sanki iki film izlemiş gibi hissettiren bir yapım. yarısı tatlı mı tatlı bir aşk hikayesi , başrolün sempatik tavırları da eklenince iyice sevimli ve komik oluyor. fakat diğer yarısı insanın sinirlerini alt üst ediyor, Çizgili Pijamalı Çocuk tadında biraz. Umudunu ve yaşam sevincini asla kaybetmeyen , hayat dolu bir adamın bir baba ve eş olarak yaptığı fedakarlıkları ve korkunç şartlar altında olmalarına rağmen çocuğunu bir oyunun içinde hissettirme çabasını ele alıyor. hem üzüleyim hem sevineyim bir yandan ağlarken bir yandan da vay bee diyerek güleyim derseniz mutlaka izleyin ,ufak bir bilgi, filmdeki başrol çiftimiz gerçekte de evliler.
İşe soykırım meselesinden önce baba-oğul arasında ki ilişkiyle başlayalım.Sevgili dolu bir evlilikten,biricik oğullarına...O kadar güzel ki bu 2'linin ilişkisi,yer yer kıskanıyor insan izlerken.Üzüyor yeri geldiğinde,bittiğinde derin düşüncelere dalıyor insan.Sevdiklerime yeterince değer verdim mi? Onları üzdüm mü? Onları sevdiğimi biliyorlar mı? Şu ölümlü dünyayı tekrar farkettiriyor insana bu film.Roberto Benigni yem çok iyi yazmış,hem çok iyi yönetmiş.İyi seyirler...
yahudi soykırımı içeren bir film inanılmaz güzel anlar yaşanıyor en umutsuz anlarda bile bir babanın kıvrak zekası hoş çoktu keşke hiç savaşlar yaşanmasa
izlediğinizde resmen iliklerinize kadar acıyı hissediyorsunuz. Nazi Almanya' sının uyguladığı soykırımını çocuk masumluğu içinde , oyun oynayarak göz yaşları içinde izliyorsunuz. Tüm zamanların en çok izlenen ve sevilen ilk filmleri arasında haklı yerini almış Oscar ' lı bir baş yapıt...izlemediyseniz çok şey kaçırmışsınız demektir
İlk 30 dakikası komik son 1 saati çok duygusaldı. Filmi çok beğendim belki bir baba tarafından izlendiğinde daha da duygusal olabilir. Roberto Bengini rolünü yalayıp yutmuş mükemmel oyunculuk. Hem baba hem de çocuk rolünü oynayabilecek en doğru kişiler oynamış. Konusu da gayet güzel. Guido karakterine aşık olmamak imkansız. Ama film kusursuz muydu derseniz değildi. Örneğin nazilerin yaptığı vahşetler hiç iyi anlatılmamış o konuda berbattı , filmin en göze çarpan hatası bu. Başroldeki baba Guido film boyunca hep gülüyor çocuğunu olanların oyun olduğuna inandırmak için böyle yapıyor ama belki bir sahnede oğlundan gizli göz yaşı dökebilirdi eminim o zaman çok daha duygusal olurdu. Annenin de rolü daha aktif olabilirdi. Son olarak yanlış bulduğum sahne film boyunca baba fedakarlık yapıyor oğluyla ilgileniyor ama sonda çocuğun annesine sarıldığı sahnede babasını hiç merak etmiyor en azından babam nerde diye sorabilirdi. Tüm bunlara rağmen izleyebiceğiniz çok güzel bir film.
ilk başları savaştan bağımsız bir komedi filmi gibi olan, konusu ne kadar güzelse sahnelerinin de o kadar basit olduğu bi film. izleyin, tavsiye ederim konusu müthiş ama sahneler gerçekçi değil o yüzden puan kırdım
Yabancı film dalında oscar ödüllü bir yapım. Roberto Benigni ve Nicolette Braschi gerçek hayatta da evlidirler. Bu durum filmlerinde uyum içinde çalışmalarını sağlamış. Filmin konusu yahudi asıllı bir İtalyan olan Guido İtalya ve Almanya'nın faşist iktidarların hakim olduğu bir dönem olan 1930'lu yıllarda Dora'ya aşık olur ve evlenirler. Yakalanıp toplama kamplarına gönderildiğinde oğulları Josue'de yanlarındadır. Hayata hep olumlu yanlarından bakan Guido oğlunun bu durumdan etkilenmemesi için bunun bir oyun olduğunu kazanırlarsa ödül olarak Josue'nin en sevdiği oyuncak olan tank kazanacaklarını söyler. Film bir Piyanist ya da Schindler'in Listesi gibi radikal değil. O döneme mizahi açıdan bakan bir yapıya sahip. Keşke bu kadar yahudi soykırımı filmlerin arasına bir de siyonist rejimle yönetilen İsrail'in acımasız muamelesine maruz kalan Filistin'liler içinde dünya arenasında ses getiren filmler olsaydı. Film hem güldüren hem de hüzünlendiren bir yapıya sahip ve bu konuda gayet başarılı.
bazı filmler vardır..propaganda yapmakla suçlanır...bu filmde yahudi propagandası yapmakla çok eleştirildi ama sinema öyle bir şey ki haklıya hakkını veriyor...film gelmiş geçmiş en iyi filmlerden..
Roberto Beningninin mükemmel oyunculuğunda,siyasi bir meseleyi,acıyı,dramı insanın yüzünde bir tebessüm ettirerek izleten,İtalyanın dünyada ses getiren filmi.8/10