Hesabım
    En İyi Film Oscar'ı İçin Yarışan Gişe Şampiyonu 10 Film

    "Avatar: Suyun Yolu" ve "Top Gun: Maverick"in ışığında, Oscar Ödülleri'nin geçmişine gidiyoruz...

    Beyazperde

    Gişe rekorları kıran devasa Hollywood filmleri genellikle En İyi Film Oscar'ına aday gösterilmiyor ya da en azından, pek çok insanın sahip olduğu izlenim bu. Ancak geriye dönüp baktığımızda, Akademi Ödülleri'nin gişe rekorları kıran filmleri tanıma ve adaylık verme konusunda uzun bir geçmişi olduğunu görüyoruz.

    Bu yıl da 2022'nin dünya çapında en çok kazanan iki filmi, "Avatar: The Way of Water" ve "Top Gun: Maverick" En İyi Film kategorisinde yarışan filmler arasında yer alıyor. 2022'nin son haftalarında vizyona giren "Avatar" devam filmi, şu anda sahip olduğu 2 milyar 282 milyon doların üstündeki hasılatıyla, tüm zamanların en çok kazanan 3. filmi konumunda. Bu listenin ilk iki sırasında yer alan ve yine James Cameron'ın imzasını taşıyan "Avatar" ve "Titanic" de zamanında En İyi Film Oscar'ına aday gösterilmişti.

    Orijinal filmden 36 yıl sonra gelen devam filmi "Top Gun: Maverick" ise toplamda 1 milyar 493 milyon 491 bin dolar gişe hasılatı elde etti. Film pandemi döneminde 1 milyar dolar sınırını aşabilen ikinci film olarak büyük bir başarıya imza attı ve yılın son günlerinde "Avatar 2" öne çıkana kadar, 2022'nin en çok kazanan filmiydi...

    "Her Şey Her Yerde Aynı Anda", "Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok" gibi ödül sezonunda öne çıkan filmlerin yanında "Avatar 2"nin ve "Top Gun: Maverick"in En İyi Film Oscar'ını kazanma şansı çok düşük görünse de, biz bu adaylıklardan yola çıkarak, geçmişte En İyi Film Oscar'ı için yarışan gişe şampiyonu filmleri hatırlayalım istedik.

    İşte Hollywood klasiklerinden biri olan 1939 yapımı "Rüzgar Gibi Geçti"den, "Dune" ve "Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü" gibi fantastik sularda yüzen filmlere uzanan listemiz...

    Dune: Çöl Gezegeni (2021)

    Warner Bros.

    Dünya çapında yaklaşık 700 milyon dolar gişe hasılatı elde eden "Dune" geçtiğimiz yıl 94. Akademi Ödülleri'nde En İyi Film dahil olmak üzere 10 kategoride yarıştı ve Ses, Görsel Efekt, Yapım Tasarımı, Özgün Müzik, Kurgu, Sinematografi Oscar'larını kazandı.

    Titanic (1997)

    20th Century Fox

    Bu yıl 25. yılı şerefine yeniden sinemalarda izleyiciyle buluşan ve toplam hasılatını artırarak dünya çapında en çok kazanan 2. film olan Titanik, 1998 yılında En İyi Film de dahil olmak üzere toplam 11 dalda Oscar kazandı ve Akademi Ödülleri tarihindeki en başarılı filmlerden biri oldu.

    Black Panther (2018)

    Marvel Studios

    İlk kez bir çizgi roman uyarlamasının En İyi Film Oscar'ına aday gösterilmesiyle büyük ses getiren Black Panther, aday olduğu 7 kategoriden 3'ünde (En İyi Yapım Tasarımı, En İyi Kostüm, En İyi Müzik) ödülü kazanmayı başardı.

    Avatar (2009)

    20th Century Fox

    Uzun süre boyunca "Tüm Zamanların En Çok Gişe Hasılatı Elde Eden Filmi" unvanını elinde bulunduran James Cameron filmi Avatar, En İyi Film Oscar'ını, yönetmenliğini Cameron'ın eski eşi Kathryn Bigelow'un yaptığı The Hurt Locker'a kaptırdı. Film toplamda 9 kategoride aday gösterilmişti ve Görsel Efekt, Sanat Tasarımı, Sinematografi kategorilerinde ödülü kucakladı.

    Jaws (1975)

    Universal Pictures

    Steven Spielberg imzalı unutulmaz gerilim filmi Jaws, yalnızca gişeye oynayann bir yaz filmi olarak görülmesine rağmen 1976 yılında En İyi Film Oscar'ı için yarıştı ve aday olduğu diğer üç kategoride (En İyi Ses, En İyi Kurgu, En İyi Orijinal Müzik) ödülü kucaklamayı başardı. O yıl En İyi Film Oscar'ı, Milos Forman'ın Guguk Kuşu (One Flew Over the Cuckoo's Nest) filminin oldu.

    E.T. The Extra-Terrestrial (1982)

    Universal Pictures

    Steven Spielberg'ün barışçıl bir uzaylıyı konu edinen filmi E.T., 1983 yılında En İyi Film de dahil olmak üzere 9 dalda Oscar için yarıştı. En İyi Film Oscar'ını Gandhi'ye kaptıran film, 4 dalda (Ses, Ses Kurgusu, Orijinal Müzik, Görsel Efekt) Oscar kazandı.

    Gone With The Wind (1939)

    MGM

    1939 yapımı Hollywood klasiği "Rüzgar Gibi Geçti" tüm zamanların hem çok izlenen hem de en çok Oscar heykelciği kazanan filmlerinden biri. Toplam 10 dalda Oscar sahibi olan "Rüzgar Gibi Geçti" aynı zamanda En İyi Film Oscar'ını kazanan ilk renkli film.

    Inception (2010)

    Warner Bros.

    Christopher Nolan'ın gişe şampiyonu filmi "Inception" 8 dalda Oscar'a aday gösterildi. En İyi Film dalındaki ödülü "The King's Speech" filmine kaptırsa da görsel efekt, sinematografi ve ses dallarındaki Oscar'ları kazanmayı başardı.

    Star Wars (1977)

    Uzun yıllara yayılacak olan efsane serinin ilk filmi Star Wars, 1978 yılında En İyi Film dahil olmak üzere 10 kategoride aday gösterildi. Bunlardan 6'sında ödülü kucaklayan film, En İyi Film Oscar'ını Annie Hall'a kaptırdı. Filmin, bir de Oscar özel ödülü bulunuyor. Ses ekibinden Ben Burtt, yaratık seslerinin yaratılması konusundaki başarısı nedeniyle bu ödüle layık görüldü.

    The Return Of The King (2003)

    New Line Cinema

    Yüzüklerin Efendisi üçlemesini Oscar'larda elde ettiği zaferlerle taçlandıran ve sonlandıran Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü, En İyi Film de dahil olmak üzere toplam 11 dalda Oscar kazandı. Bugüne kadar, Kralın Dönüşü dışında, aday gösterildiği tüm kategorilerde kazanan başka bir film daha olmadı.

    Serinin ilk iki filmi Yüzük Kardeşliği ve İki Kule de En İyi Film Oscar'ına aday gösterilmiş ancak kaybetmişlerdi. Yüzük Kardeşliği toplam 13 adaylıktan dördünü, İki Kule ise 6 adaylıktan ikisini kazandı.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top