Burdur’un Hasanpaşa köyünde, geleneksel bir "çoban yarışması" düzenlenir. Uzun yıllardır sürdürülen bu yarışmada, köyün çobanları sürüleriyle birlikte suya girerek, peşlerinde koyunlarıyla su birikintisini durmaksızın geçmeye çalışırlar. Sürüyle birlikte suyu duraksamadan, en hızlı geçen çoban yarışmayı kazanır. Son sekiz yıldır Takmaz adlı çoban birinciliği kimselere kaptırmaz. Ayrıca köyün koyunlarını 'kırmızı'ya boyama geleneği de sürdürülür. Köyün çobanları çevredeki kırmızı renkli kayaları toplayıp, ezer ve eleyerek toz boya elde ederler. Fakat köyün bu doğal yapısı yakınlara kurulan maden ocağı işletmesi ile tehdit altına girer. Kimse bir sonraki yıl boya çıkartacak taşı bulamaz. Çoban Ali ise herkese yardım etme amacıyla şehirden kırmızı toz boya taşıyarak çobanlara dağıtır. Koyunlar Ali sayesinde boyanır. Fakat Ali o sene de yarışmada dereceye giremeyince, her şeyden vazgeçer; çobanlığı bırakarak y eni açılan maden ocağına şoför olarak girer... Derviş Zaim son uzun metrajlı filminde kamerasını Anadolu'nun gerçek insanlarına ve günlük gerçek döngüsüne çeviriyor.
Beyazperde Eleştirisi
4,0
Çok İyi
Devir
Geleneklerimiz, öz kültürümüz...
Yazar: Melis Zararsız
Nokta’yı yazarken de aynı şeyi söylemiştim, Derviş Zaim filmleri, Derviş Zaim’in kendisinden; yönetmenliğinden, kişiliğinden, önemsediği konulardan, hayattaki yolculuğundan uzak bir şekilde değerlendirilemez. "Auteur" yönetmenlerimizden olan Zaim, filmlerini, önemsediği konular hakkında çekip birer mektup gibi bizlere gönderiyor aslında. Nokta’da, oldukça sembolik, neredeyse sürreal bir dünya kurarak anlatmıştı hikayesini bize. Gölgeler ve Suretler’de ise gerçek, yaşanmış bir konuyu (Kıbrıs meselesi) gene kurmaca bir hikayeyle fakat daha alışık olduğumuz bir sinema diliyle anlatmıştı. Adana Film Festivali’nde izleme fırsatı bulduğum Devir ise beni yine şaşırtmayı başardı. Devir aslında bir köye kamerasını sokan, adeta bir belgesel. Ama aynı zamanda kurmaca bir hikayeye de sahip. Bu iki türün birbirine geçtiği bir filmden sözediyoruz, dolayısıyla benzerine çok fazla rastlamayacağınızı önc
Bu film ne anlatıyor anlayan banada anlatsın, zamanımın israf olduğunu düşünüyorum. Oldukça basit bir film olmuş.
Ahmet U.
6 değerlendirmeler
Takip Et!
4,0
20 Nisan 2013 tarihinde eklendi
Bence, Derviş Zaim Türk sinemasında çok önemli bir anlatıcıdır. Zaim, geleneksel ile modern yaşam kafeslemesi arasındaki gerginliği filmlerine taşıyor ve devamlı geliştiriyor.
Doğyaa yakınlık üzerinden kurduğu çobanlar ve koyun yarışması anlatısına uygun olarak belgesel-kurmaca tekniğini tercih etmeside bence çok başarılı.
Yaşam alanlarımızdaki melezliğin doğru anlatım biçimi olan yöntemi ile filmi, şiddetle tavsiye ediyorum.
Beyazperde.com'da gezintiye devam etmek istiyorsanız çerezleri kabul etmelisiniz. Sitemiz hizmet kalitesini artırmak için çerezleri kullanmaktadır.
Gizlilik sözleşmesini oku.