Hesabım
    25. Yaşını Kutlayan 10 Harika Aksiyon Filmi

    1997'de gösterime giren ve bugün hala geçerliliğini koruyan 25 yıllık aksiyon filmleri...

    Eski tarz aksiyon filmlerinin modası hiçbir zaman geçmeyecek desek yanılmış olmayız. Süper kahraman filmlerinin altın çağında, piyasaya çıkan aksiyon filmlerinin büyük çoğunluğunu da bu türe ait filmler oluşturuyor. Ancak bu yıl vizyona giren ve bir milyar doları aşan hasılatıyla 2022'nin tüm dünyada en çok kazanan filmi olan "Top Gun: Maverick" gösterdi ki seyirciler eski tarz aksiyon filmlerini gerçekten çok özlemiş...

    Tom Cruise'un başrolde olduğu devam filminin pratik efektleri ve gerçekçi aksiyon sahneleri, 1980'li ve 1990'lı yılların aksiyon filmlerini özleyen seyircilere bir nefes olmasının yanı sıra, yeni nesil izleyicilerin de eski filmlere olan ilgisini canlandırdı. 

    Bu galerimizde, bu yıl 25. yaşını kutlayan 10 aksiyon filmini bir araya getirerek hem nostaljik bir sinema yolculuğuna çıkmak isteyenlere hem de aksiyon klasiklerini keşfetmek isteyenlere ilham olmak istedik. İşte 1997 yapımı 10 harika aksiyon filmi...

    Con Air

    Simon West'in unutulmaz aksiyonu "Con Air"de Nicolas Cage, John Malkovich, Steve Buscemi ve Danny Trejo gibi efsane isimler rol alıyor. Azılı suçluları hapishaneye nakleden bir uçak suçlulardan biri tarafından ele geçirilir. Ancak uçağın yolcuları arasında yeni tahliye olmuş ve aslında iyi birisi olan Cameron Poe (Cage) da vardır. Karısına ve hiç görmediği küçük kızına kavuşma hayalleri kuran Poe, uçağı kaçıranlarla mücadele etmek zorunda kalır... Gerçekçilikten uzak bu film, zamanında eleştirmenlerden geçer not alamasa da eğlenceli bir seyirlik olarak bugün hala değerini koruyor.

    The Fifth Element

    Luc Besson imzalı fütüristik gerilim filmi "The Fifth Element" (5. Element) distopik bilim kurgu türüne benzersiz bir aksiyon getirdi. 23. yüzyılda geçen filmde, aksiyon filmlerinin aranan yıldızı Bruce Willis, kendi halinde bir taksi sürücüsü olan Korben Dallas'ı canlandırıyor. Dallas'ın yolu, kötülüğe karşı bir silah olarak yaratılan Leeloo (Milla Jovovich) ile kesişir ve farkında olmadan kozmik silah arayışında ana figür haline gelir. Tekno-noir öncüsü "Blade Runner"ın düşündürücü tematik özünden eksik olsa da heyecan verici aksiyon sahneleriyle "The Fifth element" 90'ların ikonnik aksiyon filmlerindne biri olarak kalıyor.

    Breakdown

    Jonathan Mostow'un değeri pek bilinmemiş gerilim filmi "Breakdown"da Kurt Russell, kayıp karısını arayan sıradan bir adamı canlandırıyor. Çölün ortasında arabaları bozulan çift, yardım aramak için ayrılıp farklı yönlere gider, ancak kendilerini nelerin beklediğinden habersizdirler... Russell'ın karakteri karısını bulmak ve neden herkesin onu görmediğini iddia ettiğini ortaya çıkarmak için çabalarken giderek daha umutsuz hale gelir. "Breakdown", Russell'ın neredeyse on yıl boyunca aile dostu filmlere odaklanmadan önceki son aksiyon filmlerinden biriydi.

