Hesabım
    6 Underground
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    2,5
    Geçer
    6 Underground

    Bu ekibi yeniden toplamamalıyız!

    Yazar: Onur Çakmak

    Artık sektördeki yeri ve etkisi tartışılmayacak durumda olan Netflix’in son yapımlarından birisi de “6 Underground” oldu. Armageddon (1998) ve Transformers serisiyle tanıdığımız Michael Bay’in yönetiminde, yaklaşık 150 milyon dolarlık iddialı bütçesiyle aksiyon filmleri dünyasında yerini aldı. Biçim itibariyle Ocean’s Eleven (2001), Mission: Impossible (1996) gibi örneklerle aynı kulvarda sayılabilecek filmde; farklı meslek ve niteliklere sahip ancak aynı amaca hizmet eden 6 kişi bir araya geliyor. (Aksiyon severler böyle ekiplerin senede en az bir kere kurulduğunu bilirler ve o tarihi beklerler…) Hikayenin Ocean’s Eleven’dan ayrıldığı ve Mission: Impossible’a yaklaştığı nokta ise finale yarım saat kala liderleri One (Ryan Reynolds) karakterinin vurguladığı gibi; ekibin bir “dünyayı değiştirme” çabası içerisinde olması. Ancak ayrılan meblağ düşünüldüğünde, alıntıladığım kült işlerin yarattığı aurayı yakalayabildiğini söylemek hayli zor.

    One, ismini ve geçmişini saklayan, teknoloji düşkünü fakat iyiliksever görünümlü bir milyarderdir. “Turgistan” isimli kurgu ülkenin başındaki diktatöre darbe yapmak, yerine kardeşini geçirmek gibi ulvi bir görev için topladığı ekibin üyelerini tek tek seçerken, onlardan da birbirleri arasında mesafeli iletişim kurmalarını bekler. Bir şekilde eski hayatlarını bitirirler ve yenisinde isimlerini dahi bilmeyeceklerdir. (Bir noktaya kadar tabii!)

    Başlangıçta, Floransa’nın dar sokaklarında 20 dakikalık bol hasarlı bir kaçma-kovalama sahnesi izlerken, numaralarla hitap edilen üyeleri tanımaya başlıyoruz. Fıstık yeşili aracın şoför koltuğunda usta manevralarıyla 6 numara (Dave Franco) oturuyor, arkada kadın üyeler 2 ve 4 numara var. 2 numara (Melanie Laurent) eski bir FBI ajanı, 5 numara (Adria Arjona) ise doktor. O esnada tetikçi 3 numaramız (Manuel Garcia-Rulfo), Duomo’nun çatısındaki 4 numarayı (Ben Hardy) bekliyor, kendisi bir akrobat! Hepsi alanlarında oldukça yetenekli ve liderlerinin onları nasıl bulduğundan habersizken, takip sahnesinin ardından bunu ve karakterlerin geçmişlerini detaylı olarak öğrendiğimiz bölüm geliyor. Eski asker, keskin nişancı 7 numara (Corey Hawkins) da hikayeye burada dahil oluyor. Oyunculukların birbirinden pek rol çalmadan, orantılı yansıtıldığını söyleyebiliriz.

    Yüksek bütçeli aksiyon filmlerinde görmeye alıştığımız çeşitli Avrupa lokasyonlarına “Rönesans İtalya’sı” tercihiyle dahil olan 6 Underground, Netflix destekli görsel zenginliğinin yanında, türünün diğer bileşenlerine de sahip ve bunlara kendi meşrebince eğlence katmak istemiş. Ortaya seyircisini umursamayan, fazla “fast-food” bir seyirlik çıkmış. Michael Bay, filmografisinin ortalamasını hesaplayıp çekmiş sanki!

    Baştan sona sahne geçişleri oldukça keskin ve bu seçim anlatımı zayıflatmış. Diyalogların da hızlı aktığı filmde özellikle Ryan Reynolds’un karakterinin kullandığı, mesnetsiz bulduğum sarkastik/hicivli dil ve “Turgistan” kurgusuyla öne çıkarılan, bu vasıtayla Amerikan siyasetine ve küresel ilişkilere yapılan dokundurmalar da oldukça yavan duruyor. Vaktinizi kolaylıkla başka filmlere ayırabilirsiniz…

    Daha Fazlasını Göster

    Yorumlar

    • Bora Gürlek
      Klavye delikanlısısın. Ben normal sosyal medya hesabımla girerken sen fake hesap açıp millete küfür etmekten başka ne iş yaparsın? Cidden merak ettim senin olayın ne? Tüm yorumlarına baktım da tüm yaptığın bu; küfür, hakaret.. Olayın ne abicim senin? Beni bulabiliyorsan gizlice sikersin, ama ben seni bulursam alenen sikerim !
    • Aydın Taran
      Bora seni bulurum yeminlen gizli gizli sikerim akıllı ol.
    • Bora Gürlek
      Al işte bir klavye delikanlısı daha(!). Kardeş, eleştirmene benim lafım? Yazar filmi doğru düzgün izlememiş bile ve çala kalem sırf maaşını alabilsin diye karalamış durmuş. Ben bu filmin nereleri güzel diye nereleri kötü istersen sana on maddelik argümanlarımı sunarım da sen anlayabilir misin?? Sinemadan anlasan, konuşmaktan anlasan, insana nasıl hitap edilir anlasan belki, ama ilk işi senin gibi HAKARET ETMEK olan andavallarla uğraşmıyorum artık. Seni İLERİ ZEKANDAN ötürü tebrik ediyorum(!).
    • Aydın Taran
      Benımde ömrümde gördüğüm en geri zekalı adamlardan birisin.
    • Batuhan G.
      Kesinlikle fazla yorum yapmaya gerek yok.Başarılı bir film olmasına karşın anlattıkları orta doğu ve ülkemizde yaşananları canlandırdı gözümde.. Önermesi açık; maşamı kullanırım istediğimi yaptırırım Ben amerikayım. Devrilen liderin Kaddafi'nin ölümü gibi halkın eline verilmesi. Diktatör bir lider profili. ne yazık ki Araç ve Amaç filmi. güzel propaganda..
    • mavihan
      film aksiyon tarafıyla iyi ancak bu filmlerin maksadı aksiyon değildir. propaganda aksiyon filmlerinde önemli bir silahtır. baktığınız vakit tam türkiye düşmanlığı yapılıyor. netflix muhtemel türk izleyici tepkisini almamak için tungistan demiş ülke adı. bayrağında hilal olması, sultan 3. ahmetin örnek olarak verilmesi, darbe taraftarlığı yapılarak abd eliyle ülkelere yapılan darbelerin meşrulaştırılması, bazı sahnelerde türk figürlerin (heykelerde) kullanılması vb. birçok nedenle ülkemiz hedef alınan kara propaganda filmi. arap kıyafetli kişilerin kullanılması ya klasik amerikan cehaletinde (türkleri arap sanmaları) ya da netflixin türk izleyici tepkisinden korkmasından. ne yazık ki neredeyse kimse de tepki göstermemiş. önceden 24 hours dizisinde olsun criminal mind border dizisinde olsun türk düşmanlığına tepki gösterilirdi. şimdi kanıksanmış ki bu yenildiğimiz bir cephe. abd propagandasında ilk adım yalanı söylemek ikincisi yalana alıştırmak sonuncusu ise yalanı doğru yapıp hedefe kavuşmaktır. burada 2. adımı başardıklarını görüyorum
    Back to Top