Hesabım
    Toronto Film Festivali’nden En İddialı 20 Aktör Performansı!

    Toronto Film Festivali'ni takip eden sinema yazarı Selin Gürel, festivalin en iddialı 20 erkek oyuncu performansını beyazperde.com için seçti!

    Benedict Cumberbatch Film: The Imitation Game

    Karakter: Alan Turing

    Önemli not: The Fifth Estate felaketinden sonra, Cumberbatch’in bu role ihtiyacı vardı. Ancak başarılı performansına rağmen, The Imitation Game, aktörün özlemini çektiği küçük başyapıt değil. Yakınından bile geçmiyor.

    Türkiye vizyon tarihi: Belli değil

    Steve Carell

    Film: Foxcatcher

    Karakter: John du Pont

    Önemli not: Cannes’da dünya prömiyerini yapan Foxcatcher, o zamandan beri Steve Carell’ın performansıyla konuşuluyor. Kesin bir Oscar adaylığı, muhtemel bir Oscar ödülü ile karşı karşıyayız. Carell, hayatının rolünde.

    Türkiye vizyon tarihi: 14 Kasım

    Eddie Redmayne

    Film: The Theory of Everything

    Karakter: Stephen Hawking

    Önemli not: Man on Wire’ın yönetmeni James Marsh, Stephen Hawking’in öğrenciliğinden başlıyor; evliliğini, buluşlarını ve hastalığını birbirine paralel olarak anlatıyor. Eddie Redmayne olağanüstü. Kariyerinde artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

    Türkiye vizyon tarihi: 27 Şubat 

    Miles Teller

    Film: Whiplash

    Karakter: Andrew Neyman

    Önemli not: Şimdiye kadarki en büyük başarısı, vasat filmlerde Shailene Woodley’ye eşlik etmek olan Miles Teller, Whiplash ile bütün bakışları üzerinde toplayacağı bir ödül sezonuna giriyor. Son yılların en kan ter içindeki performansı.

    Türkiye vizyon tarihi: Belli değil. Vizyondan önce Filmekimi’nde. 

    J.K. Simmons

    Film: Whiplash

    Karakter: Terence Fletcher

    Önemli not: Andrew Neyman’a hayatı zindan eden caz ustası rolünde J.K. Simmons, öğrencilik yaşamınızda muhakkak karşı karşıya geldiğiniz “kabusları süsleyen öğretmen” tiplemesinin psikolojik şiddet ayarını kaçırıyor. Hem de ne kaçırmak!

    Türkiye vizyon tarihi: Belli değil. Vizyondan önce Filmekimi’nde.

    Al Pacino Film: The Humbling Karakter: Simon Axler

    Önemli not: Oyunculuğa olan ilgisini kaybetmiş, intihara meyilli emektar aktör rolünde Al Pacino, kendisinin melankolik versiyonunu canlandırıyormuş gibi. Kendiyle alay ederken, acınası durumlardan mizah çıkarmayı bilen, özel bir performans sunuyor.   

    Türkiye vizyon tarihi: 21 Kasım

    Jake Gyllenhaal

    Film: Nightcrawler

    Karakter: Lou Bloom

    Önemli not: Rolü için 9 kilo veren Jake Gyllenhaal, incelmiş suratı ve kocaman gözleriyle filmi esir alıyor. İyi haber, işin içinde bu kez sadece kilo vermiş bir oyuncu değil, baştan sona kadar ilginçliğini koruyan, sıradışı bir karakter de var. Ancak film, performansın altında kaybolup gitmeye mahkum. Tıpkı The Imitation Game gibi.   

    Türkiye vizyon tarihi: 28 Kasım

    Timothy Spall

    Film: Mr. Turner

    Karakter: J.M.W. Turner

    Önemli not: Cannes’da En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kapan Timothy Spall’un İngiliz ressam J.M.W. Turner rolündeki başarısı bir sır değil. Mr.Turner gösteriyor ki, 60’ına merdiven dayamış bir oyuncu olmanın zevki en çok bir Mike Leigh filminde çıkıyor.   

    Türkiye vizyon tarihi: Belli değil. Vizyondan önce Filmekimi’nde.

    Adam Driver

    Film: While We’re Young

    Karakter: Jamie

    Önemli not: Üç filmle birden Toronto’ya konuk olan Adam Driver, kariyerinin en iyi 10 gününü yaşıyor. Harika bir Noah Baumbach filminde, başrollerdeki Ben Stiller ve Naomi Watts’ı değil, yan roldeki Adam Driver’ı konuşuyoruz. 

    Türkiye vizyon tarihi: Belli değil

    Adam Driver

    Film: Hungry Hearts

    Karakter: Jude

    Önemli not: Bu filmdeki rolüyle Venedik’ten En İyi Erkek Oyuncu ödülü ile dönen Adam Driver, rol aldığı yeni Star Wars filmini ve yeni Martin Scorsese filmini beklemeden adından söz ettirmeyi başardı.  

