Hesabım
    Emek Sineması Mücadelesini Anlatan Belgesel İzleyici İle Buluşuyor!

    Özgürleşen Seyirci: Emek Sineması Mücadelesi adlı belgesel film ilk gösterimini Almanya’da yapacak!

    Emek Bizim İstanbul Bizim inisiyatifi tarafından çekilen belgeseli ile sevenleriyle tarihini ve yaşadıklarını paylaşmaya hazırlanıyor! 1924 yılında Beyoğlu Yeşilçam Sokak'ta Melek Sineması adıyla açılan Emek Sineması ismini perdenin iki yanında yer alan Art Nouveau tarzı melek heykellerinden aldı. 1945 yılındaki iflasın ardından sinema İstanbul Belediyesi'ne oradan Emekli Sandığı'na geçti. Bu tarihte Emekli Sandığı sinemanın işletmeciliğini de alarak adını Emek sineması olarak değiştirdi. 2013 yılında kamuoyunun tepkisine karşın yıkılan Emek Sineması, yıkımının durdurulması maksadı ile 7 Nisan'da Taksim'de yapılan yürüyüş ile protesto edilmişti.

    Emek Bizim İstanbul Bizim inisiyatifi tarafından kolektif olarak hazırlanan 43 dakikalık belgesel filmin adı ise Özgürleşen Seyirci: Emek Sineması Mücadelesi olarak belirlendi. Film dünya galasını bu yıl Almanya’da 31 Ekim - 6 Kasım tarihlerinde düzenlenecek olan DOK Leipzig’deki Türkiye Belgeselleri seçkisinde gerçekleştirecek. 

    İstanbul’un tarihi dokusunu korumak adına verilen mücadelede “Emek Bizim İstanbul Bizim” inisiyatifi, sanatçılar ve diğer pek çok sivil toplum kuruluşu sinemanın yerinde korunması için yoğun bir çaba sarfetti. Ancak sinemanın yıkımına engel olunamadı. Yıkımın ardından aynı alanda yeni yapılan beş katlı binanın en üst katına yapılan 550 koltuklu yeni Emek Sineması orjinal sinema ile aynı ölçüleri taşısa da taklit bir Emek Sineması olarak niteleniyor.

    Emek Sineması’nın son işletmecisi Süheyla Kurtuluş'un kapanan ve yıkılan Emek Sineması için yaptığı basın açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV)'ndan Emek Yürüyüşü ile ilgili yapılan açıklamaya da buradan ulaşabilirsiniz.

    Filmin Türkiye’deki gösterim yerleri ve tarihleri ise henüz belli değil.

    facebook Tweet
    Benzer Haberler
    • Emek Sineması'na Veda Zamanı Geldi
    • Emek Sineması Dizilerde!
    • Emek Sineması Eylemi Davasında Sonuç Belli Oldu!
    • Emek Sineması’nın Son İşletmecisi Süheyla Kurtuluş'tan Mesaj Var!
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top