    Absolute Power

    Clint Eastwood, ABD Başkanı'nın metresinin bir çift Gizli Servis ajanı tarafından öldürülmesine tanık olan usta bir hırsız hakkındaki siyasi olarak da yüklü bir aksiyon gerilim filmi olan "Absolute Power"ın (Mutlak Güç) yönetmenliğini, yapımcılığını ve başrolünü üstlendi.  David Baldacci'nin romanından uyarlanan ve seyirciyi karanlık, dolambaçlı, öngörülemeyen bir hikayaye davet eden senaryoyu usta senarist William Goldman kaleme aldı.

    Men in Black

    Marvel çizgi romanından uyarlanan "Men in Black" (Siyah Giyen Adamlar) klasik polis filmleri türüne bilim kurgu esintileri getiriyor. Filmde Will Smith saf çaylağı oynarken; Tommy Lee Jones, uzaylı istilacılarla savaşmaya adanmış gizli bir devlet kurumunun emektar ajanını canlandırıyor. Smith ve Jones'un güçlü ekran kimyası ve eğlenceli olay örgüsüyle çok sevilen "Men in Black" devam filmlerine de yol açtı.

    Grosse Pointe Blank

    John Wick umutsuzca ihtiyaç duyduğu terapiyi alsa ne olurdu? Bu, John Cusack'ın lise buluşmasına katılan ve ahlak dışı yaşam seçimlerini değerlendirerek farklı bir yola gitmeyi tercih eden bir suikastçıyı canlandırdığı "Grosse Pointe Blank" filminin temel sorusu. Tom Jankiewicz'in esprili senaryosu, bir lise buluşmasını bir suikastçı gerilim filminin şiddetiyle birleştiren yüksek konseptli bir aksiyon komedisi.

    Tomorrow Never Dies

    "Tomorrow Never Dies" (Yarın Asla Ölmez) yalnızca eğlenceyle dolu bir James Bond filmi değil, medyanın gücü hakkındaki mesajı, bugün her zamankinden daha güçlü ve anlamlı olan, ileri görüşlü bir sahte haber hicividir. Megalomanyak bir medya patronu tüm dünya pazarına hakim olmak için 3. Dünya Savaşı'nı çıkarmaya varan girişimlerde bulunur. Çin - İngiltere savaşını önlemek için görevlendirilen James Bond rolünde Pierce Brosnan her zamanki gibi çok karizmatik, ona eşlik eden Michelle Yeoh da unutulmaz bir performansa imza atıyor...

    Starship Troopers

    Paul Verhoeven imzalı hicivli aksiyon destanı Starship Troopers (Yıldız Gemisi Askerler), Robert A. Heinlein'ın aynı adlı klasik bilimkurgu romanından uyarlandı. Film, uzaylı dev bir böcek türüne karşı savaşmak için askere alınan insan askerlerini konu alıyor. İnsan olmayan düşmanlarla savaşan insanların hikayesi, "Starship Troopers"ın savaşın saçmalığını diğer savaş karşıtı filmlerden daha keskin ve soyut bir şekilde hicvetmesine izin verdi.

    Air Force One

    Genellikle "Başkanın Uçağında Zor Ölüm" olarak tanımlanan "Air Force One"da (Hava Kuvvetleri Bir) Harrison Ford, ABD tarihindeki en karizmatik ve sert başkanı canlandırıyor. Uçağı teröristler tarafından kaçırılan ABD başkanı, aslında onur madalyalı eski bir askerdir ve tehditle kaşılaştığında askeri deneyimlerini kullanması gerekir... Wolfgang Petersen tarafından yönetilen filmde Gary Oldman unutulmaz bir kötü adam performansı ortaya koyuyor.

    Face/Off

    Aksiyon filmlerinin usta yönetmeni John Woo'nun gerçekçilikten uzak bu filminde John Travolta ve Nicolas Cage, birbirileriyle yüzlerini değiştiren bir FBI ajanı ve suçlu rolünde yer alıyorlar. Kağıt üzerinde kulağa gülünç gelen bu fikir, Travolta ve Cage'in performansları ve Woo'nun tipik stilize yönü ile unutulmaz bir aksiyon filmi haline geliyor...

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top