Hesabım
    Tarihi Polisiye "Saruhan" Perşembe Akşamı Televizyon Ekranına Kilitleyecek!

    TRT Ev Sineması projesinin ilk yayını bu perşembe saat 20:00'da Saruhan filmiyle başlıyor...

    33 filmlik oldukça kapsamlı bir prodüksiyon projesi olan TRT TV Filmleri / Ev Sineması kuşağının televizyon seyircisi ile buluşacak ilk filmi, tarihi bir polisiye hikaye sunan Saruhan. Projeye gelen yüzlerce başvurunun titizlikle ön elemeden geçirilmesi sonrası film senaryosu olarak değerlendirilmeye alınan 33 senaryo metninden biri olan Saruhan, Adana’da yaşayan ve amatör bir senarist olan Ramazan Ekmekçi imzasını taşıyor; filmin yönetmenliğini ise sinema camiasının görüntü yönetmeni olarak tanıdığı ve Çırak filmiyle Antalya Film Festivali’nde yarışan genç yönetmen Emre Konuk üstleniyor. Bu anlamda amatör senarist Ekmekçi’ye  sunulan fırsat önemli.

    Saruhan, aslında hepimizin Osmanlı tarihinden aşinası olduğu bir bölge ismi; Manisa ve civarının eski ismi olan Saruhan, bu vasfıyla seyirciyi günümüzden birkaç yüzyıl geçmişe götürecek. Genellikle yabancıların ve tüccarların konakladığı bir handa işlenen, esrarengiz bir cinayetle açılan film, tarihi bir entrika fonu ile gerçek katil zanlısını araştırma sürecini birleştiriyor. Bir nevi “hafiyelik hikayesi” olarak da nitelendirebileceğimiz yapım, bir dönem filminde olmasını beklediğimiz hemen hemen her türlü niteliği de barındırıyor.

    Yerli prodüksiyonların gereken önem ve maddi imkân verildiğinde tarihi dramalarda mekan-dekor, kostüm, makyaj, atmosfer oluşturma gibi en önemli elementleri artık kusursuz biçimde bir araya getirebildiğini biliyoruz. Saruhan filmi de bu önemli kıstaslar açısından “kaliteli dönem işleri” başlığı altındaki yerini gönül rahatlığı ile alıyor. Filmin dramatik kurgusu, sinemamızın maalesef pek aşinası olmadığı ve tek tük iyi örneklerini verdiği polisiye türüne, türe yakışır biçimde hizmet ediyor; yani seyirciye geçmesi gereken merak duygusu ve finaldeki katarsis dozunda.

    Ev Sineması kuşağındaki gelecek diğer filmlerde olduğu gibi, açılışı yapan Saruhan’ın oyuncu kadrosu hem sinema, hem televizyon hem de tiyatro sahnesinden aşinası olduğumuz, kıymetli isimlerden oluşuyor. Dedektiflik hikayesinin baş sorumlusu Selim rolünü İlker Kızmaz yetkin biçimde sırtlarken, kadroda kendisine en çok Sinan Tuzcu, Yurdaer Okur ve Ahmet Mümtaz Taylan isimleri eşlik ediyor. Ercan Özdal, Hakan Kurtaş ve Saffet Durmuş kadronun öne çıkan diğer isimleri olurken Oya Okar ve Sümeyra Koç filmin kilit iki kadın kahramanına hayat veriyor.

    Saruhan filminde en dikkat çekici unsurlardan biri yönetmen Emre Konuk’un kullandığı ve bir dedektiflik öyküsünün anlatımını güçlendiren kamera açıları olacaktır. Maalesef yerli televizyon yapımlarının yüksek yüzdesinde o kadar aceleye getirilmiş, çiğ işlere şahit oluyoruz ki, televizyon projesi sıfatıyla yola çıkılan bir yapımda sinemacı gözünün bakış açılarını izlemek, kadrajların hikaye anlatımına hizmet ettiğini ve seyir zevkini artırdığını görmek insana keyif veriyor.

    Son bir dip not olarak Saruhan dahil kuşaktaki tüm filmlerin, genç-yaşlı ayrımı olmaksızın tüm aile fertleri ile izlenebilecek çizgide yapımlar olduğunu ekleyelim.

    Uzun lafın kısası, TRT EV sineması kuşağı bu Perşembe saat 20:00’da projenin en heyecan verici yapımlarından biri olan Saruhan ile başlangıç yapıyor. Televizyonda kaliteli filmleri bir tuş mesafesinde arayanlara duyurulur. 

    Duygu Kocabaylıoğlu

    facebook Tweet
    Benzer Haberler
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top