Hesabım
    İran'ın Yasaklı Filmi 26 Yıl Sonra Antalya'da İzlenecek!

    Mohsen Makhmalbaf’ın 26 yıl önce yasaklanan ve kaybolan filmi Antalya Film Festivali'nde gösterilecek.

    İranlı yönetmen Mohsen Makhmalbaf’ın 26 yıl önce yasaklanan ve kaybolan filmi “The Nights of Zayandeh-Rood” (Zayandeh Geceleri) Antalya Film Festivali’nde gösterilecek. Film, İran devrimi öncesi, devrim zamanı ve sonrasında, bir antropolog ve kızının başından geçenleri ve değişimlerini anlatıyor.

    Zayandeh Geceleri, 1990 Fajr Film Festivali’nde bir kez gösterildi, daha sonradan İran İslam Devrimi’nin ruhuna aykırı olduğu gerekçesiyle İran Sansür Komitesi tarafından 37 dakikası sansüre uğrayıp kesildi. O yıl 63 dakikalık halinin ilk gösteriminin ardından ise tamamen yasaklandı. Filmin negatif kopyalarının yapılması dahi yetkililer tarafından yasaklandı.  

    2016’nın başlarında İran Sansür Komitesi’nin arşivinden negatifleri bulunan 63 dakikalık film 26 yıl sonra filmin yönetmeni Makhmalbaf‘ın eline geçti. İranlı yönetmen, orijinali 100 dakika olan filmin kesilmiş 63 dakikasını restore etmeye karar verdi.  37 dakikası ise sonsuza kadar kayıp kalacak. Makhmalbaf, 63 dakikalık film için, “Film hiçbir uzvu olmadan yaşayan bir şeye benziyordu ama hala nefes alıyor ve hikaye ve anlam da kaybolmamış. Negatiften ve seslerden kalanlardan kurtarabildiklerim üzerine Londra’da çalışmaya karar verdim” şeklinde konuşmuştu.

    53.Uluslararası Antalya Film Festivali’nin "Ustaların Gözünden" bölümünde gösterimi gerçekleşecek film, bu yıl 31 Ağustos-10 Eylül’de gerçekleşen 73. Venedik Film Festivali’nde gösterilmişti. 

    53.Uluslararası Antalya Film Festivali 16-23 Ekim 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek.

    facebook Tweet
    Benzer Haberler
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top