyen Atiye ve memleketin, hatta dünyanın, bilumum meselelerini başörtülü gündelikçi ile laik(çi) terapist kadınların, solcu ve dindar Kürt kız kardeşlerin çekişmesine indirgeyerek kadınları "velev ki sembol"leştiren Bir Başkadır.

    Altın Bamya Akademisi, Dijital Altın Bamya'da dizi dalında Jüri Özel Ödülü 'nü ise cinsiyetçi kadın-erkek klişelerini absürt komedisiyle temcit pilavı gibi biteviye yeniden üreten Blu TV yapımı Aynen Aynen'e verdi. 13. Altın Bamya Ödülleri'nde Tek Taşlı Bamyalar eşitliğin olmadığı yerde sinema da şifa bulamayacağı için, İstanbul Sözleşmesi'nin feshinde emeği geçenlere gitti.

    Sinemada ve her alanda cinsiyetçiliğin sona ermesini dileyen Altın Bamya Akademisi, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğini belirterek, 13. Altın Bamya Ödülleri ve 19. Filmmor Kadın Filmleri Festivali şu 3 dilekle bitirdi: "Gelecek yıl Altın Bamya Ödülü verecek film, yapım bulamamak; üretilen filmlerin festivale sığmaması ve başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere, eşitliği sağlayarak, ayrımcılığa uğrayan herkesi koruyacak sözleşmelerimiz olması."

    facebook Tweet
    Benzer Haberler
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top