Az Çok Hamileyim
Yetersiz
Az Çok Hamileyim

Bu sefer olmadı Amy…

Yazar: Duygu Kocabaylıoğlu

Oyunculuğunun yanı sıra başarılı kalemi ve yer yer ofansif mizah ile tanınan Amy Schumer'ın başrolünde yer aldığı ve senaryosunu Julie Paiva ile birlikte kaleme aldığı "Kinda Pregnant", 5 Şubat 2025'te Netflix'te izleyici ile buluştu. Birkaç gün içinde “Netflix Türkiye En Çok İzlenen Filmler” listesinde birinci sıraya yerleşen yapım, Schumer'ın canlandırdığı Lainy Newton karakterinin, başta en yakın arkadaşı Kate olmak üzere çevresindeki hamilelere karşı duyduğu imrenme/kıskançlık hissiyatları sonucu içine düştüğü yalanlar silsilesini konu alıyor.

Netflix

Anlık bir hareketle, kendi sosyal hayatı haricindeki yeni tanıştığı insanlara sahte bir hamilelik kurgulayan Lainy, kendisini bir ‘kuyruklu yalanlar’ girdabına kaptırıyor. Fakat ne yazık ki bu yapım pek çok açıdan Schumer'ın "Aşk Kazası" (2015) ya da "Inside Amy Schumer" (2013–2022) gibi geçmiş işlerinin mizahi derinliğini yakalamaktan uzak bir performans sergiliyor.

Daha önce "Father of the Year" (2018), "Deported" (2020) gibi vasat bulunan komedilere imza atmış Tyler Spindel'ın yönetmen koltuğuna oturduğu filmde, Schumer'ın alışılmış fiziksel komedi unsurlarını ve bedenle ilgili açık sözlü mizahını izlesek de, daha önce çalışan bu formül artık eskimiş duruyor ve bu böylesi bir hikaye açısından çizgi altı kalıyor.

İyi niyetli bir okuma ile senaryo farklı yaşlardaki kadınların hamileliklerini, gebelik anksiyetesini ve ‘anneliğin kutsallık şemsiyesinden fazlasını’ gerektirdiğine dair derinlikli konuları ele almayı hedeflese de (?!), klişe ve yüzeysel esprilerle yetinerek olası potansiyelini heba ediyor. Özellikle geçmişinden gelen hassas tarafı sürekli vurgulanan Lainy'nin sahte hamilelik sürecinde yaşadığı absürt durumlar, seyircide beklenen etkiyi yaratmaktan uzak çabalar olarak kalıyor.

Filmde Schumer'a eşlik eden yardımcı oyuncu kadrosu Jillian Bell, Will Forte, Brianne Howey ve Urzila Carlson gibi yetenekli isimlerden oluşturulmuş. Ancak, bu iyi kadro bile filmin ne yöne odaklanacağını şaşırmış senaryosunu kurtarmaya yetmiyor. İnsanlığın sonu dizisi "The Last Man on Earth"ten bu yana radarımızda olan Forte’nin canlandırdığı Latte/Josh karakteri ile kurulmaya çalışılan romantizm dokusu, maalesef klişe ve tahmin edilebilir bir şekilde işleniyor. Ne Josh’un karakter derinliğine dair iki satır bilgi alabiliyoruz ne de Kate’in hamilelik sürecinde yaşadığı duygu dünyasının çalkalanmasına dair dişe dokunur bir nüve. Varsa yoksa Lainy’nin yalanlar girdabı ve beceriksizce anı kurtarma girişimleri…

Senaryo sadece, ikinci çocuğunu dünyaya getirecek olan Megan’ın bir hamile olarak duygu dünyasına ve kafa karışıklığına çok kısa süreliğine alan açıyor, o kadar. Ayrıca tüm bu saydıklarımızın yanı sıra Lainy’nin en yakın arkadaşı Kate ile arasının sırf hamilelik yüzünden açılması, karakterlerin var olan inandırıcılığını da yerle yeksan ediyor.

Görsel açıdan da film, tipik bir Netflix prodüksiyonu havasında; aydınlık, parlak ve plastik görsellik filmin yüzeyselliğinin perçinliyor adeta. Popüler müzik seçimleri de bu akış ile uyumlu.

Sonuç olarak, "Kinda Pregnant", Amy Schumer'ın mizahi yeteneklerini fiziki komedi ile birleştirip sergileme çabasına rağmen, zayıf senaryosu ve derinlikten yoksun, karikatür karakterleri ile hayal kırıklığı yaratıyor. Zira Schumer'ın önceki projelerindeki cesur adımlarını bu işte yakalamak biraz zor. Yine de ‘Ben hafta sonu boş boş, pembe bir komedi seyretmek istiyorum’ diyorsanız “Kinda Pregnant” (2025) 97 dakikalık, görece kararında süresiyle, Netflix’te yayında.

Duygu KOCABAYLIOĞLU