Hesabım
    Berlin Film Festivali İçin Geri Sayım Başladı

    Berlinale yine dolu bir programla sinemaseverleri ağırlamaya hazırlanıyor...

    Bu yıl 9-19 Ocak tarihleri arasında gerçekleşecek olan ve jüri başkanlığını ünlü İngiliz sinemacı Mike Leigh'in yapacağı Berlin Film Festivali için geri sayım başladı. Meryl Streep'in Onursal Altın Ayı'yla ödüllendirilecği festivalde son dönem Avrupa ve dünya sinemasının ödüllü örneklerinden, genç yönetmenlerin ilk filmlerine dopdolu bir program sinemaseverleri bekliyor…

    18 farklı filmin dünya galasına ev sahipliği yapacak festivalde 17 dalda dağıtılacak Altın Ayı Ödülleri için de kıyasıya bir mücadele yaşanacak. Dünyanın çeşitli ülkelerinden katılan 22 yarışma filmi belli olurken, bu yıl Türkiye'den bir yapım yarışmada yok. Bu bölümde öne çıkan yapımlarsa; Declan Donnellan ve Nick Ormerod'ın yönettiği Bel Ami, Hong Kong Yeni Dalga'sının önemli ismi Tsui Hark'ın "The Flying Swords of Dragon Gate”, Taviani Kardeşler’in yönettiği “Cesare deve morire”, Fransız Frédéric Videau'nun "À moi seule", Stephen Daldry imzalı “Extremely Loud & Incredibly Close”, Brillante Mendoza'nın yönettiği “Captive” bu bölümün öne çıkanları.

    Açılışı Avrupa Sineması'nın önemli ustalarından Benoît Jacquot'ın yönettiği “Les Adieux à la reine” ile yapılacak olan Berlinale'nin en ilgi çeken bölümlerinden biri olan Panorama seçkisi, Umut Dağ’ın yönettiği “Kuma” filmi ile başlayacak. Film, İç Anadolulu bir kadının yine İç Anadolu'dan oğluyla evlendirdiği gelini ile arasındaki anlaşmazlıkları konu alıyor.

    Yeni yeteneklere kapısını açan Forum seçkisinde ise, Tarihçi, film eleştirmeni ve kısa filmci Emin Alper'in ilk uzun metrajlı filmi "Tepenin Ardı" bulunuyor. Yapımcıları arasında Seyfi Teoman’ın da olduğu film, western atmosferinde geçen gerilimi yüksek bir aile dramını perdeye taşıyor.

    Gençleri ve çocukları hedef alan Kuşaklar seçkisinde ise Reis Çelik'in “Lal Gece” filmi bulunuyor. Küçük yaştaki bir bir kızın 60 yaşındaki bir adamla evlendirilmesini merkezine alan filmin başrollerini İlyas Salman ve Dilan Aksüt paylaşıyor.

    Alman Sineması'nın son dönem örneklerinin seyircilerle buluştuğu Perspektifler bölümünde ise Tamer Yiğit'in Branka Prlic ile ortak çektiği “Karaman” isimli filmi seyirci ile buluşacak.

    Bu yıl Orta Doğu'da meydana gelen ve özellikle gençlerin başlattığı isyan ve protesto hareketlerine de geniş yer ayıran Berlinale'de, Arap Baharı'nı konu edinen belgesel ve film gösterimleri de gerçekleştirilecek.

    Festivalin, başkanlığını Mike Leigh’in yaptığı bu yılki jürisinde bulunan isimler ise şöyle: Anton Corbijn, Asghar Farhadi, Charlotte Gainsbourg, Jake Gyllenhaal, François Ozon, Boualem Sansal ve Barbara Sukowa.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top