    Türkiye vizyon tarihi: Belli değil

    Willem Dafoe

    Film: Pasolini

    Karakter: Pier Paolo Pasolini

    Önemli not: Abel Ferrara’nın, benzersiz yönetmen Pier Paolo Pasolini’nin hayatının son üç gününe odaklanan filmi, asla tutulamayacak bir söz, ulaşılamayacak bir hedef gibi. Ancak bu, Willem Dafoe’nun ve performansının umurunda değil.      

    Türkiye vizyon tarihi: Belli değil

    Colin Farrell

    Film: Miss Julie

    Karakter: John

    Önemli not: Liv Ullmann’ın meşhur August Strindberg oyunundan uyarladığı Miss Julie’de Jessica Chastain ve Samantha Morton ile birlikte son derece yoğun bir oyunculuk gösterisini sırtlayan Colin Farrell, zorun altından kalkıyor.     

    Türkiye vizyon tarihi: Belli değil

    Bill Murray

    Film: St. Vincent

    Karakter: St. Vincent de Van Nuys

    Önemli not: Son yıllarda, eğer bir Wes Anderson filminde oynamıyorsa, ona özgü melankolik mizahı mumla arar hale geldiğimiz Bill Murray, nihayet özlediğimiz tarzda bir karakterle karşımızda. St. Vincent, Murray’in dönüşünü ilan ediyor.

    Türkiye vizyon tarihi: 19 Aralık

    Viggo Mortensen

    Film: Jauja

    Karakter: Gunnar Dinesen

    Önemli not: Festivalde Jauja dışında, Loin des hommes adlı filmi de gösterilen Viggo Mortensen, Jauja’da Danca, Loin des hommes’da Fransızca oynuyor. Özellikle Jauja, bir filmden çok bir deneyim olduğu için Mortensen sevenleri şaşırtacak.

    Türkiye vizyon tarihi: Belli değil

    Romain Duris

    Film: Une nouvelle amie

    Karakter: David

    Önemli not: Fransa’da üst üste en seksi aktör listelerinin tepesine yerleşen Romain Duris, bu imajını yerle bir edecek, zor sınavlardan geçmeyi seviyor. François Ozon’un son filmi Une nouvelle amie’de, Fransız romantik komedilerinin güleryüzlü adamı olmanın çok ötesinde.

    Türkiye vizyon tarihi: 20 Şubat

    Tobey Maguire

    Film: Pawn Sacrifice

    Karakter: Bobby Fischer

    Önemli not: Tobey Maguire, Amerikalı satranç şampiyonu Bobby Fischer’ın hayata karşı olan öfkesi ve isyanını, film boyunca üzerinde bir kıyafet gibi dolaştırıyor. Diğer yandan Pawn Sacrifice, biyografi türünde öyle geleneksel tercihler yapıyor ki, sabırları zorlayabilir.

    Türkiye vizyon tarihi: Belli değil

    Nikolaj Coster-Waldau

    Film: En chance til

    Karakter: Andreas

    Önemli not: Hollywood’a temelli transfer olmak için çok acele etmeyen Nikolaj Coster-Waldau, ülkesi Danimarka’da, ana dilinde filmlerde rol almaya devam ediyor. Hem de Danimarka sinemasının önemli yönetmenlerinden Susanne Bier önderliğinde. En chance til, Coster-Waldau’nun nihayet kendini gösterdiği film olacak.   

    Türkiye vizyon tarihi: Belli değil

    Richard Gere

    Film: Time Out of Mind

    Karakter: George

    Önemli not: Richard Gere’ı, 65’inden sonra bağımsız bir filmin başrolünde görmek hayli sevindirici. Gere’ın rol aldığı son kayda değer film olan I’m Not There.’i Todd Haynes ile birlikte yazan Oren Moverman, bu kez aktörü yöneten isim. Gere, filmde kızıyla yeniden iletişim kurmaya çalışan bir evsizi canlandırıyor.

    Türkiye vizyon tarihi: Belli değil

    James Franco

    Film: The Sound and the Fury

    Karakter: Benjy Compson

    Önemli not: Bir yönetmen olarak edebiyat uyarlamalarından vazgeçemeyen James Franco, yine bir William Faulkner eserine el atıyor. Ancak The Sound and the Fury’de yönetmenliğiyle değil oyunculuğuyla dikkat çekiyor.

    Türkiye vizyon tarihi: Belli değil

    Denzel Washington

    Film: The Equalizer

    Karakter: Robert McCall

    Önemli not: Denzel Washington-Antoine Fuqua işbirliği, her ikisine de iyi geliyor. Ancak yine de The Equalizer, Fuqua hayranlarının beklediği film değil. Washington için ise artı puan.

    Türkiye vizyon tarihi: 26 Eylül

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top