Hesabım
    Yeşilçam’ın Unutulmaz Aşk Filmleri

    Bulamadık ne selvi boylu, ne al yazmalı birini...

    Yaşadığımız toprakların sinema ile tanışma anından itibaren hiçbir şey eskisi gibi olmadı. İlk önce, Muhsin Ertuğrul gibi tiyatrodan yetişme isimler sinemaya doğru yol aldı. Ardından gelen süreçte de sinema, kendi insanlarını yetiştirmeye başladı. Dünya üzerinde gerçekleşen her olaydan etkilenen sinemamızda Yeşilçam'ın oluşması da, belirli olayların sonucudur. Türkiye'nin içine girdiği durumların ardından ortaya çıkan "eğlenme ihtiyacı" önünde sonunda Yeşilçam'ı doğurur. 2000'li yıllarda olsa, yılda yüzlerce film çekilmeye başlamasının ardından, sinemamızın gelişeceği düşüncesine kapılabilirdik. Ama o yıllarda olan imkansızlıklar nedeniyle birbirinin aynı diyebileceğimiz binlerce film çekilir. Bu sırada da aralarından Metin Erksanlar, Ertem Eğilmezler, Ömer Kavurlar, Atıf Yılmazlar çıkarak Yeşilçam dönemini bizlere en iyi şekilde hatırlatacaklardır.

    İşte o dönemden geriye kalan kalplerimize dokunduğu için en çok sevindiğimiz Yeşilçam aşk filmleri...

    Son Hıçkırık (1971)

    Son Hıçkırık Ertem Eğilmez yönetmenliğinde, Hülya Koçyiğit ve Kartal Tibet'in başrolünde yer aldığı bir Kerime Nadir roman uyarlaması. Yeşilçam'ın en dramatik aşk hikayelerinden olan Son Hıçkırık, Kenan'ın sevgilisine kavuşamaması üzerine sevgilisine çok benzeyen biriyle evlenerek kavuşma hikayesini anlatır.

    Selvi Boylum Al Yazmalım (1977)

    "Sevgi neydi? Sevgi emekti." sözlerini gencinden yaşlısına herkesin hayatına yerleştiren Selvi Boylum Al Yazmalım bu listenin başköşesinde yer alıyor. Türkan ŞorayKadir İnanır ve Ahmet Mekin'in yer aldığı film, Cengiz Aytmatov'un romanından beyaz perdeye uyarlanmıştır. İyi ki de uyarlanmıştır!

    Efkarlı Sosyetede (1968)

    Sadri Alışık'ın en ilginç filmlerinden biri olan Efkarlı Sosyetede'de her şey, işportacı efkarlı Arif'in sosyeteye adım attığı gibi kendini bir entrikanın içinde bulmasıyla başlar. Selma'nın (Filiz Akın) başka biriyle evlenmemek için zengin Rükneddin'in oğlu Arif ile evleneceği yalanını söylemesi üzerine ortalık birbirine karışır ve işin içinden çıkılmaz bir hal alır!

    Üç Arkadaş (1971)

    Bazen sevgi iki kişilik olmaz! Kadir İnanırHalit Akçatepe ve Müşfik Kenter'in başrollerini paylaştığı Üç Arkadaş, çengelli iğne satarak hayata tutunan kör genç kız Gül'e (Hülya Koçyiğit) kendilerini zengin olarak tanıtsalar da, asıl zengin olan gönülleridir. Murat'ın (Kadir İnanır) aşık olduğu Gül'ü mutlu etmek için ellerinden geleni yapan arkadaşlar, belki de Türk sinemasının en etkileyici filmlerinden birini ortaya çıkarırlar.

    Seven Ne Yapmaz (1970)

    Yeşilçam'ın en imkansız aşk hikayelerinden birinde sıra! Kartal Tibet ve Hülya Koçyiğit'in başrolünde yer aldığı Seven Ne Yapmaz'ı Tibet'in "Sizin şarkınız o, hisli insanların, sevmesini bilenlerin..." sözleriyle hatırlarız hep. Ama, keşke film sevenlerin kavuşamamasının çözümünü intiharda bulmasaydı demeden edemiyoruz.

