Emre A.
1 Temmuz 2011 tarihinde eklendi
?Gemide? ile sinemamiza cesur ve iyi bir giris yapan Serdar Akar, daha sonraki hicbir filmiyle o kadar etkili olmadi. ?Dar Alanda Kisa Paslasmalar? eli yuzu duzgun bir film olmasina ragmen unutuldu gitti, ?Maruf? ise bir sure sonra ismi dahi hatirlanamayuan bir film oldu cikti. ?Kurtlar Vadisi Irak? ve Gecenin Kanatlari ile artik ismini unutmak istedigimize karar verdigimiz Akar, ?Barda? ile tekrar o guzel gunlerine donecegine dair bir beklentiye sokmustu zamaninda bizleri. ?Barda?, konuya cesur yaklasimindan nasibini alamamis bir film. ?Gemide'de tecavuz sahnelerini cekinmeden gozumuze sokan, atmosferiyle insani ufak da olsa yer yer rahatsiz edebilen bir filmdi. Nedensiz siddeti sorgulayan ?Barda'da ise Akar, tecavuz eylemini vermekten kaciniyor, siddeti sadece adam tekmelemek veya dayakla sinirliyor. Ne magdurlarini ?tecavuze ugramis? gibi gosterebiliyor, ne de bir silahtan cikan kursunla yaralanan bedenleri gostermeye yanasiyor. Siddet karsisinda elleri kollari bagli bir sekilde bagirmaktan baska caresi olmayan gencleri cigliklari kulaklarimizi dahi yirtmiyor. Oysa ki boyle bir filmin konusu itibariyle seyircisini rahatsiz etmesi, bu gibi sahnelerde gozlerimizi perdeden kacirip kulaklarimizi tikamamizi saglamasi gerekir (bkz. ?Irreversible ? Donus Yok?). Filmin ilk yarim saatinde siddete maruz kalan karakterleri tanirken onlarla hicbir sekilde bir bag kuramiyoruz, bu da acilarini yasadiklarini paylasmamizi engelliyor, olaya mesafeli bakmamizi sagliyor bir noktadan sonra. Burak Altay'in ?TGG felsefesi? can sikici olmanin disinda bir etki birakamiyor, finalde karsimiza cikan ?surpriz? performanslar (dikkatli izleyicilerin gozunden kacmayacaktir) iyice siritarak fiinali de iyice zedeliyor. Filmin tek iyi yonu ise ?siddet uygulamaktan kacinmayan? oyunculari... Rahatlikla soyleyebilirim ki Nejat Isler sinemamizin en rahat oynayan en iyi oyuncularindan biri. Karakteri uzerine adeta yapisiyor, diyaloglari agzina cuk diye oturuyor. Serdar Orcin ve Hakan Boyav'da onu destekleyen cok iyi performanslar sunuyorlar. Ancak ?cirak? roluyle karsimiza cikan Volga Sorgu'nun filmin esas surprizi oldugunu da belirtelim, ezik bir karakter olarak hakikaten de zorlanmadan dokturuyor. Sonucta ?Barda? artik alisik oldugumuz her Serdar Akar filmi gibi beklenen etkiyi yaratamiyor seyircisinde... (4/10)
Bence Recep İvedikten daha iyi bir film. Türk filmlerinde küfür moda olmadımı? Isssız adamda erotik sahneler burdakinden daha fazla değilmi. Filmin kalitesizliğinden bahseden arkadaşlar kaliteli kaç Türk filmi var parmakla sayılamayacak kadar az bir kaç Şener Şen filmi ve Babam ve oğlum. Geri kalanı balon.
Belki ben burda bu yazıyı yazarken her hangi bir cafede yolda ya da sokakta neler yaşanıyor .. insan olmamak adını böyle insanların yaptığı .. serdar akar teşekkür ediyorum çok güzel bi film olmuş ..
sert bir film olduğu şüphesiz.. romantizm dolu bir ilişkiniz varsa sevgilinizle izlemenizi önermem.
Altınkozada filmin galasında bir arkadaşım filmdeki kızlarla fotoğraf çekinmek istedi, ben de tanıyomusun ki bayanları hayranıymış gibi fotoğraf çektirme heveslisisin diye sorma gafletinde bulundum. Arkadaşım kızların yüzlerine ve elle göstererek şu banyoda tecavüze uğrayan, şu tuvalette, şu da jiletlenen şeklinde bir diyalog yaşanmasını sağlamakta gecikmedi.. sert bir film arkadaşlar; ama "kenarmahalle adamlarının" özlemlerini ve hayattan intikam alma duygusunu yansıtması yönü filme seyredilebilirlik katıyor..
film gerçek ve çok trajik bir öyküye dayanması itibariyle oldukça etkileyici zaman zaman şiddetin dozu yüksek gelebiliyor ancak söylediği şey itibariyle de önemli bir film bence yönetmeni tebrikler!
bu film gerçek bi olaydan yola çıkarak yapılmış oyuncuların hepsi rolünün hakkını fazlasıyla vermiş..olumsuz eleştiri yazan arkadaşlara açıkcası katılmıyorum en doğru kararı kendiniz seyredip verin derim