Hesabım
    Gezici Festival 18. Yolculuğunu Tamamladı

    Ankara’da başlayan ve Sinop’ta devam eden 11 günlük sinema yolculuğu 10 Aralık’ta tamamlandı...

    30 Kasım’da Ankara’da başlayan 18. Gezici Festival, daha sonra rotasını Sinop'a çevirerek 11 günlük sinema dolu yolculuğunu dün tamamlandı. Ankara'da Büyülü Fener Sineması ve Alman Kültür Merkezi’ndeki film gösterimlerine sinemaseverler yoğun ilgi gösterirken, festival kapsamında gösterilen filmlerin yönetmen ve oyuncuları festivale konuk oldu.

    Son dönemin önemli yerli ve yabancı yapımlarının yanı sıra Tuncel Kurtiz’in “bir daha, bir daha” izlediği filmlerden oluşan toplam 65 film, doluluk oranı %90'lara ulaşan salonarla seyircilerle buluştu. Özellikle Türkiye seçkisi ve Kısa İyidir gösterimlerinde seyirciler merdivenlere taştı. Başta Türkiye Sineması 2012 bölümünden Yeraltı, Araf, Babamın Sesi, Devir, Lal Gece, Küf, Şimdiki Zaman ve Zerre olmak üzere Dünya Sineması’ndan Aşk (Amour), Düşler Diyarı (Beasts of the Southern Wild), Hayır (No) ve Perşembeden Pazara; Tuncel Kurtiz’in “bir daha, bir daha” izlediği filmlerden ise 2000 Yılında 25 Yaşında Olacak Jonas, All That Jazz ve Her Türlü Kuşkunun Ötesinde Bir Yurttaş Hakkında Soruşturma filmlerinin tüm biletleri tükendi.

    Festivalin konukları arasında Zerre filminin senarist ve yönetmeni Erdem Tepegöz, Lal Gece filminin yönetmeni Reis Çelik ve oyuncuları İlyas Salman ve Dilan Aksüt, Küf’ün yönetmeni ve senaristi Ali Aydın, Araf'ın yönetmeni Yeşim Ustaoğlu, Devir'in yönetmeni Derviş Zaim, Yeraltı filminin yönetmeni Zeki Demirkubuz ve Şimdiki Zaman filminin yönetmeni Belmin Söylemez ile senarist ve yapımcı Haşmet Topaloğlu, Siirt'in Sırrı filminin yönetmenleri İnan Temelkuran ve Kristen Stevens, Babamın Sesi filminin yönetmenleri Orhan Eskiköy ve Zeynel Doğan yer aldı.

    Gezici Festival her yıl olduğu gibi bu yıl da Berlin, Cannes ve Rotterdam gibi önemli uluslararası festivallerden ödüllerle dönen son dönem Dünya Sineması'nın öne çıkan örneklerini festival izleyicisiyle buluşturdu. Bu kapsamda Domuzların Kralı, Kaplanın Yılı, Onur Yürüyüşü, Orada Burada, Perşembeden Pazara ve Temizlikçi gibi filmler Türkiye'deki ilk gösterimlerini burada gerçekleştirdi.

    Gezici Festival’in Tuncel Kurtiz’in ‘Bir Daha, Bir Daha’ İzlediği Filmler başlığı altında programına eklediği Avrupa ve Amerikan sinemasından beş klasiğin ilk gösterimleri öncesinde, Türkiye Sineması’nın usta ismi bu beş filmi neden “bir daha, bir daha” izlediğini seyircilerle paylaştı. Festivalin yabancı konukları arasında neonazi kültürünün Avrupa’da yükselişini anlatan çarpıcı belgesel Kan Akmalı – Gizlice Nazilerin Arasında’nın Alman yönetmeni Peter Ohlendorf ile iki gün süren Yeni Medya Belgeseli Atölyesi’ni düzenleyen İsrailli belgesel yönetmeni ve yapımcısı Yoram Schaffer ile Tel Aviv Üniversitesi, Sinema ve Televizyon Bölümü’nden Udi Ben-Arie yer aldı.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top