    Acı Hayat (1962)

    Metin Erksan'ın yeri Yeşilçam'da hep ayrı olmuştur. Türk sinemasının ilk auteur yönetmenlerinden olmasının o dönemde anlaşılmayıp sonradan keşfedilmesi de cabası. Başrollerinde Türkan ŞorayAyhan Işık ve Nebahat Çehre'nin yer aldığı Acı Hayat ile şehir hayatında geçen bir kara sevda hikayesini Yeşilçam'a göre fazlasıyla şiirsel bir atmosferde izleriz.

    Bir Günlük Aşk (1986)

    Ömer Lütfi Akad'ın yanında yetiştiğini söyleyebileceğimiz sinema emekçisi Artun Yeres yönetmenliğindeki Bir Günlük Aşk'ın başrollerinde Derya Arbaş ve Yılmaz Zafer yer alıyor. Leyla, İstanbul'a tatile gelen bir Arap şeyhinin kızıdır. Üzerindeki baskıyı ilk fırsatta otelden kaçarak yok etmeye çalışan Leyla'nın bir bankta uyuyakalması üzerine imdadına esas oğlan yetişir. Bir gün içerisinde yaşanan aşkı gördüğümüz için Before Sunrise havası da yok değildir.

    Sevmek Zamanı (1965)

    Metin Erksan'ın adeta ders niteliğindeki filmi Sevmek Zamanı, kimilerine göre gelmiş gelmiş en iyi Yeşilçam filmi olarak nitelendirilir. Replikleriyle, konusuyla, hissettirdikleriyle eşi benzeri olmayan bu film, Meral'e (Sema Özcan) bir fotoğraftan aşık olan boyacı Halil'in (Müşfik Kenter) aşkını anlatır. Halil'in Meral'e değil; fotoğrafına aşık olması, garip bir aşk üçgenine neden olacaktır.

    Sultan (1978)

    Yeşilçam aşk filmleri seçkimizin varoş hayatını tasvir eden nadir filmlerinden Sultan, Yavuz Turgul ve Kartal Tibet'e aittir. Minübüs şoförü Kemal ile Sultan'ın aşkını anlatır. Başrollerinde Türkan Şoray, Bulut Aras, Adile Naşit ve  Şener Şen'in yer aldığı bu film, şımarık bir aşk hikayesine değil, bir mücadeleye ev sahipliği yapar.

    Ah Güzel İstanbul (1966)

    Aynı isimde 1981 yapımı Kadir İnanır ve Müjde Ar'ın başrolünü paylaştığı Ömer Kavur yapımı başka bir film olsa da, biz 1966 yapımı Sadri Alışık ve Ayla Algan'lı Ah Güzel İstanbul'dan bahsedelim. Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğinde, tam anlamıyla bir İstanbul beyefendisi ile köyden artist olma hevesiyle gelen kaba, ama sevimli genç bir kızın sokakta karşılaşma hikayesini izleriz tüm zarafetiyle. Ah Güzel İstanbul'un bu güzel çiftiyle aşkı yeniden hissetmemek elde değil...

    Vesikalı Yarim (1968)

    Ömer Lütfi Akad imzalı Vesikalı Yarim'de her şey, Halil'in (İzzet Günay) pavyonda çalışan Sabiha'ya (Türkan Şoray) aşık olmasıyla başlar. "Bi' sigara içebilir miyim? Yakar mısın?" sözleriyle başlayan ama Sabiha'nın, Halil'in aile dramını öğrenmesiyle olayları sarpa saracak olan bu güzel aşk hikayesi nereye varacak dersiniz?

    Kırık Bir Aşk Hikayesi (1981)

    Selim İleri ve Ömer Kavur ortaklığının muhteşem sonucu, Kırık Bir Aşk Hikayesi izlediğinize asla pişman olmayacağınız yapımlardan biri. Hümeyra ve Kadir İnanır'ı bir araya getiren film, son dakikasına kadar sizi kendine bağlayacaktır. Boğazınızda yumru oluşturacak olan Kırık Bir Aşk Hikayesi, Ömer Kavur'un Anayurt Oteli'nden sonra en saygı duyulan eserlerden biri.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top