Hesabım
    50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali 11 Ekim Programı

    50. yaşınu kutlayan Antlaya Altın Portkal Film Festivali'nde son gün!

    Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 50. yıl dönümünde son gün! Geçtiğimiz gün festival bünyesinde gösterilen ve Semir Aslanyürek'in yönettiği, iki çocuğun Yılmaz Güneye ulaşmak için Antakya'dan Adana'ya koyuldukları macerayı paylaşan Lal filmi büyük ilgi gördü. Gösterim sonrasında soruları yanıtlayan yönetmen ve Fatoş Güney, filmin çekilme fikrinin Yılmaz Güney'den geldiğini açıkladılar. Filmdeki iki çocuktan birinin kendisi olduğunu belirten Aslanyürek, hikayenin gerçek olduğunu belirtti.

    Festival kapsamında bu yıl 5'incisi düzenlenen Halkın Portakalı Kısa Film Atölyesi'nde en iyi film ödülünü Grup Çapulcular'ın Yansıma adlı filmi kazandı ve ekip 15 bin liralık büyük ödülün sahibi oldu. Juri oylaması sonrasında mansiyon ödülünü ise Kanguru grubunun "21" adlı filmi aldı. En iyi üçüncü ilm 1981'in "Hayat Et", en iyi ikinci film ise Grup Muamma'nın "Avucumdaki Hayat" filmi oldu.

    Yarışma filmleri dışında gösterilen özel gösterim filmlerinden olan "Her Şey Yolunda " filmi büyük bir beğeni ile karşılandı. Tamamı Antalya'da çekilen Her Şey Yolunda filminin ekibi, gösterim sonrasında seyircinin karşısına çıkarak soruları yanıtladı.

    Onur Ünlü'nün sıra dışı bir hikayeyi paylaştığı "Sen Aydınlatırsın Geceyi" filmi gösterimi sonrasında soruları yanıtlayan yönetmen, filmlerinin vizyona girmediğini ve amacın boş salonlar yerine daha çok seyirciye ulaşmak olduğunu söyledi. Başarısızlıktan korkmadığını dile getiren Onur Ünlü, senaryo konusunda oldukça cesur davrandığının altını çizerken, özel bir formülünün olmadığını söyledi.

    Festivalin yarışma filmlerinin gala gösterimleri, Mavi Dalga filmi ile son buldu. Mavi Dalga filmi Zeynep Dadak ve Merve Kayan'nın ortak projesi ve taşrada sıkışmışlık hissi yaşayan dört genç kızın hikayesini anlatıyor! Gösterim sonrasında konuşan ekipten senaryo yazarı olan Zeynep Dadak, net bir sonuç vermektense küçük bir şehirde yaşayan genç kadınların sadece durumlarını anlatmak, seslerini duyurmak istediklerini dile getirdi.

    İki yıl önce “40’ında 40 Kadın” belgeseliyle ön yargıları sarsan Tuluhan Tekelioğlu, festivale "50'sinde Erkek" adlı belgeseliyle katıldı. Erkeklerin en mahrem kapılarını aralayıp, erkekliğin en kırılgan yaş dönemine dokunan çalışma, Mehmet Öz, Ahmet Ümit, Nebil Özgentürk, Metin Uca gibi isimleri konuk etmiş. Gösterim sırasında salondan sık sık kahkahalar yükselirken, belgeselin sonunda gösterim dakikalarca alkışlandı.

    Oyuncuların sorunlarının da masaya yatırıldığı festival bünyesindeki Oyuncular Sendikası'nın bilgilendirme toplantısında, oyuncuların kişilik ve telif hakları merkezdeydi. Oyuncular adına sosyal medya mecralarında açılan sahte hesaplar ve telif ihlallerine karşın savaşın aslında zor olmadığı belirtilirken, Avukat Okan Çan, Çan şu bilgileri verdi: “Ricaya gerek yok. Sizler o hesabın gerçek hak sahibi olduğunuzu ispatladığınızda kısa sürede sonuç alabilirsiniz. Onaylanmış hesap açtırdığınızda başkası sizin adınıza hesap açtıramaz. Adınıza açılmış, örneğin meltemcumbul.com, meltemcumbul.netgibi sahte alan adları konusunda da girişimde bulunabilirsiniz. Com, net, org gibi uzantılı alan adları için İsviçre’deki WIPO adlı merkeze, com.tr, gen.tr, org.tr gibi uzantılar içinse Türk mahkemelerine başvurabilirsiniz," dedi.

    Romanya sinemasını tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen gecede ise, Romanya ve Türk sinema sektörünün temsilcileri bir araya geldi. Gecede Romanya sinemasından çeşitli örnekler gösterildi.

    Altın Portakal Film Festivali'nin 11 Ekim Cuma gününe ait programını ise aşağından inceleyebilirsiniz.

    11:00

    Sinema Meslek Birlikleri Güç Birliği Toplantısı / Harrington Resort Hotel

    11:00

    AKM Film Gösterimleri / AKM Aspendos Salonu

    - Ömer

    11:00

    50. Yıl Özel Gösterimleri / AKM Perge Salonu

    - Gurbet Kuşları

    13:00

    Bay Corci ile Protej Makyaj Uygulamarı

    "Sinemanın Mutfağı"

    14:00

    AKM Film Gösterimleri / AKM Aspendos Salonu

    - Gerçeğin Dansı

    14:00

    Belgesel Özel Gösterimi / AKM Perge Salonu

    - Nazım ile Mehmet

    14:00

    Panel: "Saldırıya Uğrayan Sanat" / AKM Perge Salonu

    17:00

    AKM Film Gösterimleri / AKM Aspendos Salonu

    - Yasak Aşk

    17:00

    Belgesel Özel Gösterim / AKM Perge Salonu

    - Çocuk / Zarok

    20:00

    TV2 Ustaların Gözünden Gösterimleri / AKM Aspendos Salonu

    - Genç ve Güzel / Jeune & Jolie

    20:00

    AKM Film Gösterimleri / AKM Perge Salonu

    - Özgürlüğün Ritmi

    21:00 Ödül Töreni / Cam Piramit

    CNN Türk tarafından canlı yayınlanacaktır.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top