Hesabım
    "V For Vendetta" Hakkında Öğrenmeniz Gerekenler!

    5 Kasım'ı unutma!

    V For Vendetta, sinema tarihinin en büyük izleyici kitlesine sahip yapımlarından biri. Politikanın dışında olan, ama politikayla iç içe olan duruşu, sisteme getirdiği eleştiri ile akıllarda 2005 yılından bugüne büyük bir yer edindi. Esasında çizgi roman uyarlaması olan V For Vendetta için her yıl 5 Kasım günü kutlama günü olarak biliniyor. Çünkü V, geleceğin İngilteresi'nde geçen filmde 5 Kasım tarihinde büyük bir eylem gerçekleştiriyor. Diktatör Adam Sutler'a ve diğer halkı çürümeye itenlere karşı yaptığı bu eylem İngiltere Parlamento Binası'nı yok etmekten başka bir şey değildi.

    V'nin yaptığı bu eylem İngiltere tarihinde daha önce yapılmıştı. Guy Fawkes, Kral I. James'e ve kraliyet ailesine karşı Barut Komplosu adı verilen bir eylem için yola çıkmıştı. Guy Fawkes'a eşlik eden 12 komplocu daha vardı. Guy Fawkes'ın öne çıkmasının nedeni, yakalanmasıydı. Kraliyet ailesine vatan haini olarak gösterebilecekleri bir sembol gerekiyordu ve bu kişi de Fawkes'tan başkası değildi. Komplocu adam, 1606 yılında vatan hainliği suçundan idam edildi.

    V'nin kullandığı maske de Guy Fawkes'ı temsil ediyordu. Onu takan herkes de kendini bir hükümet karşıtı eylemci konumuna yerleştiriyor. Biz de Hugo Weaving ve Natalie Portman başrollü V For Vendetta filmi hakkında daha önce duymadıysanız mutlaka duymanız gereken bilgileri sıraladık! Galerimize göz atın!

    V For Vendetta

    Çizgi roman, Alan Moore ve David Lloyd'un imzasıyla Margaret Thatcher'dan ilham alınmıştı. Lloyd "Margaret Thatcher'ın süper muhafazakar hükümetine karşı tutumumuz yönlendiren güçlerden biri de V For Vendetta'da yarattığımız faşist İngiliz polis devletinin arkasındaki güçtü. Sistemin yok olması V'nin var olmasının birilcil nedeniydi."

    V For Vendetta

    V For Vendetta çizgi romanının ilk uyarlaması aslında 1993 yılında Hilary Henkin tarafından yazılmış ve Los Angeles Times'da yayınlanmıştı. Uyarlamanın Les Miserables ile Clockwork Orange tadında bir atmosfere sahip olduğu söyleniyordu. Henkin bir önceki yıl Wag The Dog filmiyle Oscar'a aday gösterilmişti.

    V For Vendetta

    Matrix serisinin yönetmenleri Lana ve Lilly Wachowski, Matrix öncesinde V For Vendetta senaryosu kaleme almışlardı. Ancak Matrix serisini yönettikten sonra uzun süre başka bir yapımın yönetmenliğini üstlenmek istemedikleri için James McTeigue işi devraldı. V, McTeigue'nin ilk uzun metraj filmiydi.

    V For Vendetta

    Hugo Weaving'den önce başrol için James Purefoy ile anlaşma yapılmıştı. Hatta üç hafta boyunca Purefoy ile çekimler sürdürüldü. Yönetmen, sonunda Purefoy'un bu rol için uygun olmadığı kararına vardı. Purefoy'un söylediklerine göre kovulmasının maske takmaktan rahatsız olmasıyla bir ilgisi yoktu.

    V For Vendetta

    Natalie Portman ve yönetmen James McTeigue filmin çekimlerinden önce fazlasıyla ders çalıştı. Yönetmen, 1966 yapımı The Battle of Algiers'taki Cezayir'in Fransızlar karşısındaki mücadelesini özellikle inceledi. Portman ise Amerikan radikallerini anlatan The Weather Underground başta olmak üzere birçok yapım izledi.

    V For Vendetta

    Natalie Portman'ın karakterinin tıraş edilme sahnesi tek seferde çekildi ve Portman'ın söylediklerine göre çok stres verici bir çekim oldu. Ayrıca tıraşlı kafasını izleyicilerin görmesinin herkesin onu daha yakından tanımasına neden olduğunu düşünüyordu.

    V For Vendetta

    V For Vendetta çekimlerinin büyük kısmı Almanya'da yapıldı. Çünkü ekonomik olarak stüdyo için daha uygundu. Babelsberg Stüdyosu ve Berlin'in kenar mahallelerinden Potsdam kullanıldı. Nosferatu ve Metropolis de bu bölgede çekilmişti. John Hurt, Hitler'in bir zamanlar konuşma yaptığı yerde bir diktatörü canlandırmayı garip buluyordu.

    V For Vendetta

    Londra Trafalgar meydanından Parlamento Binası'na uzanan Whitehall Caddesi'ni ve sarayını çekebilmek için yetkilerden izin almak tam 9 ay sürdü ve 14 ayrı hükümet departmanıyla görüşülmek durumunda kalındı. Bu bölgenin çekimleri üç gecede saat 00.00 ile  05.00 arasında yapılabildi.

    V For Vendetta

    V çizgi romanlarının yazarı Alan Moore, V For Vendetta'nın senaryosunu okumuş ve çok saçma olduğunu düşünmüştü. Ama çizgi romanın diğer yazarı David Lloyd, Moore'un tam tersine filmi beğenmişti.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top