Hesabım
    Mürekkep Yürek
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    3,5
    İyi
    Mürekkep Yürek

    Mürekkep Yürek

    Yazar: Oktay Ege Kozak

    Mürekkep Yürek, kitap okumanın ve hayal gücünün önemini küçüklere aşılamayı amaçlayan mütevazi bir çocuk fantazisi. Bütçe, teknik başarı veya senaryo bakımından Harry Potter ile atışamıyor belki, ve hikayedeki bariz hatalar ve delikler üzerine uzunca konuşulabilir.

    Fakat bir sürü içerik bakımından boş, küçüklere ihtiyaçları olmayan oyuncaklar ve giysiler satmayı amaçlayan, sonuna kadar materyalist duyu saldırısı çocuk filmlerinin salonları doldurduğu şu yıllarda, küçükleri sinemaya götürmek için en ideal seçim olmasa da kötü bir seçim olmadığı kesin.

    Cornelia Funke'nin (Aranızda Arrested Development izlemiş varsa soyadı güldürecektir) ortalama satan kitabından uyarlanan Mürekkep Yürek, yükse sesle kitap okuduktan sonra kitaptaki karakterleri gerçek dünyaya taşıma kabiliyetine sahip, gümüşdil adı verilen nadir insanlardan Mo Folchart'ın ve kızı Meggie'nin maceralarını anlatıyor.

    Erkek okuyucu olarak biliyoruz ki gerçek dünyada bu tür bir güce sahip olduğunu farkeden her erkek ilk olarak "Zengin Süpermodel Nemfomanyağın Günlüğü" kitabını avazı çıktığı kadar yüksek sesle okuyacaktır. Fakat (ne yazık ki) gerçek dünyada değil bir çocuk filmindeyiz. İşte bu yüzden Mo, Meggie daha küçükken ona kötü bir Dungeons & Dragons kitabını hatırlatan fantastik roman Inkheart'ı okur.

    Gümüşdillik (?) gücünü henüz fark etmeyen Mo, birden kitaptaki kötü adamları gerçek dünyaya taşır. Meggie ile kötü adamlardan kaçmayı başaran Mo, sonraki sekiz yılı kendi güçleri yüzünden Inkheart kitabına giren eşi Resa'yı kurtarmak için kitabın başka bir kopyasını aramakla geçirir.

    Bu özetten anlaşılacağı gibi Mürekkep Yürek'in kurallarını açıkça anlamak kolay değil. İlk olarak Mo, hayatı boyunca ilk kez Inkheart kitabını mı yüksek sesle okuyor? Daha ilk sınıfta alfabeyi okuduğunda devasa a ve b harfleri okulu yerle bir etmeye başladığında bu güce sahip olduğunun farkına varmış olması lazım. Ayrıca eğer bir gümüşdil kitaptan bir karakteri gerçek dünyaya getirirse, gerçek dünyadan biri kitaba girmek zorunda. Resa, bu yüzden kitapta kilitli kalıyor. Fakat kimin kitaptan çıkıp kimin kitaba gireceği kararını kim veriyor?

    Son anda bir araya getirilmiş izlenimi veren acele sonu ve bazı diğer hikaye problemlerinden kesinlikle yakınıyor Mürekkep Yürek. Daha ince ellerden geçmiş bir yeniden yazım senaryo oldukça yararlı olabilirmiş.

    İskelet Anahtar, K-Pax ve Hackers gibi birbirinden değişik filmlere imza atmış yönetmen Iain Softley, ilk fantazi denemesinde ekranı her fırsatta Oz Büyücüsü'nden Toto ve uçan maymunlar, Ali Baba, Kırmızı Başlıklı Kız ve tek boynuzlu at gibi tanıdık masal karakterleri ile dolduruyor. Fakat bu tür bariz fantastik örneklerin dışında Mürekkep Yürek, aslında gayet basit ve düz bir görsel yapıya sahip. Sinemada kaçırırsanız eğer, DVD'de izlense de olur.

    Fazla akılda kalmasa bile Mürekkep Yürek, eğlenceli bir çocuk fantazisi. Yüksek sesle okuduklarımızın hayata geçmesi de ilginç bir fikir. Gerçek hayatta olması imkansız biliyorum ama ne olur ne olmaz, denemekten kaybedeceğimiz bir şey yok. Hadi benimle beraber şu cümleyi yüksek sesle okuyun: Ve birden önümde on milyon dolar oluştu...

    Daha Fazlasını Göster

    Yorumlar

    Back to Top