Hesabım
    Gezici Festival İçin Geri Sayım Başladı!

    Ankara Sinema Derneği’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival, 26. yılında seyircisini unutulmayacak bir film seçkisiyle buluşturmak üzere yola çıkıyor.

    Sinemanın seçkin örneklerini Türkiye’nin farklı kentlerindeki seyircilerle buluşturmak, kültür hayatımızı zenginleştiren karşılaşmalara vesile olmak için yıllardır aynı heyecanla yollara düşen Gezici Festival 26. yılını kutluyor.

    Geçtiğimiz yıl pandemi koşulları nedeniyle zorunlu bir ara veren Gezici Festival, bu sene 26 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında Ankara'da, 3-5 Aralık'ta Sinop'ta ve 6-8 Aralık'ta Kastamonu'da perdelerini açacak. Gezici Festival, çeyrek asırdır olduğu gibi, 26. yılında da sinemanın ilham verici örneklerini beyazperdede izleme fırsatı sunacak.

    Gezici Festival’in bu yılki programında Dünya Sineması, Kısa İyidir, Türkiye Sineması gibi klâsikleşen bölümler yer alacak. Türkiye 2021 bölümünde, 2021 yılının en yeni ve ödüllü filmlerinin yanı sıra önümüzdeki yıllarda isimlerini sıklıkla duyacağımız yönetmenlerin ilk filmleri de gösterilecek.

    Emre Kayiş’in, dünya prömiyerini yaptığı 46. Toronto Uluslararası Film Festivali'nde FIPRESCI ödülüne layık görülen ve 58. Antalya Altın Portakal Film Festivalinde de Behlül Dal En İyi İlk Film ödülünü kazanan filmi ''Anadolu Leoparı'', Gezici Festival'de izleyiciyle buluşacak. Filmin başrollerinde Uğur Polatİpek Türktan ve Tansu Biçer yer alıyor.

    Necip Çağhan Özdemir'in, dünya prömiyerini 24. Uluslararası Şanghay Film Festivali Ana Yarışması’nda yapan ve 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden SİYAD En İyi Film Ödülü ile dönen filmi ''Bembeyaz'', festivalde Ankara ilk gösterimini yapacak. Filmin başrollerini Mert Fırat, Ece Çeşmioğlu, İnanç Konukçu ve Rıza Akın paylaşıyor.

    Ali Tansu Turhan’ın ilk uzun metraj filmi “Diyalog”, Gezici Festival kapsamında ilk kez Ankaralı izleyicilerle buluşacak. Sette başlayıp, sette biten bir film içinde film olan “Diyalog”; seyirciyi hayatın mı filmlere, filmlerin mi hayata etki ettiği sorusu üzerine düşündürüyor. Filmin başrollerinde Hare Sürel ve Ushan Çakır yer alıyor.

    Selman Nacar’ın ilk uzun metraj filmi “İki Şafak Arasında” da festival programında yer alıyor. 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü’nün yanı sıra En İyi Yardımcı Kadın ve Erkek Oyuncu Ödülleri’ni kazanan ve dünya prömiyerini yaptığı 69. San Sebastian Uluslararası Film Festivali’nin New Directors bölümünde yarışan filmde Mücahit Koçak, Nezaket Erden, Burcu Gölgedar, Erdem ŞenocakÜnal Silver ve Bedir Bedir rol alıyor.

    Ferit Karahan’ın, dünya prömiyerini yaptığı 71. Film Festivali'nden FIPRESCI ödülü ile dönen ve hem uluslararası hem de ulusal birçok festivalde ödüller kazanan “Okul Tıraşı” filmi de Gezici Festival programında. Filmin başrolünde ise çocuk oyuncu Samet Yıldız ile birlikte Ekin Koç, Mahir İpek, Cansu Fırıncı ve Melih Selçuk yer alıyor.

    Tayfun Pirselimoğlu’nun aynı adlı kendi romanından uyarladığı, babasının cenazesi için geldiği kasabada bir cinayete tanık olunca sıkışıp kalan bir adamın hikâyesini anlatan “Kerr” festivalde gösterilecek bir başka ödüllü yapım. Erdem Şenocak’ın başrolünü üstlendiği film, yakın zamanda 58. Antalya Film Festivali’nden En İyi Yönetmen, FİLM-YÖN En İyi Yönetmen ve En İyi Müzik Ödülleri ile dönmüştü.

    Festival programında yer alan belgesel yapım ise Ahmet Necdet Çupur imzalı “Yaramaz Çocuklar”. 52. Visions du Réel - Uluslararası Nyon Belgesel Film Festivali'nden Jüri Özel Ödülü, Saraybosna Film Festivali’nden İnsan Hakları Ödülü, 28. Adana Film Festivali’nden ise En İyi Film Ödülü’nü alan filmde Çupur, kardeşlerine destek olmak için Fransa’dan köyüne dönüp onların yaşadıklarını kayıt altına alyor.  Belgeselde geçmişle bugün, eskiyle yeni arasındaki büyük çatışmanın öyküsüne tanıklık ediliyor.

    Nazlı Elif Durlu’nun ilk uzun metraj filmi “Zuhal”, Gezici Festival kapsamında ilk kez Ankara izleyicisi ile buluşacak. 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde başrol oyuncusu Nihal Yalçın’ın En İyi Kadın Oyuncu Ödülü aldığı film İstanbul’un merkezinde yalnız yaşayan başarılı avukat Zuhal’in evinin derinlerinden gelen bir kedi sesinin peşinde çıktığı çaresiz arayışı ve o güne dek yüzlerini bile görmediği komşularıyla yaşadığı absürt karşılaşmaları konu alıyor.

    Gezici Festival’in 26. Yıl afişi, 1995’ten bu yana tasarımlarıyla Festival’e desteğini sürdüren usta çizer Behiç Ak'ın imzasını taşıyor. 

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top