Hesabım
    35. İstanbul Film Festivali'nde Yarışmalar Festivalin İlk Gününden Başladı!

    Bu yıl on ikinci kez Akbank’ın desteğiyle gerçekleştirilen 35. İstanbul Film Festivali’nin yarışma heyecanı bu yıl festivalin ilk gününden başladı.

    İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından bu yıl on ikinci kez Akbank’ın desteğiyle gerçekleştirilen 35. İstanbul Film Festivali’nin yarışma heyecanı bu yıl festivalin ilk gününden başladı. Jüri ve izleyici karşısına çıkacak filmlere ödülleri, 15 Nisan Cuma akşamı Uniq Hall, Uniq İstanbul’da düzenlenecek Ödül Töreni’nde açıklanacak.

    Altın Lale Uluslararası ve Ulusal Yarışmaları’na ek olarak festivalde bu yıl ilk kez Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Film yarışmaları da gerçekleştirilecek. Festivalin bir diğer ilki ise dünyada ilk kez 35. İstanbul Film Festivali kapsamında kadın erkek eşitsizliğine dikkat çekmek amacıyla verilecek Audentia Ödülü olacak. Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu FIPRESCI de festivalde FACE Sinemada İnsan Hakları Ödülü, Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü ve Ulusal Altın Lale, Uluslararası Altın Lale ve Ulusal Kısa Film yarışmalarında yer alan birer filme ödül verecek.

    İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma bölümünde festivalin büyük ödülü Altın Lale için, “sinemada farklı bakışlar” temasını izleyen filmler yarışıyor. 35. İstanbul Film Festivali Altın Lale Uluslararası Yarışma bölümünde 14 ülkeden 15 film yer alıyor. Oscar’lı yapımcı Ewa Puszczyńska’nın başkanlığını üstlendiği Uluslararası Altın Lale Yarışması jürisinde oyuncular Melisa Sözen ve Lior Ashkenazy ile video sanatçısı Ali Kazma var.

    Altın Lale Uluslararası Yarışma bölümünde yer alan filmler:

     Sütak / Sutak / Mirlan Abdykalykov (Kırgızistan)

     Eva’ya Huzur Yok / Eva Doesn’t Sleep / Pablo Agüero (Fransa, Arjantin, İspanya)

     Bize Rüyalarımızda Huzur Ver / Peace to Us in Our Dreams / Sharunas Bartas (Litvanya, Fransa)

     Bir Liderin Çocukluğu / The Childhood of a Leader / Brady Corbet (İngiltere, Macaristan)

     Kor / Zeki Demirkubuz (Türkiye, Almanya)

     Şeytanlar / The Demons / Philippe Lesage (Kanada)

     Son / The End / Guillaume Nicloux (Fransa)

     Bin Başlı Canavar / A Monster With Thousand Heads / Rodrigo Pla (Meksika)

     Susuzluk / Thirst / Svetla Tsotsorkova (Bulgaristan)

     Belgica / Felix Van Groeningen (Belçika, Fransa, Hollanda)

     Aşk Birleşik Devletleri / United States of Love / Tomasz Wasilewski (Polonya, İsveç)

     Ara / Interruption / Yorgos Zois (Yunanistan, Fransa, Hırvatistan)

     Bir Nefes / One Breath / Christian Zübert (Almanya)

     Bir Aile Filmi / Family Film / Olmo Omerzu (Çek Cumhuriyeti, Almanya, Slovenya)

     Ansızın / All of A Sudden / Aslı Özge (Almanya, Hollanda, Fransa)

    Ulusal Yarışma’da Altın Lale Ödülü için, yapımı 2015-2016 sezonunda tamamlanan 11 film yarışacak. Bu yıl yarışmadaki 4 filmin dünya, 3 filmin ise Türkiye prömiyeri yapılacak. Altın Lale Ulusal Yarışma jüri başkanlığını, Türkiye sinemasının en önemli kadın oyuncularından Müjde Ar üstleniyor. Jürinin diğer üyeleri ise oyuncular Tansu Biçer ve Niki Karimi, yönetmen Ben Hopkins, gazeteci yazar Murat Uyurkulak ve dağıtımcı Torsten Frehse. Jürinin seçeceği En İyi Film’e 150.000 TL, En İyi Yönetmen’e ise 50.000 TL ödül verilecek. Festivalde En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu seçilecek isimler 10.000’er TL alacak. Ayrıca, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Özgün Müzik dallarında da ödüller verilecek. 29 yıldır Türkiye Sineması ve Ulusal Yarışma Tema Sponsoru Anadolu Efes, bu sene de Onat Kutlar anısına verilen Jüri Özel Ödülü’nü kazanacak filmin yapımcısını bu yıl da 60.000 TL ile ödüllendirecek.

    Altın Lale Ulusal Yarışma Bölümünde yer alan filmler;

     TarlaCemil Ağacıkoğlu

     Benim Kendi HayatımAdnan Akdağ

     Rüzgârın Hatıraları / Özcan Alper 

     Siyah Karga / Tayfur Aydın 

     Kalandar Soğuğu / Mustafa Kara 

     Rauf / Barış KayaSoner Caner

     Mavi BisikletÜmit Köreken

     Toz BeziAhu Öztürk

     Ana YurduSenem Tüzen

     Rüzgarda Salınan Nilüfer / Seren Yüce 

     Kasap HavasıÇiğdem Sezgin

    İstanbul Film Festivali’nin belgesel sinemayı ve belgeselcileri desteklemek amacıyla düzenlediği Ulusal Belgesel Yarışması’nda seçilecek En İyi Belgesel’e 10.000 TL ödül verilecek. Ulusal Belgesel Yarışma Jürisi’nde belgesel sinemacı yönetmenler Emel Çelebi, Güliz Sağlam ve Carlos Hagerman yer alıyor. Gösterilecek 12 belgeselden 7 film dünya prömiyerini, 3 film Türkiye prömiyerini İstanbul Film Festivali’nde yapacak.

    2012 yılında kaybettiğimiz yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına verilen Seyfi Teoman En İyi İlk Film

    Ödülü’nü kazanan filmin yönetmenine sonraki çalışmalarını teşvik etmek üzere CMYLMZ Fikirsanat aracılığıyla 30.000 TL ödül verilecek. Festivalin Altın Lale Uluslararası Yarışma, Sinemada İnsan Hakları Yarışması ve Türkiye Sineması (Altın Lale Ulusal Yarışma, Yarışma Dışı, Yeni Türkiye Sineması) bölümlerinde yer alan Türkiye yapımı tüm kurmaca ilk filmler bu ödüle aday olabiliyor. Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü jürisinde senarist, yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun, dağıtımcı Ioanna Stais ve oyuncu Ahmet Rıfat Şungar yer alacak.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top