Hesabım
    Kahraman Uzaylılar
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    2,5
    Geçer
    Kahraman Uzaylılar

    Temiz işçiliğin ilerisine gidilememiş...

    Yazar: Funda Sularöz

    Animasyon dünyası uzaylı yaratıklara bayılıyor. Canavarlar Yaratıklara Karşı (Monsters vs. Aliens), Sevimli Canavarlar ve serinin ikinci filmi Sevimli Canavarlar Üniversitesi’nden sonra Kahraman Uzaylılar, yine uzaydan gelen yaratıkları kendine konu edinerek; eğitim sistemimizin ezberci anlayışı kıvamında tekrarı sürdüren bir senaryoyla karşımıza çıkıyor.

    Baas gezegenin halkı, huzur içinde hayatlarını sürdürüyorlardır. Gezegen dışından gelebilecek tüm felaketler, kas gücü kuvvetli olduğu kadar egosu zekasını köreltmiş Scorch ve ileri zeka, karizma yoksunu, cesaretsiz ağabeyi Gary tarafından engellenmektedir. Kontrol odasından ileri teknoloji ile yönlendirdiği Scorch, gezegeninin koruyucu kalkanı görevini üstlenir. Ta ki karanlık gezegene gidene kadar… Tüm evrende gidenin bir daha dönmediği karanlık gezegen, yani bizim dünyamıza gönderilen Scorch göreve atılırken, Gary bu göreve karşı çıkar. Scorch dünyaya geldiği gibi ele geçirilince görev başa düşer.

    Despicable Me, Ice Age: Continental Drift, 9 gibi filmlerde ‘storyboard artist’ olarak yer alan, sinemada ilk uzun metraj yönetmenlik deneyimini Kahraman Uzaylılar ile yaşayan Cal Brunker, filmde temiz işçiliğin ilerisine gidememiş. Bir tek Baas gezegeninin -ki o da diğer filmlerden tanıdık bir dünya- resmedildiği filmde dünya adına afişin aksine bir tasvir söz konusu değil. Amerika’da 51. Bölge’ye düşen Scorch ve Gary, diğer uzaylılarla birlikte kapalı kapılar ardında sıkışıyor. Bir tek Nevada çölündeki kovalamaca görüntülerinde dünya mekân algısı yaratılırken, üç boyutlu filmlerin dağlar arasında olmazsa olmaz kovalamacasından öte değil.

    Filmin en güçlü tarafı seslendirme kadrosu. Sarah Jessica Parker, Jessica Alba, Brendan Fraser gibi isimler bir araya geldiler. Fakat ne yazık ki Türkiye’de bu gücü karşılayacak kişiler seslendirmede yer almıyor.

    Film espri mahiyetinde küçük çocuklara hitap ederken verdiği mesaj o çocukların pek de anlayabileceği bir dilde oluşturulmamış. Bu mesaj özellikle Baas gezegeninde ve dünyada uzaylılara dünya gezegeni tanıtılırken görsel ve kurgusal anlamda başarılı bir şekilde anlatılsa da 7 yaşındaki bir çocuğun "dünyanın komünizmi sevmediği" mesajını anlayabileceğini sanmıyorum. Ama ürün yerleştirmenin göze soka soka yapıldığı filmle çocukların Seven Eleven markasını artık tanımaması imkânsız gibi.  Bununla birlikte teknolojinin çok ileri olduğu gezegenlerde –hatta Facebook, Google, telefon gibi teknolojileri dünyaya getirenler uzaylılardır- her zaman iyilik için kullanılması mesajı, çocuklar tarafından en net okunabilecek mesaj.

    Sonuç olarak, 7 yaşından aşağı çocuğunuz, kardeşiniz varsa ve izlediği ilk filmse onun için güzel bir deneyim olacaktır, siz de onların mutluluğuyla mutlu olmayı bilin canım!

    Daha Fazlasını Göster

    Yorumlar

    Back to Top