Hesabım
    18. Gezici Festival Sinop'ta!

    Gezici Festival Ankara'dan sonra rotasını Sinop'a çevirdi...

    Ankara'da geçtiğimiz hafta başlayan ve dün sonlanan 18. Gezici Festival,  Büyülü Fener Sineması ve Alman Kültür Merkezi’ndeki dolu geçen gösterimlerinin ardından rotasını Sinop'a çeviriyor. 7-10 Aralık tarihleri arasında Sinop, dünya ve Türkiye sinemasının son dönem örneklerini, Hollanda’dan çocuk filmlerini ve Türkiye’nin sevilen sinemacılarını ağırlayacak.

    Bu yıl %90 gibi bir doluluk oranına ulaşan, bazı gösterimlerinin biletleri günler öncesinden tükenen festivalde seyirciler özellikle yönetmenlerin katılımıyla gerçekleştirilen gösterimlere yoğun ilgi gösterdi. Araf, Babamın Sesi, Devir, Lal Gece, Küf, Şimdiki Zaman ve Zerre; Dünya Sineması’ndan Aşk (Amour), Düşler Diyarı (Beasts of the Southern Wild), Hayır ve Perşembeden Pazara; Tuncel Kurtiz’in “bir daha, bir daha” izlediği filmlerden ise 2000 Yılında 25 Yaşında Olacak Jonas, All That Jazz ve Her Türlü Kuşkunun Ötesinde Bir Yurttaş Hakkında Soruşturma filmlerinin tüm biletleri tükendi.

    Yapımcı ve yönetmenlerin katıldığı gösterimlere gösterilen yoğun ilgi bir sonraki seanslarda gecikmeler yaşanmasına neden oldu. Festival konukları arasında Zerre filminin yönetmeni Erdem Tepegöz, Lal Gece’nin yönetmeni Reis Çelik, Şimdiki Zaman filminin yönetmeni Belmin Söylemez, Küf’ün yönetmeni Ali Aydın, Araf’ın yönetmeni Yeşim Ustaoğlu, Devir’in yönetmeni Derviş Zaim ve Ankara Sinema Derneği’nin de yapımına katkıda bulunduğu Yeraltı’nın yönetmeni Zeki Demirkubuz konuklar arasındaydı.

    Tuncel Kurtiz ‘Bir Daha, Bir Daha’ İzlediği Filmler seçkisi gösterimleri önce usta sinemacı “bir daha, bir daha” izlediğini seyircilerle paylaştı, kimilerini de seyircilerle birlikte izledi. Festivalin yabancı konukları arasında neonazi kültürünün Avrupa’da yükselişini anlatan çarpıcı belgesel Kan Akmalı – Gizlice Nazilerin Arasında’nın Alman yönetmeni Peter Ohlendorf, Yeni Medya Belgeseli Atölyesi düzenleyen İsrailli belgesel yönetmeni ve yapımcısı Yoram Schaffer ile Tel Aviv Üniversitesi, Sinema ve Televizyon Bölümü’nden Udi Ben-Arie gibi isimler yer aldı. Festival kapsamında düzenlenen Savaşla Büyümek paneli ise Uluslararası Af Örgütü’nden Volkan Görendağ, Gündem Çocuk Derneği’nden Ezgi Koman, Uluslararası Çocuk Merkezi’nden Adem Arkadaş ve Türkiye’de yaşayan bağımsız gazeteci Frederike Geerdink’in katılımlarıyla gerçekleşti.

    18. Gezici Festival'in Sinop programı bugün Berlin’de Kristal Ayı Ödülünü kazanan Lal Gece’nin gösterimiyle başlayacak. Gösterim sonrasında filmin yönetmeni Reis Çelik seyircilerin sorularını yanıtlayacak. 8 Aralık'ta Zerre filminin yönetmeni Erdem Tepegöz ile yapımcısı Kağan Daldal ve Küf’ün yönetmeni Ali Aydın filmlerini seyircilere sunacak. 9 Aralık'ta ise Yeraltı filmiyle Zeki Demirkubuz Gezici Festivalin Sinop’taki son konuğu olacak.

    Sinop programında yer alan diğer filmler arasında Siirt’in Sırrı, Şimdiki Zaman ve Babamın Sesi Türkiye Sineması 2012 bölümündeki filmler olacak. Dünya Sineması bölümünde ise Temizlikçi, Orada Burada ve Savaş Cadısı filmleri yer alıyor. Tuncel Kurtiz'in seyretmeye doyamadığı filmlerden Luchino Visconti’nin yönettiği Leopar ve Hollandalı yönetmenler Frodo Kuipers ve Arjan Wilschut’un canlandırmalarında oluşan Çocuk Filmleri Sinop programının bir parçası.

    Sinop'a gelecek konuklar arasında Nurgül Yeşilçay, Erkan Can ve Güven Kıraç hafta sonunda Sinop’ta olacaklar.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top